Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar
2017 itibariyle Dünya'daki toplam insan sayısının 7.53 milyar civarında olduğu hesaplanmaktadır ve müthiş bir hızla artmaktadır. Aslında nüfustaki artışın hızı, doğum kontrol yöntemlerinin ve kültürel bilincin yaygınlaşması sayesinde azalmıştır; ancak azaldığı haliyle bile nüfus artışı çok yüksektir. Nüfusun, 2050 yılına kadar 9 milyara, 2100 yılına kadar 12 milyara kadar çıkabileceği öngörülmektedir. Bu insanların toplamdaki ortalama yaşam beklentisi 2018 itibariyle 72 yıl civarındadır ve artmaktadır.
Dünya nüfusunun 4.4 milyarı, Asya'da öbeklenmiştir. Afrika'da 1.1 milyar, Avrupa'da 740.7 milyon, Güney Amerika'da 618.1 milyon, Kuzey Amerika'da 353.4 milyon insan yaşamaktadır. Asya'daki popülasyonun 1.4 milyarı Çin'de, 1.3 milyarı Hindistan'da, 251 milyonu Endonezya'da, 127 milyonu Japonya'da, 100 milyonu Filipinler'de, 66.4 milyonu Tayland'da yaşamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, görselde verdiğimiz daire içerisinde kabaca 3.5-4 milyar insan yaşamaktadır.
Büyüme hızı geleceğe vurulduğunda, 2050 itibariyle Afrika'nın nüfusu en büyük artışı göstererek 2.4 milyara çıkacaktır. Asya'nın nüfusu ise 5.3 milyara ulaşacaktır. Buna karşılık Avrupa'nın nüfusu 725.8 milyona gerileyecek, Kuzey Amerika ise 443.8 milyon civarına ulaşacaktır. En büyük nüfus olan Çin'deki insan sayısının 1.4'ten 1.3 milyara gerilemesi beklenmektedir. Buna karşılık Hindistan, 1.3'ten 1.7 milyara ulaşarak Dünya'nın nüfus devi haline gelecektir.
Türkiye'nin nüfusu 2014 itibariyle 77.2 milyondur. 2050 itibariyle 93.3 milyona ulaşması beklenmektedir.
Dünya nüfusunun büyük oranda Asya'da odaklanmış olmasını göstermenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Aşağıdaki haritada, bir diğer yol gösterilmektedir.
Dikkat edecek olursanız, %10'luk dilimlerin son derece dar olan 2 tanesi Asya üzerinde toplanmıştır. 7 küsür milyarlık Dünya nüfusunun gerçekten de 4.5 milyar civarı Asya'da yaşamaktadır.
Burada, dünyada yaşayan insanların abartılı sayısına rağmen, milyarlarca insanın gezegenimize ne kadar tuhaf ve orantısız dağıldığını gösteren ilginç bir harita görüyoruz. Haritada mavi/mor renkle gösterilen alanda, Dünya'daki tüm insanların %5'i, yani kabaca 375 milyon insan yaşıyor. Buraya kadar tuhaf bir şey yok. Tuhaflık, kırmızı bölgede başlıyor: kırmızı bölgede de, mavi bölgeye eşit sayıda, yani Dünya popülasyonunun bir diğer %5'ine denk gelen yaklaşık 375 milyon insan yaşıyor! Devasa bir mavi alana karşılık, nokta gibi kalan kırmızı bir alan!
İnsanlığın yarattığı sorunlar, sadece sayıda gizli değil. Nüfusun dağılımı ve nüfus dinamiklerinin değişiminde de gizli. Afrika, en yoksul kıta olarak, nüfusça en hızlı büyüyen kıta örneğin. Asya, popülasyon yoğunluğu bakımından Afrika'dan 3, Kuzey ve Güney Amerika'dan 5, Avrupa'dan 1.5, Avustralya'dan 30 kat daha fazla insanı barındırıyor. Tüm bu dengesizlikler, kaynakların dağılımı, iletimi, kullanımı ve sürdürülebilirliği konusunda büyük sıkıntılar yaratıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 7
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. Galka. The Global Extremes Of Population Density. (22 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2019. Alındığı Yer: Metrocosm | Arşiv Bağlantısı
- PRB. World Population. (7 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: PRB | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:57:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3779
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.