Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri
MS 200’lerde kendilerine demir ve sedeften diş yapan insanlar, günümüzde de birçok tıbbi ve endüstriyel soruna doğadan esinlendikleri malzeme ve yöntemlerle cevap bulmaya çalışıyorlar. Milyonlarca yıldır yaşanan evrimsel süreç, dünyamızı olağanüstü etkileyici bir malzeme geliştirme laboratuvarı haline getirdiğinden bilim insanları bu konuda hiç ilham kaynağı sıkıntısı yaşamıyorlar.
Midyelerin su altında kayalara tutunmak için ürettikleri yapışkanı inceleyen bilim insanları, yumuşak dokuları ve kırık kemikleri yapıştırmada kullanılmak üzere sentetik midye tutkalı üretmeye çalışıyorlar.
Bir diğer ilham kaynağı ise, tehdit edildiklerinde saniyeler içinde katılaşan ve özel kolajen lifçikleri sayesinde kolayca yumuşayan denizhıyarları. Bu canlılar, felçli hastalara ve hatta Alzheimer ve MS hastalarına motor fonksiyonlarını yeniden kazandırmak üzere beyinlerine yerleştirilebilecek mikroelektrotlar için model oluşturuyor.
Nilüfer çiçeğinin yaprakları üzerindeki mumlu tüpler baz alınarak leke tutmayan ve su geçirmeyen sentetik kumaşlar üretiliyor. Güney Amerika’da yaşayan bir kelebeğin kanatları üzerindeki pulların ışığı yansıtmasıyla oluşan renkli görüntüsünden ilham alınarak boya kullanılmadan, kendinden renkli kumaşlar elde ediliyor.
Bulundukları ortama göre derileri üzerindeki desenleri değiştirebilen ahtapotlar ve mürekkep balıklarından esinlenerek geliştirilmiş, çevresindeki desenleri “okuyabilen” ve bu desenlere uyum sağlamak üzere renk değiştirebilen esnek tabakalar kamuflaj tekniklerinin gelişmesinde umut vadediyor. Hatta bazı mayo firmalarının köpekbalıklarını model alarak ürettikleri su direncini azaltan ve itme kuvveti sağlayan mayoları yarışmalarda yasaklanabiliyor.
Bunlar, sadece birkaç örnek; doğadan öğreneceğimiz daha çok şey var!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 9
- 7
- 5
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- H. Brody. (2015). Biomaterials. Nature Outlook, sf: S1. | Arşiv Bağlantısı
- J. Gould. (2015). Learning From Nature's Best. Nature Outlook, sf: S2-S3. | Arşiv Bağlantısı
- A. R. Scott. (2015). Polymers: Secrets From The Deep Sea. Nature Outlook, sf: S12-S13. | Arşiv Bağlantısı
- E. Dolgin. (2015). Textiles: Fabrics Of Life. Nature Outlook, sf: S10-S11. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:03:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4082
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.