Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doktorlar ve Biyologlar

1 dakika
7,195
Doktorlar ve Biyologlar
Tüm Reklamları Kapat

Tıp ile biyoloji arasındaki ilişki, iki tarafın da sahip olabileceği ego bir kenara bırakıldığında, bilimsel perspektifte müthiş önemlidir. Biyoloji, bir temel bilimdir. Doğayı anlamaya çalışır. Şu ana kadar, doğayı 3 temel bilimle incelemeyi öğrendik: fizik, kimya ve biyoloji. Diğer tüm bilimler, bu üç bilimin etkileşiminden ve varyasyonlarından doğdu. Biyoloji de, canlı olan her şeyi anlama işine verdiğimiz isim. Bu canlılardan birisi de insan...

Tıp ise, daha ziyade bir uygulamalı bilim dalı. Biyolojiden ve biyolojik araştırmalardan öğrendiklerimizi, insan üzerindeki araştırmalarımızla birleştirerek, yeniden insana uygulama işi. Tıbbın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek bile yok. Bundan birkaç asır önceki ortalama ömür beklentisi 35 seneyken, bugün 67.5 seneyse, bunu tıbba borçluyuz. Ancak tıp da, fiziğe, kimyaya ve biyolojiye borçlu. Bu yüzden, hekimliği sadece bir meslek olarak yapmayan, bir "bilim" olarak gören tüm doktorlarımızın biyolojiyi ve hatta fiziği ve kimyayı da en azından belli bir miktarda bilmesi, anlaması, idrak etmesi çok büyük öneme sahip. 

Biyolojiyle tıp arasındaki ilişki, teknisyen ile mühendis arasındaki ilişkiye bir miktar benzemektedir. Mühendisler, bir makinenin (ya da hangi sistem üzerinde çalışıyorlarsa onun) her türlü tasarımını, analizini, teknik detayını bilirler ve icra edebilirler. Ancak neredeyse hiçbiri, onu üretebilecek teknik altyapıya sahip değildir. Bir mühendis, bir televizyonu her sistemiyle tasarlayabilir; ancak çok az mühendis o parçaları bulup, onlara şekil verip, onları birleştirerek tasarladığı televizyonu üretebilir. Bunun için teknisyenlere muhtaçtırlar. Beyin işi bir yere kadar işlevseldir, bir yerden sonra onu uygulamaya dökebilen, ehil eller gerekir. Aynı analoji, teorik fizik ile pratik fizik için de yapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani şöyle özetleyebiliriz: bir makineyi 2 şekilde tamir edebilirsiniz: birilerinin size öğrettiği şekilde (ezbere) veya onu anladığınız/öğrendiğiniz şekilde. İnsanın da bundan eksiği ya da fazlası yoktur. Onu anlamak istiyorsak biyolojiye, onu tamir etmek istiyorsak tıbba muhtacız. İkisini birbirinden ayırmaya çalışmak bile bilim insanlarının bunca emeğine, çabasına ve terine hakaret olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/10/2024 04:03:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2969

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Newton
İklim Değişimi
Stres
Astronomi
Ağız
Evrimsel Psikoloji
Sendrom
Anatomi
Dna
Risk
Astrofizik
Patlama
Endokrin Sistemi
Şüphecilik
Ara Tür
Element
Yıl
Işık
Depresyon
Koaservat
Fizik
Molekül
Editör Seçkisi
Komplo
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Doktorlar ve Biyologlar. (8 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2969
Bakırcı, Ç. M. (2014, November 08). Doktorlar ve Biyologlar. Evrim Ağacı. Retrieved October 13, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2969
Ç. M. Bakırcı. “Doktorlar ve Biyologlar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Nov. 2014, https://evrimagaci.org/s/2969.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Doktorlar ve Biyologlar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/2969.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close