Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis)

Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis)
2 dakika
13,005
Tüm Reklamları Kapat
Dev kurt örümceği
  • Bilimsel Adı Lycosa praegrandis
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Dev kurt örümceği
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Large wolf spider
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Doğal seçilimin muhteşemliğini gösteren kamuflajı.
Doğal seçilimin muhteşemliğini gösteren kamuflajı.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Eskişehir/Mihalıççık ilçesinin 1200 metre rakımdaki Adhisar Köyü batısında, 13-14 Ekim TRAMEM (Türkiye Memeliler Veri Tabanı) tarafından düzenlenen kampta gözlemlediğimiz dev kurt örümceği türü. Yolculuk boyunca bize eşlik eden ve desteğini esirgemeyen Prof. Dr. H. Tuğrul Atasoy'a teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Ayrıca arazi rehberlerimiz Ümit Malkoçoğlu ve Emir Özay'ın yanında kamp yöneticisi Serhat Tigrel'e de iyi dileklerimizi sunmak isteriz.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kurt örümcekleri (Lycosidae) ailesi içerisinde bulunan en iri türlerden biridir. Boyut olarak gövdeleri 2-3 cm arasında (bacak dahil değil) değişir. Abdomeni (karnı) açık gri ve toprak rengindedir. Bacaklarında siyah şeritler, pedipalplarında (ağız kenarındaki ufak uzuvlar) siyah noktalar bulunur. Karın altında turuncu kontrastları da mevcuttur. Muhteşem görme yetenekleri vardır. Kurt örümcekleri yumurtalarını, karında bulunan ağ püskürten spinneret (memecik) organlarına bağlı tutar. Genelde iki büyük gözün altında 4 küçük göz ile tanınırlar. Tepede ise iki tane laterale (yanlara) bakan göz vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Lycosa cinsi, diğer yaygın kurt örümceklerine (Lycosidae) nazaran oldukça iridir. 2013 itibari ile bu cins içerisinde 200'den fazla tür tanımlanmıştır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Lycosa cinsi, Eski Dünya'nın (Asya, Afrika ve Avrupa) neredeyse her kesimine yayılmıştır. Fakat Lycosa praegrandis türü ise özellikle Yunanistan'dan (Doğu Avrupa'dan) Orta Asya'ya kadar yayılım gösterebilmiştir. Sıcak ve kuru iklimleri tercih ederler. Genelde yüksek rakımlı bozkırları ve kayalık alanları severler. Kuru samanlık alanlarda muhteşem kamuflaj olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Davranış ve Etoloji

Kurt örümcekleri, toprakta delikler açarak yaşarlar. Diğer eklembacaklılar ile beslenirler. Ancak ağ örerek avlanmazlar, doğrudan pusu kurarak veya kısa mesafelerde kovalayarak avlanırlar.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Eskiden hatalı biçimde "gerçek tarantulalar" şeklinde düşünülürdü. Dolayısıyla ısırdıklarında tarantizm adı verilen ateş, ağrı ve ısırık bölgesinde şişme ile ilişkilendirildi. Halbuki hiçbir Lycosa türünün ısırığı insanlar için tehlikeli olmadığı bilinir. Bu mit, korkutucu görüntüleri nedeniyle hortlamıştır. Hatta tarantula ısırığı bile insan gibi büyük memeliler için tehlikeli değildir! En fazla arı sokması gibi alerjik reaksiyon gelişebilir. Unutmamak gerekir ki örümceklerin çok büyük bir kısmı insan gibi iri memeliler için tehlike oluşturamaz. Ayrıca örümcekler oldukça utangaç hayvanlardır. Tahrik edilmedikleri sürece ısırmazlar. Kaçacak bir yerleri kalmadıkları zaman en son kaba kuvvete başvururlar.

Etimoloji

Antik Yunanca Lycos (λύκος), "kurt" anlamını taşır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/09/2023 02:26:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7439

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uygulama
Böcek
Coronavirus
Hava
Evrim Kuramı
Kimyasal
Gezegen
Tıp
Maske
Hominid
Mavi
Nükleik Asit
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Diş
Adaptasyon
Isı
Kanser Tedavisi
Kuyruksuz Maymun
Mucize
Stres
Meteor
Saç
Kafatası
Canlılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis). (29 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7439
Türkoğlu, P. (2018, October 29). Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis). Evrim Ağacı. Retrieved September 27, 2023. from https://evrimagaci.org/s/7439
P. Türkoğlu. “Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 29 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7439.
Türkoğlu, Pedram. “Dev kurt örümceği (Lycosa praegrandis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 29, 2018. https://evrimagaci.org/s/7439.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close