Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!

Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!
1 dakika
2,374
Tüm Reklamları Kapat

İlk kez bir araştırma raporu, tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların belirgin bir biçimde kalp yetmezliğinden kaynaklı ölümlerin ve hastaneye kaldırılan hasta sayısının azalmasını sağladığını ortaya koydu.

EMPA-REG OUTCOME olarak bilinen büyük bir klinik deneyde, aşağıda verilecek olan bilgiler, Yale Üniversitesi tıp ve endokrinoloji laboratuvarının başında bulunan Dr. Silvio E. Inzucchi tarafından Amerikan Kalp Vakfı’nın Florida’da 9 Kasım 2015’te düzenlediği “bilim toplantısı”nda dile getirilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Tip 2 diyabet hastalığından muzdarip olan birçok kişi aynı zamanda kalp yetmezliğinden de muzdariptir. Kalp yetmezliği kalbin düzenli olarak kan pompalamayı bıraktığı bir durum olarak tanımlanabilir. Kalp yetmezliği için var olan tedaviler günümüzde oldukça sınırlı ve bu hastaları tip 2 diyabet ilaçlarıyla tedavi etmek de daha önce herhangi bir fayda sağlamamıştı. Fakat kan şekerini, onun idrarda bulunan salgısını artırma yoluyla azaltan yeni tip 2 diyabet ilaç türü (SGLT2 inhibitörü) üzerinde henüz çalışmalar yapılmamıştı.

EMPA-REG deneyinde, tip 2 diyabet hastalığından muzdarip olan ve kalp yetmezliği riski taşıyan hastalar rastgele seçilerek onlara günde bir kere kan şekerini düşüren bir ilaç olan empagliflozin (10 mg veya 25 mg’lık dozlarda), diğer hastalara da hiçbir etkisi bulunmayan yalancı ilaç (plasebo) uygulandı. İlaç da, yalancı ilaç da normal tedaviye ek olarak verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu deneme sürecinin sonunda, araştırmacılar yalancı ilaç verilen hastalara kıyasla gerçek ilacı kullanan hastaların kan şekerlerinde ve kan basınçlarında bir azalma gözlemlediler. Bununla birlikte kiloları da azalmıştı. Ayrıca araştırmacılar kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılma vakalarında (%35), kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılma veya kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin toplam görülme sıklığında (%34) ve genel olarak hastaneye kaldırılma veya kalp yetmezliğinden ölüm vakalarında (%39) büyük oranda azalmalar gözlemlediler.

Ek olarak, Inzucchi ve meslektaşları deneyden önce kalp yetmezliğinden muzdarip olan ve olmayan iki alt grubun sonuçlarını incelediler. Inzucchi şunları söyledi:

İki grubun da hastaneye kaldırılma oranlarındaki azalmanın aşağı yukarı aynı olduğunu gördük. Sonuç olarak, bu ilacın daha önceden kalp yetmezliği yaşayan hastaların durumlarının kötüye gitmelerini engellemekle birlikte bu sorunu daha önce hiç yaşamamış olanları da bu durumdan koruduğunu keşfettik.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 23:13:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4218

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!. (22 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4218
--, -., Açılan, E. A., Bakırcı, Ç. M. (2016, February 22). Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4218
-. --, et al. “Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emir Ali Açılan, Evrim Ağacı, 22 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4218.
--, ---. Açılan, Emir Ali. Bakırcı, Çağrı Mert. “Diyabet İlaçları, Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emir Ali Açılan. Evrim Ağacı, February 22, 2016. https://evrimagaci.org/s/4218.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close