Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku!

1 dakika
7,091
Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku! CNN
Tüm Reklamları Kapat

Süper hızlı bilgisayarlar ile ilgili küresel rekabette, zirvedeki isim sürekli değişiyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarına sahip olmak için ABD, Çin, Rusya, Japonya gibi dünya devlerinin girdiği kıyasıya mücadelede, bu yarışın son galibi Fugaku oldu.

Japon teknoloji şirketi Fujitsu ve Riken Enstitüsü tarafından Kobe kentinde 6 yılda ve en az 1 milyar dolar harcanarak geliştirilen, bir oda büyüklüğündeki Fugaku, ismini Fuji Dağı’ndan alıyor. Fugaku, yılda iki kez güncellenen Top500 adlı listede, liderlik yarışında yıllardır hâkimiyeti elinde tutan Çinli ve Amerikalı rakiplerini geride bırakarak 415,53 petaflop puanı aldı.

En yakın rakibi, IBM tarafından Tennessee'de Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda geliştirilen Summit, 2019 yılı Kasım ayında yapılan son yarışmada 148,6 petaflop işlem kapasitesiyle Top500 Listesi'nin zirvesindeydi.

Tüm Reklamları Kapat

Süper bilgisayar Fugaku
Süper bilgisayar Fugaku
RIKEN

Petaflop, bir bilgisayarın saniyede bir katrilyon (1015) kayan nokta işlemi (İng: "floating-point operations per second") yapabilmesi olarak tanımlanıyor. Hatırlatmamız gerekirse, günlük hayatta kullandığımız diz üstü bilgisayarlarımız saniyede ortalama 21 milyar (21∗10921*10^9) işlem hızına sahip.

Indiana Üniversitesi’ne göre, 1 petaflop işlem gücüne sahip bilgisayar sisteminin sadece bir saniyede yapabileceklerine yetişmek için yaklaşık 31,7 milyon yıl boyunca her saniye bir hesaplama yapmamız gerekiyor. Fugaku’nun bir saniyede yaptığı işlemlerin hepsini yapmamız için ise yaklaşık 13,2 milyar yıl boyunca her saniye bir hesaplama yapmamız gerekiyor.

Normal bir bilgisayardan 1000 kat daha hızlı olan süper bilgisayarlar günümüzde, nükleer patlamaları simüle etmek, sanal ortamda ilaç tasarımları yapmak, çevre kirliliği ve iklim sistemlerini modellemek için kullanılıyor.

Gelecek yıl tam kapasite faaliyete geçmesi beklenen süper bilgisayar Fugaku, şimdiye kadar COVID-19 vakalarını teşhis etme, SARS-CoV-2 virüsünün yayılımını simüle etme amacıyla deneysel olarak kullanıldı.

Gelecekte ise sismik açıdan oldukça aktif olan Japonya’da olası bir depremin veya tsunaminin etkilerini modellemek amacıyla kullanılması planlanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 55
  • İnanılmaz 20
  • Umut Verici! 18
  • Muhteşem! 15
  • Bilim Budur! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Top500. Japan Captures Top500 Crown With Arm-Powered Supercomputer. (22 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Indiana University. Understand Measures Of Supercomputer Performance And Storage System Capacity. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • RIKEN. Japan’s Fugaku Gains Title As World’s Fastest Supercomputer. (23 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • E. C. Joseph, et al. Real-World Examples Of Supercomputers Used For Economic And Societal Benefits: A Prelude To What The Exascale Era Can Provide. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • C. Linder. Meet Fugaku, The New Fastest Computer In The World. (24 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:58:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9016

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku!. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9016
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 20). Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9016
Z. Şeniş, et al. “Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9016.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı ile Tanışın: Fugaku!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/9016.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close