Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi!

3 dakika
469
Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi! Microsoft Copilot
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kretase-Tersiyer kitlesel yok oluşunun ardından dinozorların ortalıkta dolaşmaması, bildiğimiz ve sevdiğimiz üzümün yayılmasına ve gelişmesine olanak sağlamış olabilir. Bir grup araştırmacı; Kolombiya, Panama ve Peru'da 60 ila 19 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş üzüm çekirdekleri buldu. Buluntu, Batı Yarımküre'deki üzüm ailesine ait bitkilerin bilinen en eski örneğini içeriyor ve üzümün evrimsel hikayesinin henüz bilinmeyen kısımlarını bize anlatıyor. Araştırmacılar, keşif ve bulgularını Nature Plants dergisinde yayınladıkları bir çalışmada paylaştı.[1] Field Müzesi Negaunee Entegre Araştırma Merkezi'nde yardımcı paleobotanik küratörü ve çalışmanın ortak yazarı Fabiany Herrera şöyle anlatıyor:

Bunlar dünyanın bu bölgesinde bulunan en eski üzümler. Bu üzümler gezegenin diğer tarafında daha önce bulunan en eski üzümlerden bile birkaç milyon yıl daha eski. Bu keşif, dinozorların yok oluşundan sonra üzümlerin gerçekten dünyaya yayılmaya başladığını gösterdiği için oldukça önemli.

Genellikle meyve gibi yumuşak dokular fosil olarak korunmaz. Fosilleşme olasılıkları daha yüksek olduğu için paleobotanikçiler genellikle eski bitkileri tohumlara bakarak inceler. Bilinen en eski üzüm çekirdekleri yaklaşık 66 milyon yıl öncesine, yani büyük bir asteroidin Dünya'ya çarparak kitlesel yok oluşu başlattığı zamana aittir. Bu meşhur yok oluşta sadece çoğumuzun bildiği anlamıyla dinozorlar değil, Dünya üzerindeki türlerin tahmini %95'i yok oldu ve ormanlar sıfırlanarak gezegenin bitki kompozisyonu değişti.[2] Ekip, dinozorların ortadan kalkmasının ormanların değişmesine katkı sağlamış olabileceğini öne sürüyor. Çalışmanın yazarlarından Michigan Üniversitesi Paleontoloji Müzesi'nde yardımcı küratör olan Mónica Carvalho yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Dinozorlar gibi büyük hayvanların çevrelerindeki ekosistemleri değiştirdikleri biliniyor. Ormanda dolaşan büyük dinozorlar varsa, muhtemelen ağaçları deviriyor ve ormanları bugün olduğundan daha açık hâlde tutuyorlardı.

Ancak, onları budayacak dev dinozorlar olmadan modern Güney Amerika'dakiler de dahil olmak üzere bazı tropikal ormanlar daha kalabalık hâle geldi. Ağaçlar zamanla bir alt tabaka ve bir tepe örtüsü oluşturdu ve bu yeni ve kalabalık ormanlar bazı bitkiler için fırsatlarla doluydu. Herrera, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Fosil kayıtlarına baktığımızda bu dönemde üzüm gibi ağaçlara tırmanmak için sarmaşıklar kullanan bitkileri daha fazla görmeye başlıyoruz.

Takip eden yıllarda çeşitlenen kuş ve memeli türleri de üzüm tohumlarını etrafa yayarak onlara yardımcı olmuş olabilir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, Hindistan'da bulunan en eski üzüm fosilleri tanımlandı.[3] O zamanlar Güney Amerika'da henüz üzüm çekirdekleri bulunmamıştı ancak Herrera bunların orada olabileceğinden şüpheleniyordu. Herrera, şöyle anlatıyor:

Üzümlere yönelik fosil kaydı oldukça geniş, yaklaşık 50 milyon yıl önceden başlıyor. Bu keşiflerden birini Güney Amerika'da yapmak istiyordum. Ancak bu samanlıkta iğne aramak gibiydi. Lisans öğrencisi olduğumdan beri Batı Yarımküre'deki en eski üzümü arıyordum.

2022 yılında Herrera ve Carvalho Kolombiya And Dağları'nda saha çalışması yapıyordu.[1] Carvalho gözüne bir fosil takıldığını söyledi. Bu fosil, 60 milyon yıllık bir üzüm çekirdeğinin kalıntılarından başka bir şey değildi. Buldukları fosil sadece Güney Amerika’daki en eski üzüm fosili değil, aynı zamanda dünyanın genelindeki en eski üzüm fosilleri listesinde de artık ilk sıralarda yer alıyor.

Fosil çok küçük olmasına rağmen araştırmacılar fosilin şekli, boyutu ve diğer fiziksel özelliklerine dayanarak onu tanımlayabildi. Ayrıca laboratuvarda yaptıkları taramalarla fosilin içini inceleme şansları da oldu. Ekip, fosili Field Museum'da Güney Amerika paleobotaniğinin destekçisi olan Arthur T. Susman onuruna "Susman'ın taş üzümü" anlamında Lithouva susmanii olarak adlandırdı. Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden çalışmanın eş yazarı Gregory Stull yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Bu yeni tür, halk arasında asma olarak bilinen Vitis'in evrimleştiği grubun kökeninin Güney Amerika olduğuna işaret ettiği için oldukça önemli.

Güney ve Orta Amerika'daki ek saha çalışmaları Kolombiya, Panama ve Peru'dan dokuz yeni fosil üzüm türünün tanımlanmasını sağladı. Fosiller, Batı Yarımküre'ye özgü üzümlerin uzak akrabalarıdır. Aralarında iki Leea türünün de bulunduğu bazı türler günümüzde sadece Doğu Yarımküre'de bulunmaktadır. Üzümlerin soy ağacındaki konumları ise evrimsel yolculuklarının oldukça çalkantılı geçtiğini gösteriyor. Herrera şöyle bitiriyor:

Fosil kayıtları bize üzümün çok dirençli bir tür olduğunu söylüyor. Orta ve Güney Amerika bölgesinde soyu sürekli tükenmiş birçok üzüm grubu olsa da dünyanın diğer bölgelerine uyum sağlamayı ve hayatta kalmayı başardılar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Laura Baisas

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b F. Herrera, et al. (2024). Cenozoic Seeds Of Vitaceae Reveal A Deep History Of Extinction And Dispersal In The Neotropics. Nature Plants, sf: 1-9. doi: 10.1038/s41477-024-01717-9. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ American Museum of Natural History. Mass Extinction: What Happened 65 Million Years Ago? | Amnh. Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2024. Alındığı Yer: American Museum of Natural History | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. R. Manchester, et al. (2013). Oldest Fruits Of The Grape Family (Vitaceae) From The Late Cretaceous Deccan Cherts Of India. Wiley, sf: 1849-1859. doi: 10.3732/ajb.1300008. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:26:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18016

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi!. (2 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18016
Derin, U. (2024, July 02). Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18016
U. Derin. “Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18016.
Derin, Ufuk. “Dinozorların Nesli Tükenmeseydi Lezzetli Üzümlerimiz Olmayabilirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/18016.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close