Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!

2 dakika
16,152
Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Almanya ve ESRF’den (Avrupa Senkrotron Radyasyon Kuruluşu, Grenoble, Fransa) bilim insanlarının Scientific Reports'ta yayınladığı bir araştırmaya göre; dövmelerdeki mürekkebi oluşturan elementler mikro ve nanoparçacık formlarda vücutta dolaşıyor ve lenf düğümlerine ulaşıyor. Araştırmacılar ilk defa organik ve inorganik pigmentlerin ve yabancı toksik elementlerin taşındığını, bunun yanı sıra pigmentlerin ayrıntılı niteliklerini ex vivo dövme dokularında analitik olarak kanıtladılar. Çalışmanın yazarlarından ve ESRF'deki bilim insanlarından biri olan Hiram Castillo şöyle açıklıyor:

İnsanlar dövme yaptırmak istediğinde daha önce kullanılmamış steril iğneler kullanılan bir dövmeci seçmeye özen gösteriyorlar fakat kimse boyaların kimyasal bileşimini kontrol etmiyor; belki çalışmamız onlara bunu yapmaları gerektiğini gösterir.

Gerçek şu ki, cilde uygulanan renk karışımında bulunması muhtemel yabancı maddeler hakkında çok az şey bilinmektedir. Çoğu dövme mürekkebi organik pigment içerir ama ayrıca nikel, krom, manganez veya kobalt gibi koruyucu ve kirletici maddeler de ihtiva eder. Dövme mürekkeplerinde kullanılan karbon karasının yanı sıra ikinci en yaygın bileşen titanyum dioksittir (TiO2), bu malzeme renklendiricilerle karıştırıldığında belirli tonları oluşturmak için uygulanan beyaz bir pigmenttir. TiO2 ayrıca gıda katkı maddeleri, güneş kremi ve boyalarda yaygın olarak kullanılır. İyileşme halinin gecikmesi, derinin kabarması ve kaşıntılar genellikle beyaz dövmelerin, yani TiO2 kullanımı sonucunda oluşur.

Dövmelerden kaynaklanabilecek tehlikeler önceden sadece mürekkep ve onların in vitro bozunma ürünlerinin kimyasal analizi ile bilinebiliyordu. Araştırmanın ilk iki yazarından biri olan ve ESRF misafir bilim insanı Bernhard Hesse şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Dövme pigmentlerinin lenf düğümlerine gittiğini görsel kanıtlar sayesinde zaten biliyorduk. Lenf düğümleri dövme rengiyle hafifçe boyanıyor. Bu, vücudun dövme girişi bölgesini temizleme tepkisidir. Biz bunun nano formunda olduğunu bilmiyorduk; bu onların mikro düzeydeki partiküllerle aynı davranışa sahip olmadıklarını gösterir. Esas sorun budur; nanoparçacıkların nasıl bir etkileşimde bulunduğunu bilmiyoruz.

ID21 üzerindeki X-ışını floresans ölçümleri, ekibin deri ve lenfatik ortamdaki titanyum dioksidi mikro ve nano aralıkta tespit etmesini sağladı. İnsan cildinde birkaç mikrometreye kadar çeşitli boyutlarda parçacıklar bulundu fakat lenf düğümlerine daha küçük (nano) parçacıklar taşınmıştı. Bu, lenf düğümlerinin kronik büyümesine ve ömür boyu maruz kalmasına yol açabilir. Bilim insanları dövme parçacıklarının civarında bulunan dokulardaki biyomoleküler değişiklikleri değerlendirmek için Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrometresi tekniğini de kullandılar.

Bilim insanları toksik elementlerin ve dövme pigmentlerinin hem göçleri ve hem de uzun süre depolanmasının yanı sıra bazen deri iltihaplarına ve dövme yapıldıktan sonra oluşan diğer olumsuzluklara bağlı biyomolekül şekil değişiklikleriyle ilgili güçlü kanıtlar sunmaktadırlar. Ekibin bir sonraki adımı, dövmeden olumsuz etkilenen daha fazla sayıda örneği inceleyerek bu işlemde kullanılan pigmentlerin kimyasal ve yapısal özellikleriyle bağlantılarını bulmaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 17
  • Tebrikler! 13
  • Üzücü! 6
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:40:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5231

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. S. R. Facility, et al. Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!. (20 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5231
Facility, E. S. R., Sever, M. Ç., Ölez, Ş. (2017, September 20). Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5231
E. S. R. Facility, et al. “Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Meltem Çetin Sever, Evrim Ağacı, 20 Sep. 2017, https://evrimagaci.org/s/5231.
Facility, European Synchrotron Radiation. Sever, Meltem Çetin. Ölez, Şule. “Dövmelerin İçindeki Nanoparçacıklar, Kan Dolaşımına Karışıp Lenf Nodlarına Kadar Ulaşabiliyor!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, September 20, 2017. https://evrimagaci.org/s/5231.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close