Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı?

Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı? Wikimedia Commons
2 dakika
308,826
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Dört yapraklı yonca bulmak şans getirir, çünkü sıradan insanların karşısına sadece üç yapraklı yoncalar çıkar, sadece şanslılar dört yapraklıları bulabilir.

2. İddia

Dört yapraklı yoncanın her yaprağının bir anlamı vardır: İnanç, Umut, Aşk, Şans.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Herhangi bir canlının popülasyonu içerisindeki çeşitliliğin daha nadir olan bir kısmına denk gelmek (veya bu azınlıktan bir bireyi görmek) ile hayatımızdaki işlerin gidişatının olumlu veya olumsuz yönde değişmesi arasında bilimsel olarak ortaya konmuş hiçbir fiziksel, kimyasal ya da biyolojik bağlantı bulunmamaktadır.

İddianın Kökeni

Dört yapraklı yoncanın şans getirdiği iddiası, İbrahimi dinlerde ortak olarak görülen Adem ile Havva mitolojisine dayanmaktadır. İddiaya göre Cennet Bahçesi'ndeki Havva, bahçede bulduğu dört yapraklı bir yoncayı şans getirmesi için yanında taşırdı. Keltik mitolojisinde ise dört yapraklı yonca şanstan ziyade kötü ruhları kovmak için tılsım olarak kullanılırdı. Orta Çağ'da bu mit, perileri önceden görüp onlara karşı önlem alabilmek için dört yapraklı yoncaların kullanılması mitine evrimleşti. Bu nedenle Orta Çağ çocukları, dört yapraklı yoncalar bulup peri avına çıkar, oyunlar oynarlardı. Daha sonradan bu oyun, Aziz Patrick tarafından İrlanda'ya Hristiyanlık'ı tanıtmak için kullanıldı ve bu nedenle günümüzde Hristiyan dünyasında kutlanan Aziz Patrick Günü'nde bol bol dört yapraklı yonca teması görmek mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

4 yapraklı yonca, Trifolium cinsi bitkilerin (300 farklı türü tanımlanmıştır) bir varyasyonudur. Yani genetik çeşitlilikten ötürü kimi zaman yaprak sayısı, normalde evrimsel süreçte edinilmiş olan 3 sayısından fazla olabilmektedir. Bu durum, "yaprak sayısı geni" olarak adlandırılan bir gendeki mutasyon sonucunda çekinik karakterin baskın hale gelmesi sonucu meydana gelmektedir. Ayrıca bu genin çevresel etmenlerle yoğun bir şekilde ilişkisi olduğu tespit edilmiş, araştırma sonuçları Temmuz 2010 ayında Crop Science dergisinde yayınlanmıştır.

Doğada istatistiki olarak her 10.000 üç yapraklı yonca için sadece 1 tane dört yapraklı yonca bulunmaktadır. Bu sebeple bulunmaları güçleşmektedir. Ancak pratikte, eğer ki araştırmaya kalkacak olursanız her 160.000 üç yapraklı yoncaya karşılık sadece 1 tane dört yapraklı yonca bulabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Mutasyonun tipine göre yaprak sayısı 4'ten de fazla olabilir. Şimdiye kadar en fazla sayıda yaprağa sahip olan yonca, Shiego Obara tarafından Japonya'nın Hanamaki kentinde 10 Mayıs 2009'da bulunan 56 yapraklı yoncadır. Aslında Obara bunu "bulmamış", evrimsel biyoloji dahilindeki Yapay Seçilim mekanizması sayesinde kendi çiftliğinde "üretmiştir." Aynı kişi 2002 yılında 18 yapraklı, 2008 yılında 21 yapraklı yonca yetiştirerek Rekorlar Kitabı'na girmişti. En son rekoru ise 56 yapraklı yoncasıdır.

Obara'nın 21 yapraklı yoncası
Obara'nın 21 yapraklı yoncası
Pink Tentacle
Obara ve rekor düzeydeki 56 yapraklı yoncası
Obara ve rekor düzeydeki 56 yapraklı yoncası
Guinness Rekorlar Kitabı

Görüldüğü üzere evrimsel biyolojinin açıklamalarının doğaya uygulanmasıyla atasal türden giderek farklılaşan canlıların var olması mümkündür.

Bu canlının giderek kendi atalarıyla çiftleşmesi zorlaşacak, sadece kendisi gibi çok yapraklılarla tozlaşması mümkün olabilecektir. Bitkilerde hibritleşme daha kolay olduğu için bunlar çiftleşebilseler de, bu oran hayvanlarda iyice düşecek, türleşme çok daha hızlı olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Merak edenler için... Shiego Obara herhangi bir "şans patlaması" yaşamamış, halen diğer insanlarla aynı miktarda şansa sahip olduğunu belirtmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 29
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 06:19:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/781

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı?. (18 Mart 2012). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/781
Bakırcı, Ç. M. (2012, March 18). Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/781
Ç. M. Bakırcı. “Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Mar. 2012, https://evrimagaci.org/s/781.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dört Yapraklı Yonca Bulmanın Şans ile İlişkisi Var mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 18, 2012. https://evrimagaci.org/s/781.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close