Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir!

3 dakika
317
Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir! Popular Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuş olmayan dinozorlar dahil Dünya’daki türlerin yaklaşık %75’inin yok olmasından sorumlu olduğu düşünülen asteroit, sadece gezegende nadir görülen kitlesel yok oluş olaylarından birine sebep olmadı. Bu suçlu göktaşının kendisi de aynı zamanda evrende de nadir rastlanan bir cisimdi. Uluslararası bir araştırma ekibi, 15 Ağustos’ta AAAS dergisinde yayınladıkları bir çalışmada, K-Pg sınırı olarak da bilinen Kretase ve Paleojen dönemlerini birbirinden ayıran ünlü Chicxulub çarpma olayına neden olan asteroidin Jüpiter'in yörüngesinin ötesinden geldiğini ortaya koydu. Ekip, bu asteroidin evrende inanılmaz derecede nadir görülen bir karbonlu asteroit olduğunu vurguluyor.[1]

Dünya, yaşam süresi boyunca çeşitli boyutlarda yok oluş seviyesindeki olaylara ev sahipliği yapmıştır, ancak yalnızca "büyük beş yok oluş" gerçek anlamıyla "kitlesel yok oluş" durumu olarak nitelendirilebilir. Bu olayların her birinde iklimde, besin kaynaklarında veya bildiğimiz yaşam için gerekli olan diğer unsurlarda meydana gelen ciddi değişiklikler sonucunda deniz ve kara yaşamının en az yüzde 70'i ortadan kalkmıştır. İnsanlığın evrimine zemin hazırlayan en son kitlesel yok oluş, yaklaşık 66 milyon yıl önce, yaklaşık altı mil genişliğindeki bir asteroidin saatte yaklaşık 19 km hızla Dünya'ya çarpmasıyla gerçekleşti.

Günümüzde Yucatán Yarımadası'nın bulunduğu Meksika Körfezi'ne düşen ve Chicxulub Pueblo topluluğundan adını alan asteroidin gücü, 100 teraton TNT'ye denktir. Bu, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının gücünün bir milyar katından fazla bir güç anlamına geliyor. Asteroit düştüğünde İlk önce 100 kilometre genişliğinde ve 30 kilometre derinliğinde geçici bir oyuk oluşturdu, saatte 1000 kilometre hızla esen rüzgarlara ve çevre kıyılara vuran 3 kilometre yüksekliğinde bir tsunamiye neden oldu. Yaklaşık 25 trilyon tonluk devasa bir enkaz ve kül bulutu atmosfere yayıldı. Bunların bir kısmı kısa sürede geri düşerek gezegenin ormanlarının %70'ini yok eden büyük yangınlara yol açtı. Chicxulub'tan sonraki ilk yıllarda sera etkisi nedeniyle küresel sıcaklıklarda hızlı bir artış yaşandı, ardından yaşamı boğmaya ve türleri yok etmeye devam eden uzun bir soğuk dönem geldi. Uzmanların çoğu, kuş olmayan dinozorların bu dönemde tamamen yok olduğunu ve bu dönemin insanlara baskın tür olma fırsatını sağlayan şartları oluşturduğunu düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar son yıllarda bu ürkütücü ayrıntıları jeolojik incelemelerle ortaya çıkarmayı başarsalar da Chicxulub olayına neden olan asteroidin tam olarak ne tür bir yapıya sahip olduğu, tam bileşiminin ne olduğu gibi detaylar belirsizliğini koruyordu. Bu gizemi çözmek için, Köln Üniversitesi'nden jeokimya profesörü Mario Fischer-Gödde ekibi, K-Pg sınırından alınan örnekleri bir araya getirerek mercek altına aldı. Ayrıca, son 541 milyon yıl içinde gerçekleşen beş büyük asteroit çarpmasından gelen örneklerle birlikte 3,5 milyar yıl öncesine kadar uzanan Arkeen dönemine ait çarpma katmanlarındaki mikroskobik kürecikleri de incelediler. Analize iki karbonlu, yani C tipi meteoritin parçalarını da dahil ettiler.

Hiçbir teori tamamen kusursuz olmasa da mevcut kanıtlar Chicxulub olayına neden olan asteroidin K-Pg sınırının tetikleyicisi olduğuna işaret ediyor. Örneğin Dünya genelinde K-Pg sınır tabakalarında yüksek seviyelerde platin grubu elementleri bulunmuştur. Ruthenyum, iridyum, osmiyum, platin ve rodyum gibi elementler Dünya'da nadirdir bulunur ancak meteoritlerde son derece yaygındır. Bu nedenle dünya genelinde böyle bir dağılım görmek, büyük bir asteroidin Dünya'ya çarparak ve bunun kitlesel bir yok oluşa neden olduğuna dair güçlü bir işarettir.

Fischer-Gödde ve ekibi, bu örnekleri karşılaştırdıktan sonra K-Pg sınırındaki rutenyumların izotop imzalarının tümünde bir tekdüzelik keşfetti. Bu, Güneş Sistemi'nin dışından gelen C-tipi meteoritlerle oldukça uyumluydu. Buna karşın, diğer meteoritlerdeki rutenyum izotop imzaları daha çok bizim Güneş Sistemimizin içinden gelen silikatlı (S-tipi) asteroitlerle benzerlik gösterdi.

Bu yeni kanıtlarla birlikte araştırmacılar Chicxulub çarpmasına neden olan gök cisminin bir kuyruklu yıldız olma olasılığının üstünü rahatlıkla çizebiliyor. Bu sayede Arkeen döneminden aldıkları örnekler hakkında daha sağlam teoriler geliştirebilecekler. Tıpkı Chicxulub gibi, bu parçacıklar da karbonlu kondrit asteroitlerle uyumlu görünüyor. Bu durum, araştırmacılara Jüpiter'in çok ötesinden gelen derin uzay meteoritlerinin gezegenin jeolojik oluşumunun son aşamalarına kadar Dünya'ya ulaşmış olabileceğini ve bu sürecin sanılandan çok daha karmaşık olduğunu düşündürüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:34:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18402

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir!. (18 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18402
Derin, U. (2024, August 18). Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18402
U. Derin. “Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 18 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18402.
Derin, Ufuk. “Dinozorları Yok Eden Asteroit, Jüpiter'in Ötesindeki Derin Uzaydan Gelmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 18, 2024. https://evrimagaci.org/s/18402.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close