Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında!

3 dakika
3,205
Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında! Apartment Geeks
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki ilk uluslararası bitki araştırmasının hesaplamalarına göre her biri birbirinden farklı 391.000 tane damarlı (su ve sentezlenen besinlerin iletilmesini sağlayan iletken dokuları olan) bitki türü var, fakat araştırma şu anda bu türlerin yüzde 21’inin yok olma tehlikesiyle yüzleştiği uyarısında bulunuyor.

Birleşik Krallık’taki Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’nin sunduğu rapora göre her yıl 2.000 yeni bitki türü bilim insanları tarafından keşfediliyor fakat biz bitki kayıtlarımızı sürekli arttırdığımız halde hala daha dünya çapında bitkileri tehdit eden faktörleri ve bitkiler hakkındaki çoğu şeyi bilmiyoruz. Kew’in bilimden sorumlu müdürü Kathy Willis konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

Bu, yeryüzünün bitkilerinin durumu hakkında yapılan ilk küresel değerlendirme. Yeryüzünün kuşlarının, deniz kaplumbağalarının, ormanlarının, şehirlerinin, annelerinin, babalarının, çocuklarının, hatta antibiyotiklerinin bile durum tespiti vardı zaten, ama bitkilerinki yoktu. Bitkilerin yiyeceklerden tutun ilaçlara, giyime, yapı malzemelerine, biyoyakıtlara ve iklim düzenlemesine kadar hayatımızdaki önemini düşünürsek bunu kayda değer buluyorum. Dolayısıyla bu rapor, bu ciddi bilgi açığını kapatmamız için ilk adımı atmamızı sağlıyor.

İklim değişikliği, bitki türlerinin sağkalımı için bir tehdit unsuruyken, şu anki sorunlardan en büyükleri tarım için habitatların yok edilmesi, kereste için ormanların tahrip edilmesi, bina ve altyapı inşaatlarıdır ve tüm bunlar son 10 yılda yeryüzünün 14 bitki örtüsü biyomundan 13’ünde yüzde 10’dan fazla toprak kaybına neden olmuştur. Bu sorunlara kıyasla iklim değişikliği tek başına çok sorun değildir, ancak araştırmacılar bunun gelecekte değişeceğini düşünmektedirler. Willis, The Guardian’daki Damian Carrington’a şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerin, özellikle de ağaçların yavru üretmesi 30 yıl kadar bir süre aldığı için, sanıyorum ki biz aslında o süre geçinceye kadar iklim değişikliğinin tam etkisini görmeyeceğiz.

Yerel bitkileri tehdit edip doğal ekosistemlere zarar vererek dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 5’i kadar tahminî maliyete neden olan aşağı yukarı 5.000 istilacı bitki türü de raporda belirtilen başka bir sorun.

Baskılar sonucunda, 80 civarı bilim insanının bir yılı aşkın çalışmalarıyla oluşturulan raporun, en iyi koruma stratejilerini planlamada araştırmacılara, hükümetlere ve iş liderlerine yardımcı olması için, devamlı olarak yapılan, küresel bitki örtüsünün yıllık değerlendirilmesine dönüştürülmesi amaçlanıyor. ABC’den Lucy Carter’e konuşan Willis şunları söyledi:

Pragmatik olmalıyız. Demek istediğim elimizde artan bir nüfus var, insanların yiyecek ihtiyaçları, barınacak yere ihtiyaçları var yani asıl yapmamız gereken şey, içerdikleri olağanüstü bitki çeşitliliklerinden dolayı hangi önemli bölgeleri koruyacağımızı ve hangi bölgeleri imara açacağımızı tespit etmemiz.

Nispeten pek azı yeterli koruma şartları altında olsa da, şimdiye kadar araştırmacılar tarafından dünyada 1.171 tane “önemli bitki bölgesi” belirlendi. Biyologlar tarafından etraflıca araştırılmamış, gezegenin az gelişmiş köşelerindeki türler hakkında daha fazla şey öğrenmeye ek olarak bilim insanları için bir başka zorluk da bitkiler hakkında genetik düzeydeki bilgilerini artırmak ki bu henüz emekleme döneminde olan bir araştırma konusu. Raporun yazarlarından biri olan Steve Bachman bir basın duyurusunda şu açıklamayı yaptı:

Dünyada hala bitkileri hakkında pek az şey bildiğimiz çok bölge var. Artık bu önemli bitki bölgelerinin tespiti önemli. Aynı şekilde, bitkilerin genetik çeşitliliği hakkında çok az şey biliyoruz ve hali hazırda bütün genom sekansı çıkartılmış yalnızca 139 damarlı bitki türü bulunmakta. Bu alandaki çalışmalar hızlandırılmalı.

2016 Yeryüzünün Bitkilerinin Durum Tespiti raporunu çevrimiçi olarak görebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:45:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4718

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Dockrill, et al. Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında!. (21 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4718
Dockrill, P., Çelikgil, A., Ölez, Ş. (2016, November 21). Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4718
P. Dockrill, et al. “Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Atilla Çelikgil, Evrim Ağacı, 21 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4718.
Dockrill, Peter. Çelikgil, Atilla. Ölez, Şule. “Dünya'daki Tüm Bitkilerin %20'den Fazlası, Yani 391.000'den Fazla Tür Yok Olma Tehdidi Altında!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Atilla Çelikgil. Evrim Ağacı, November 21, 2016. https://evrimagaci.org/s/4718.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close