Dropleton: Yeni Bir Parçacık Tespit Edildi!
Kuantum fiziğinde, bu olay okyanusta bir damla olarak görülecek bir şey. Almanya'da ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki fizikçiler kuantum damlacığı ya da dropleton adını verdikleri yeni bir tür parçacık buldular.
Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, parçacık kısmen sıvı bir damlacık gibi hareket ediyor ve daha küçük parçacıkların birleşmesi sonucu oluşan yalancı parçacık olarak tanımlanıyor. Bu keşif, optoelektronik (ışık elektronik) cihazların tasarımı dahil, nanoteknoloji alanının gelişmesinde çok faydalı olabilir diye belirtiyorlar. Bunlar, blu ray disk çalarlarda kullanılan yarı iletken lazerler gibi birçok şeyi kapsıyor.
Mikroskobik kuantum damlacığı hiç boş durmuyor. Fizikçilerin saniyede 100 milyon atış yapan ultra hızlı lazer kullanarak yaptığı deneylerde, kuantum damlacığı sadece saniyenin 2,5 milyarda birinde ortaya çıktı. Bu çok gibi görünmeyebilir, ama bilim insanları bunun ışığın belli madde türleriyle nasıl etkileşime girdiğini araştırmak için yeterince kararlı olduğunu söylüyor. Daha evvelden bilinen bir yalancı parçacık örneği 'eksiton'dur, bir elektron ve bir 'delik'ten oluşur ve elektronun konumlanabileceği ama konumlanmadığı, maddenin enerji yapısında bir yerdir. Kuantum damlacığı ise kabaca beş elektron ve beş delikten oluşuyor. Bilim insanları, dalgalanma gibi, sıvılara ait bazı özellikleri taşıdığını söylüyor.
Kuantum fiziği en küçük ölçekte seyreden olaylarla ilgilenen fizik koludur ve atomların yapısını incelemek için elzem bir daldır. Parçacıklar maddenin temel yapı taşlarıdır. Elektron, proton, nötron ve kuark gibi atomaltı varlıkları içlerinde barındırırlar. Bu parçacıkların yenileri çok nadiren keşfediliyor.
Almanya'daki biliminsanları US National Institute of Standards and Technology (Amerikan Teknoloji Standartları Milli Kurumu) ile Boulder'da Colorado Üniversitesi'nden fizikçilerin toplanmasıyla oluşan ve başında JILA'dan Steven Cundiff'in olduğu bir bilim ekibi ile çalıştı. Galyum ve arsenik elementlerinin yarı iletkenliğini kullanarak lazer deneyleri yapan ve yeni parçacığı her ne kadar geçici de olsa ortaya çıkaran Boulder oldu. Cundiff şöyle açıklıyor: "Çok hızlı gerçekleşiyor olsa da olabildiğini anlamak bizim için çok faydalı."
Işık Uygulamaları
Bilim insanları bu keşfin uygulamadaki değerini öngörüyor. Almanya'daki Marburg Üniversitesinden Mackillo Kira bunu şöyle izah ediyor: "Dropleton'ın şekillenmesine hız veren etkiler, lazer diyotları gibi optoelektronik cihazlardaki elektronları da benzer şekilde etkileyecektir."
Optoelektronik cihaz örnekleri LED ışıkları ve telekomunikasyonda ve Blu Ray oynatıcılarda kullanılan yarı iletken lazerleri de kapsıyor. Kira şöyle ekliyor: "Örneğin dropletonlar ışığın kuantum dalgalanmalarında kısmen birleşiyor, ki bu da kuantum bilgilerini çözümleyebilen lazerler tasarlamada çok işe yarayacak."
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: ABC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:05:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2020
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in ABC. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.