Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında!

2 dakika
935
Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında! PopSci
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2024’ün başında, Avustralya'nın nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlar listesine yaklaşık 144 yeni tür eklendi. Kıta büyüklüğündeki ülkede şu anda yaklaşık 2.000 yerli hayvan ve bitki türü yok olma riski altında. Hükümet, Nisan ayında tehlike altındaki türler için daha fazla finansman içeren doğa planının 2. aşamasını açıkladı, ancak çevreciler, bu planın biyoçeşitliliği korumak için yeterli olmayabileceğinden endişelenmeye devam ediyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlardan biri de uçamayan kuşlardan Güneyli Kasuari. Belki de dinozor denince aklınıza gelen canlılara en çok benzeyen bir buçuk metre boyundaki bu kuşlar, jilet gibi keskin pençeleri ve parlak mavi gagalarıyla Avustralya’daki yağmur ormanlarında, Yeni Gine ve bazı Pasifik adalarındaki bazı bölgelerde dolaşıyorlar. Kıyı ve Tepeli Devekuşu Koruma Derneği’nden Peter Rowles şöyle anlatıyor:

Onlarla göz göze geldiğinizde, bu korkutucu olabilir, çünkü büyük gözleri vardır, size doğrudan bakarlar ve biraz korkutucu görünürler.

Kasuariler "doğal olarak huysuz" olarak bilinirler bölgelerini oldukça sahiplenirler. 2019'da Florida'da bir adam, baktığı evcil kasuarisi tarafından öldürüldü. Bu kuşların yalnız bırakıldıklarında başkalarına karşı agresif olmadığını hatırlatmak gerekiyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan Darren Grover şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kasuariler muhteşem türlerdir ve onları vahşi doğada görmek de harikadır ancak dikkatli olun çünkü doğaları gereği huysuz, büyük ve güçlüdürler. Onlara biraz alan tanımanız gerekir.

Kasuari ismi, Papuan dilindeki "boynuzlu" anlamına gelen kasu ile "baş" anlamına gelen weri kelimelerinden türetilmiştir. Bu velociraptor benzeri kuşların üç türü vardır: Güneyli Kasuari, Kuzeyli Kasuari ve Küçük Kasuari.

Avustralya'da 5.000'den az bölgeci kuş kalmış durumda ve bu türler de nesli tehlike alında olan türler listesine eklenmiştir. Kasuariler, Kuzeydoğu Avustralya'nın yağmur ormanlarında oynadıkları rol nedeniyle kilit tür olarak kabul edilirler. Yaklaşık 75 kg ağırlığındaki vücutları, tohumların yayılmasını ve ekosistemde biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlıyor. Bu kuşlar yok olması yağmur ormanlarının büyük bir darbe olması anlamına geliyor. Yağmur ormanlarını ve orada yaşayan birçok türü korumak istiyorsak bu kuşları da korumak zorundayız.

Bu yırtıcıların karşı karşıya olduğu ana tehditler araba çarpmaları, habitat kaybı, köpek saldırıları ve iklim değişikliğidir. Çevreciler, bu tehdit unsurlarını azaltmak için yollara hız tabelaları koydu, yolları yerel habitatları daha iyi koruyacak şekilde yeniden tasarlamaya çalıştı ve kasuariler için bir revir açtı.

Ancak Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Avustralya'daki bu tehlikenin daha da kötüleşeceğini öngörüyor. Yaklaşık 335 yıl içinde, Emoia nativitatis gibi türler dahil Avustralya'ya özgü yaklaşık 100 bitki ve hayvan türü yok oldu. Avrupa kolonizasyonu başladığında ise Avustralya'da yaşayan 320 kara memelisinin yaklaşık yüzde 10'u da yok olmuştu.

Avustralya hükümeti, 2007’de kuşları ve diğer türleri korumak için çevrecilerle birlikte çalışmayı içeren bir kurtarma planını hayata geçirdi. Ağustos 2023’te ise Güneyli Kasuarilerin geleceğini güvence altına almayı amaçlayan, yeni bir rapor yayınladı. Ancak çevreciler, planın ne kadar iyi uygulanabileceği konusunda şüpheli. Kasuari Kurtarma Ekibi'nden koruma uzmanı Jax Bergersen şöyle anlatıyor:

Bu bir kılavuz, bir yasa. Aklımıza gelen her türlü faydalı öneri için hükümetleri ve belediyeleri ikna etmeye çalışabiliriz. Ancak bir grup olarak değişiklik yapacak güce sahip değiliz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 2
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:21:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17808

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında!. (7 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17808
Derin, U. (2024, June 07). Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17808
U. Derin. “Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17808.
Derin, Ufuk. “Dünyanın En Tehlikeli Kuşlarından Kasuarilerin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/17808.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close