Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir!

2 dakika
1,098
Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir! LiveScience
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırma, dinozorların yürüme şekilleri sayesinde 160 milyon yıldan fazla bir süre boyunca hüküm sürmüş olabileceğini öne sürüyor. Hem iki hem de dört ayak üzerinde yürümeye adapte olan dinozorlar, Triyas Dönemi'nin sonundan (251,9 milyon ila 201,3 milyon yıl önce) yaklaşık 66 milyon yıl önceki yok oluşlarına kadar oldukça baskın türlerdi.

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, dinozorların bir dizi ekolojik çöküşün ardından ortaya çıkan ekolojik nişleri doldurarak dünyayı nasıl ele geçirdiklerini inceledi.[1] Dinozorlar önce arka ayakları üzerinde, daha sonra dört ayak üzerinde yürüdükleri için büyük çevresel değişikliklerin yaşandığı bir dönemde belirgin bir avantaja sahipti.

Dinozorlar, Avemetatarsalia olarak bilinen ve modern timsahların atalarını içeren Pseudosuchia adlı bir grup sürüngenle birlikte evrimleşen bir grubun parçasıydı. Bu iki grup 252 milyon yıl önce Permiyen kitlesel yok oluşunun ardından Triyas Dönemi'nde ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar, türlerin zaman içindeki değişimini anlamak için 208 fosilleşmiş bacak kemiğini kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

İlk ortaya çıktıklarında, psödosuchianlar daha çeşitli bir gruptu. Bazı psödosükiyenler arka ayakları üzerinde yürüyordu, ancak çoğunluk emekleme alışkanlığını sürdürdü. Dinozorlar başlangıçta iki ayaklıydı ve ataları gibi sadece hantal bir şekilde ilerlemek yerine koşabiliyorlardı. Hızlı hareket edebilmek, yırtıcılardan kaçma ve av yakalama açısından avantaj sağladı. Bristol Üniversitesi'nde paleobiyoloji yüksek lisans öğrencisi olan baş yazar Amy Shipley şöyle anlatıyor:

Yiyecek için ciddi bir baskı vardı. Her nasılsa, 20 milyon yıldır zaten düşük sayılarda bulunan dinozorlar yükselişe geçti ama psödosuchianlar yükselemedi. Muhtemelen ilk dinozorlar, bugün birçok modern sürüngen ve kuşta olduğu gibi su tasarrufu konusunda iyiydi. Ancak elimizdeki kanıtlar, yürüme ve koşma konusundaki daha yüksek uyum yeteneklerinin önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Triyas'ın sonundaki kitlesel yok oluş, dört ayak üzerinde kalan krokodilomorflar hariç, çoğu psödosuchian'ı yok etti. Bazı dinozorlar dik, iki ayaklı duruşlarını korurken, diğerleri yeniden dört ayak üzerine düştü. Bu da onların çeşitlenmesini ve çok çeşitli ekolojik nişleri doldurmalarını sağladı. Çalışmanın eş yazarı Suresh Singh şöyle anlatıyor:

Triyas'ın sonundaki kitlesel yok oluştan sonra on metreden uzun, bazıları zırhlı, çoğu dört ayaklı ancak çoğu ataları gibi iki ayaklı olan gerçekten devasa dinozorlar ile karşılaştık. Duruş ve yürüyüşlerindeki çeşitlilik, son derece uyumlu oldukları anlamına geliyordu ve bu da Dünya'da bu kadar uzun süre güçlü bir şekilde başarılı olmalarını sağladı.

Dinozorların evrimsel soy hattında, tüylerle sıcaklığı düzenleme yeteneği ve daha verimli solunum mekanizmaları da dahil olmak üzere birçok özellik evrimleşti. Araştırmacılar çok çeşitli hareket stratejilerinin onlara çok önemli bir avantaj sağladığı sonucuna vardılar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:34:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16885

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir!. (14 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16885
Derin, U. (2024, February 14). Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16885
U. Derin. “Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16885.
Derin, Ufuk. “Dinozorlar, Yürüme Şekilleri Sayesinde Gezegenimize Hükmetmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/16885.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close