Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!

Sosyoekonomik Sınıflar Arası Geçiş Yapmak Artık Çok Zor!

3 dakika
8,073
Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!
Tüm Reklamları Kapat

An itibariyle Dünya'daki her 7 insandan 1'i aç yaşıyor. Yemeğe vakti olmadığından değil; serveti (ve düzenli geliri) olmadığından. Buna karşılık, Dünya çapında hazırlanan yiyeceklerin 3'te 1'i yenmeden çöpe atılıyor.

20 Ocak 2019 itibariyle, Dünya'daki en zengin 26 kişinin toplam varlığı, Dünya'daki en fakir 3.8 milyar insanın toplam varlığına eşit!

Dünya'da 1.4 milyar insan yoksuluk sınırı ve altında yaşıyor. Üstelik bu sayı, Dünya Bankası'nın yoksulluk verilerini ölçmek için kullandığı açlık sınırın günlük 1 dolardan 1.25 dolara çıkarılmasından sonra elde edildi. Örneğin 2004 yılında yoksulluk sınırı günde 1 dolar gelir olarak alındığında, Dünya'da 984 milyon insan yoksulluk sınırındaydı. Şimdi, sınır yükseltilmiş olmasına rağmen sayı 1.4 milyara çıkmış vaziyette! 

Tüm Reklamları Kapat

Yine de, oransal olarak yoksulluk ve buna bağlı olarak gelişen açlık azalıyor. 1981-2005 yılları arasında yoksulluk %25 oranında azaldı. Ama bu sizi çok sevindirmesin; zira bu, bölgesel değişimlerden etkilendiği için böyle. Örneğin yoksulluğun yaklaşık yarısını tek başına bünyesinde barındıran Çin'de yoksulluk %85'ten %15.9'a düştü (bu, 600 milyon insana denk geliyor). Bu nedenle Dünya'daki "iyileşme", olduğundan çok daha hızlı gözüküyor. Halbuki Çin'i göz ardı edecek olursak, Dünya'daki yoksulluk son 30 yılda sadece %10 dolaylarında bir düşüş gösterdi. 

Buna karşılık gelir eşitsizliği de tam gaz yoluna devam ediyor. Avrupa ve Orta Asya'da en zengin %20, gelirin %41.1'ini cebine indirirken, en fakir %20 sadece toplam gelirin sadece %6.6'sını alabiliyor. Orta Doğu'da bu oranlar %49.8'e karşılık sadece %5.1 dolaylarında! Sahra-altı Afrika'da %64.5'e karşı %3.6 seviyesinde, akıl almaz! Ancak Dünya genelinde, yüksek gelir bölgelerinde yaşayanlar arasında en zengin %20 varlığın %45.6'sını kontrolünde tutuyor. En fakir %20 ise sadece %5.9'unu... ABD gibi ülkelerde en zengin %10 ile geri kalan %90 arasındaki gelir eşitsizliği muazzam boyutlarda ve fark durmaksızın açılıyor:

ABD'de Servet Eşitsizliği. Siyah grafik, en zengin %10'un servetin tümündeki payını gösteriyor. Mavi grafik ise, geri kalan %90'ın servetin tümündeki payını gösteriyor.
ABD'de Servet Eşitsizliği. Siyah grafik, en zengin %10'un servetin tümündeki payını gösteriyor. Mavi grafik ise, geri kalan %90'ın servetin tümündeki payını gösteriyor.
Federal Reserve

Servet eşitsizliği ile toplumsal sınıf hareketliliği (sosyal mobilite) arasında da doğrudan bir ilişki görüyoruz: Equality Trust tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, servet eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan ABD ve Birleşik Krallık'ta halk, sınıflar arası geçiş yapamıyor (ya da çok az yapabiliyor). Yani "Amerikan Rüyası" olarak da bilinen, alt sınıftan insanların bile zengin ve refah içerisinde yaşayabileceğine dair görüş tamamen ölmüşe benziyor. Bir diğer deyişle, ABD'de ne kadar emek harcarsanız harcayın, doğduğunuz düzeyden öteye pek geçemiyorsunuz. Sayısal konuşmak gerekirse, 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre 1940 yılında doğan bir çocuğun ebeveynlerinden daha fazla para kazanma ihtimali %92 iken, 1980 yılında bu olasılık %50'ye düşmüştür. 2000'li yıllarda ise çok çok daha az olduğu düşünülmektedir (ancak bunun durumu ancak 15-20 sene sonra anlaşılacaktır).

Buna karşılık servet eşitsizliğinin en düşük olduğu ülkeler arasında bulunan Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Almanya gibi ülkelerde sosyal mobilite de çok yüksek: Zaten servet eşitsizliği düşün olduğu için, bireyler emek sayesinde zenginleşip, emek yoksunluğunda fakirleşebiliyorlar.

Daha söylenecek çok söz var bu konuda... Ancak başınızı bu gece yastığa koyduğunuzda, Dünya çevresinde aynı gün içerisinde yatağa aç gidecek 1 milyar insanı (yani her 7 insandan 1'ini) düşünün. Ve kendinize sorun: Biz insanların inşa edebileceği en iyi sistem, gerçekten bu mu?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Grrr... *@$# 17
  • Üzücü! 14
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:32:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4776

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!. (11 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4776
Bakırcı, Ç. M. (2016, December 11). Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4776
Ç. M. Bakırcı. “Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Dec. 2016, https://evrimagaci.org/s/4776.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'daki Gelir ve Servet Eşitsizliği Akıl Almaz Boyutlarda!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 11, 2016. https://evrimagaci.org/s/4776.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close