Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir?

Varlığını Henüz Tespit Edemediğimiz Dokuzuncu Bir Gezegen Dünya'yı Kurtarmış Olabilir mi?

2 dakika
10,127
Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir? PxHere
Tüm Reklamları Kapat

2016 yılında astronomlar Konstantin Batygin ve Michael E. Brown tarafından Dokuzuncu Gezegen'in ''muhtemel varlığı'' dünyaya ilan edildi; fakat bu gezegen bizler için hala sırlarla dolu. Baytgin ve Brown, Kuiper Kuşağı'nda bulunan gök cisimlerinin kümelenme hareketlerinin görünmez bir gezegenin çekim kuvvetine maruz kaldığının keşfedilmesi üzerine Dokuzuncu Gezegen Hipotezi'ni ortaya koymuşlardı. Dokuzuncu Gezegen'in, Dünya'nın 10 katı büyüklüğünde ve Güneş çevresindeki turunu 20.000 yılda tamamlayan bir gaz devi olduğu düşünülüyor. Peki bu gezegen, Dünya'nın kaderini etkileyen bir olayda yer almış olabilir mi?

Dokuzuncu Gezegen'in olası yörüngesi (sarı renkli yörünge).
Dokuzuncu Gezegen'in olası yörüngesi (sarı renkli yörünge).
Caltech

Dört Milyar Yıl Önce Neler Olmuş Olabilir?

Bundan 4 milyar yıl önce, genç Dünya Jüpiter'in gezegensel göçünün kurbanı olabilirdi. Jüpiter, Güneş'ten uzaklaşırken yanında Dünya ve Venüs'ü de sürükleyebilirdi. Bunun sonucunda Venüs ve Dünya çarpışabilirdi ancak bu çarpışma gerçekleşmedi. Astronomlar, bunun sebebinin Jüpiter'in ''bir şey'' tarafından farklı bir yörüngeye çekilmesinin sebep olduğunu düşünüyor. Bilim insanları, Jüpiter'in gezegensel göçünü anlamak için hazırladıkları simülasyonlara bakarak, Jüpiter'i farklı yörüngeye çeken şeyin bu olay sonucunda Güneş Sistemi dışına itilmiş olabileceği sonucuna ulaştılar. Jüpiter'i etkileyebilecek bu şeyin en az Neptün kadar büyük olması gerekirdi ve bu büyüklükteki bir cismi itmenin elbette Jüpiter üzerinde de etkileri olacaktı. Hipoteze göre, bu etkileşim sonucunda Jüpiter yeni bir yörünge kazandı ve Dünya da kurtulmuş oldu.

Simülasyon Sonuçları

Astronom Phil Plait ve çalışma arkadaşları, Jüpiter'in bu davranışını bilgisayar modelleriyle yaptıkları testlerde incelediklerinde şu sonuca ulaştılar: Jüpiter, Neptün, Uranüs ve Satürn aynı simülasyonda yer alamazdı, bu yüzden Uranüs ya da Neptün'ün simülasyondan çıkarılması gerekiyordu. Ancak bildiğimiz üzere hem Uranüs, hem de Neptün hala Güneş Sistemi'nde yer almakta. Bunun üzerine astronomlar simülasyona beşinci bir dev gezegen eklediler. Simülasyonun sonucunda hem Dünya kurtuldu, hem de tüm gezegenler şu anki yörüngelerine oturdular. Elbette, simülasyona sonradan eklenen bu dev gezegen yani Dokuzuncu Gezegen haricinde çünkü o Güneş Sistemi'nin dışına itildi.

Tüm Reklamları Kapat

Dokuzuncu Gezegen'e Ne Olmuş Olabilir?

2016'da duyurulan Dokuzuncu Gezegen ile ilgili incelemeler yapılmaya devam ediyor ve bu dev gezegenin akıbetiyle ilgili farklı fikirler ortaya çıkıyor. Güneş'in Samanyolu Galaksisi'ndeki turu esnasında onu çoktan kaybetmiş olabiliriz ya da Güneş Sistemi'nin dışına itilmemiş, yalnızca uzaklaşmış ve saklanıyor olabilir. Bu noktada, Dokuzuncu Gezegen'in hesaplanan boyut ve pozisyonu nedeniyle, Dünya'nın kurtarıcısı olan dev gezegen olabileceği düşünülüyor. Bu gezegenin yerinin tam tespitinin gerçekleşmesi ve gözlemlenmesiyle, Güneş Sistemi'ne ve hatta evrene dair birçok sorunun da cevap bulacağı düşünülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 18
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 11
  • Bilim Budur! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Perkins. More Support For Planet Nine. (27 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Caltech | Arşiv Bağlantısı
  • K. Fesenmaier. Caltech Researchers Find Evidence Of A Real Ninth Planet. (20 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Caltech | Arşiv Bağlantısı
  • How The Universe Works. (Belgesel, 2018). Uranus & Neptune: Rise Of The Ice Giants. Not: 6. Sezon, 5. Bölüm.
  • NASA. Formation Of The Solar System: Birth Of Worlds. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • NASA. Hypothetical Planet X. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/10/2024 04:58:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7865

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Teşhis
Deizm
Coğrafya
Gazetecilik
Canlı Cansız
Doğal
Ağız Sağlığı
Çalışma
Sinir Hücresi
Doktor
Venüs
Temel
Kurbağa
Kedi
Video
Jinekoloji
Genom
Santigrat Derece
Tekillik
Mantık Hatası
Sinir Sistemi
Asteroid
Hayatta Kalma
Bakteri
İnsan Türü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Yeşilyurt, et al. Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir?. (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7865
Yeşilyurt, A., Sever, M. Ç. (2019, July 18). Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved October 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7865
A. Yeşilyurt, et al. “Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 18 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7865.
Yeşilyurt, Aslıhan. Sever, Meltem Çetin. “Dokuzuncu Gezegen Hipotezi Nedir?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, July 18, 2019. https://evrimagaci.org/s/7865.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close