Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!

Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!
2 dakika
689
Tüm Reklamları Kapat

Tahminlere göre hamileliklerin yüzde onluk bir kısmında prematüre doğumlara ve annede yüksek tansiyon ve ödem gibi bebeğin gelişimine ciddi zarar verebilecek olaylara sebep olabilen ciddi komplikasyonlar görülüyor. Hamilelikte oluşan çoğu komplikasyon çeşitli sebeplerden ötürü fetüse yeteri kadar besin ulaştıramama ya da fetüs için uygun ortamı sağlayamama gibi plasenta aksaklıklarından kaynaklanıyor. Ve bu oldukça hassas ortam yüzünden, rahim içine çok fazla müdahale edilemiyordu, tabii şimdiye kadar. Uluslararası bir araştırma ekibinin açıklamalarına göre ilk kez, plasentaya, işlevlerini desteklemesi için ilaç vermenin yolunu buldular. Garip bir şekilde, ne kadar tüyler ürpertici gözükse de ekip bunu plasentaya bir çeşit tümörmüş gibi davranarak başardı. Birleşik Krallık’taki Manchester Üniversitesinden baş araştırmacı Lynda Harris şöyle açıklıyor:

Plasentalar kontrol edilebilen tümörler gibi davranıyorlar. Hızla büyüyor, büyüme hormonu üretiyor ve bağışıklık sistemine yakalanmıyorlar. Birçok kanser araştırması vücudun geri kalanını etkilemeden tümörü öldürecek ilaçlar vermenin yollarını bulmaya odaklanır. Bizim de aklımıza eğer biz de aynı metodu kullanıp plasentayı hedef alırsak, plasentanın işlevini düzeltecek ve böylece hamilelik komplikasyonlarını tedavi edecek ilaçları verebileceğimiz düşüncesi geldi.

Bunu göz önünde bulundurarak, Harris ve ekibi, minik ilaç kapsüllerine dönüştürülebilen aminoasit zincirleri CGKRK ve iRGD adlı tümör hedefleyen iki peptite plasentanın ne tepki vereceğini görmeye karar verdiler. Hamile farelerde yapılan deneylerde, peptitlerin tümörleri saptayıp kanser ilacını ilgili alana bıraktıkları gibi plasenta dokusunu da saptayıp organın işlevini düzelten büyüme hormonlarını da ulaştırmayı başardığı keşfedildi.

Normal boyutlardaki fare fetüsünde büyüme hormonunun herhangi bir etkisi gözlemlenmezken, plasenta aksaklıklarından dolayı anormal şekilde küçük kalmış fetüsler, hormonlara cevap vererek büyüme gösterdiler. Araştırmacılar, Science Advances dergisinde şöyle yazıyorlar:

Tüm Reklamları Kapat

Gebelik alanındaki ilaç yetersizliği dikkate alındığında, ideal gelişenlerde aşırı büyüme göstermeksizin en küçük bebeklerin büyümesini sağlayabilen, hedefe yönelik bir tedavi, şu ana kadar karşılanmamış önemli bir klinik ihtiyaca cevap veriyor.

Peptitler, insan plasenta hücrelerinde test edildiğinde, hücrelere bağlanıp hücre zarından girdikleri görüldü. Bu, gelecekteki insan deneylerinde de aynı sonuçların alınabileceği anlamına gelebilir. Ekip, ilacın tesir süresi geçtikten sonra ne annenin organlarında ne de fetüslerin kendilerinde ilaç izlerine rastlanılmadığını belirtiyor. Ancak tedavinin teşhis konulmamış kanserli anneler için risk taşıdığı uyarısını yapmak gereklidir, çünkü peptitler plasentayı mı, tümörü mü hedef alacaklarını bilemezler fakat ekip bunun doğru tarama ile üstesinden gelinebileceğini söylüyor.

Şu anda, yetersiz çalışan plasentayı tedavi edecek herhangi bir ilaç yok, yani eğer doktorlar olması gerektiği gibi büyümeyen bir bebek tespit ederlerse, yapılabilecek tek şey doğumu başlatıp her şeyin yolunda gitmesini ümit etmek. Fakat prematüre doğumun, erken yaşlarda beyin felci ve enfeksiyonlara, ileriki dönemlerde diyabet ve kalp hastalığına yatkınlıkları da içeren önemli riskleri var. Harris şöyle diyor:

Son yirmi yıldır gebelikte kullanımına izin verilen sadece bir ilaç var. Bu tasarıyı geliştirerek, çok sayıda yeni ilacın uyarlanıp yaygın ve ciddi hamilelik komplikasyonlarının tedavisinde güvenli bir şekilde kullanılma ihtimali yolunu açmış olduk.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:20:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4402

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Crew, et al. Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!. (3 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4402
Crew, B., Çelikgil, A., Bakırcı, Ç. M. (2016, June 03). Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4402
B. Crew, et al. “Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atilla Çelikgil, Evrim Ağacı, 03 Jun. 2016, https://evrimagaci.org/s/4402.
Crew, Bec. Çelikgil, Atilla. Bakırcı, Çağrı Mert. “Doğrudan Plasenta İçine İlaç Vermenin Güvenli Bir Yolu Bulundu Artık Riskli Prematüre Doğumlara Gerek Kalmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atilla Çelikgil. Evrim Ağacı, June 03, 2016. https://evrimagaci.org/s/4402.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close