Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar

3 dakika
15,863
Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar
Tüm Reklamları Kapat

2017 itibariyle Dünya'daki toplam insan sayısının 7.53 milyar civarında olduğu hesaplanmaktadır ve müthiş bir hızla artmaktadır. Aslında nüfustaki artışın hızı, doğum kontrol yöntemlerinin ve kültürel bilincin yaygınlaşması sayesinde azalmıştır; ancak azaldığı haliyle bile nüfus artışı çok yüksektir. Nüfusun, 2050 yılına kadar 9 milyara, 2100 yılına kadar 12 milyara kadar çıkabileceği öngörülmektedir. Bu insanların toplamdaki ortalama yaşam beklentisi 2018 itibariyle 72 yıl civarındadır ve artmaktadır.

Dünya nüfusunun 4.4 milyarı, Asya'da öbeklenmiştir. Afrika'da 1.1 milyar, Avrupa'da 740.7 milyon, Güney Amerika'da 618.1 milyon, Kuzey Amerika'da 353.4 milyon insan yaşamaktadır. Asya'daki popülasyonun 1.4 milyarı Çin'de, 1.3 milyarı Hindistan'da, 251 milyonu Endonezya'da, 127 milyonu Japonya'da, 100 milyonu Filipinler'de, 66.4 milyonu Tayland'da yaşamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, görselde verdiğimiz daire içerisinde kabaca 3.5-4 milyar insan yaşamaktadır.

Büyüme hızı geleceğe vurulduğunda, 2050 itibariyle Afrika'nın nüfusu en büyük artışı göstererek 2.4 milyara çıkacaktır. Asya'nın nüfusu ise 5.3 milyara ulaşacaktır. Buna karşılık Avrupa'nın nüfusu 725.8 milyona gerileyecek, Kuzey Amerika ise 443.8 milyon civarına ulaşacaktır. En büyük nüfus olan Çin'deki insan sayısının 1.4'ten 1.3 milyara gerilemesi beklenmektedir. Buna karşılık Hindistan, 1.3'ten 1.7 milyara ulaşarak Dünya'nın nüfus devi haline gelecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'nin nüfusu 2014 itibariyle 77.2 milyondur. 2050 itibariyle 93.3 milyona ulaşması beklenmektedir.

Dünya nüfusunun büyük oranda Asya'da odaklanmış olmasını göstermenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Aşağıdaki haritada, bir diğer yol gösterilmektedir.

Reddit

Dikkat edecek olursanız, %10'luk dilimlerin son derece dar olan 2 tanesi Asya üzerinde toplanmıştır. 7 küsür milyarlık Dünya nüfusunun gerçekten de 4.5 milyar civarı Asya'da yaşamaktadır.

Max Galka

Burada, dünyada yaşayan insanların abartılı sayısına rağmen, milyarlarca insanın gezegenimize ne kadar tuhaf ve orantısız dağıldığını gösteren ilginç bir harita görüyoruz. Haritada mavi/mor renkle gösterilen alanda, Dünya'daki tüm insanların %5'i, yani kabaca 375 milyon insan yaşıyor. Buraya kadar tuhaf bir şey yok. Tuhaflık, kırmızı bölgede başlıyor: kırmızı bölgede de, mavi bölgeye eşit sayıda, yani Dünya popülasyonunun bir diğer %5'ine denk gelen yaklaşık 375 milyon insan yaşıyor! Devasa bir mavi alana karşılık, nokta gibi kalan kırmızı bir alan!

Türkiye, epey kalabalık bir ülke. ABD, Türkiye'den 4 kat kadar daha kalabalık bir ülke. Afrika ise, 1.2 milyardan fazla insanı ve 54 ülkeyi barındıran, akıl almaz büyüklükteki bir kıta. Bu kıtanın büyüklüğünü takdir etmenin bir diğer yolu, Türkiye veya ABD gibi çok sayıda insanın yaşadığı ülkelerin nüfusunu, kıtanın nüfusuna oransal bir biçimde dağıtmak olacaktır. Bu yapılacak olursa, Türkiye'nin nüfusu haritada yeşille gösterilen alana, ABD'nin nüfusu ise hem kırmızı, hem de yeşil ile kaplanan alana sığıverecektir!
Türkiye, epey kalabalık bir ülke. ABD, Türkiye'den 4 kat kadar daha kalabalık bir ülke. Afrika ise, 1.2 milyardan fazla insanı ve 54 ülkeyi barındıran, akıl almaz büyüklükteki bir kıta. Bu kıtanın büyüklüğünü takdir etmenin bir diğer yolu, Türkiye veya ABD gibi çok sayıda insanın yaşadığı ülkelerin nüfusunu, kıtanın nüfusuna oransal bir biçimde dağıtmak olacaktır. Bu yapılacak olursa, Türkiye'nin nüfusu haritada yeşille gösterilen alana, ABD'nin nüfusu ise hem kırmızı, hem de yeşil ile kaplanan alana sığıverecektir!

İnsanlığın yarattığı sorunlar, sadece sayıda gizli değil. Nüfusun dağılımı ve nüfus dinamiklerinin değişiminde de gizli. Afrika, en yoksul kıta olarak, nüfusça en hızlı büyüyen kıta örneğin. Asya, popülasyon yoğunluğu bakımından Afrika'dan 3, Kuzey ve Güney Amerika'dan 5, Avrupa'dan 1.5, Avustralya'dan 30 kat daha fazla insanı barındırıyor. Tüm bu dengesizlikler, kaynakların dağılımı, iletimi, kullanımı ve sürdürülebilirliği konusunda büyük sıkıntılar yaratıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • İnanılmaz 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 4
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Galka. The Global Extremes Of Population Density. (22 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2019. Alındığı Yer: Metrocosm | Arşiv Bağlantısı
  • PRB. World Population. (7 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: PRB | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:57:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3779

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar. (23 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3779
Bakırcı, Ç. M. (2015, July 23). Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3779
Ç. M. Bakırcı. “Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3779.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'daki Nüfus Dağılımının Eşitsizliğini Gösteren Haritalar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3779.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close