Dermoid Kist

- Özgün
Dermoid kist, bir tür kistik teratomdur. Tabii bu tanım birçok okurumuza hiçbir şey anlam ifade etmeyecektir, o yüzden biraz açarak anlatalım: bir kist, komşusunda bulunan dokudan bariz bir şekilde ayrılabilen, kapalı bir keseciktir. Bu kesecikler, belli hücrelerin aşırı bölünmesiyle oluşur. Kistleri özellikle ayırt edebilmemizi sağlayan faktörlerden birincisi vücutta normal olmayan bir şişkinlik halinde kendisini belli etmesidir. İkincisiyse, kistik dokunun kendi etrafında "kabuksu" bir zırh oluşturmasıdır. Bu keseciğin içerisinde ise sıvı, katı, yarı-katı maddeler bulunabilir. Bir kist, bir apse ile karıştırılmamalıdır. Kistin içerisinde irin (iltihap) bulunmaz; eğer bulunuyorsa o apsedir.
Kistin ne olduğu yeterince ilginç değilmiş gibi, sözünü edeceğimiz dermoid kist, bir de teratomdur! Bu ne demek? Kapsül halindeki bir çeşit tümördür. Buraya kadar garip değil. Ancak bir tümörü teratom yapan şey, normal bir vücut yapısına (bir organa veya germ hücrelerinden üretilen dokulara) benzeyebilmesidir. Fotoğrafa bir göz atın. Bir tümörden söz ediyoruz; ancak o beyaz şey de ne? Bir dişe benziyor sanki? Evet, çünkü o bir diş! Neredeyse tam olarak gelişmiş bir diş... Ve bu tümör, bir insan dişisinin vajinasından alındı!
İşte dermoid kisti şimdi tanımlayabiliriz: vücudumuzun deri tabakasında oluşan bir çeşit keseciktir ve bu kesecik üzerinde, normalde orada olmaması gereken dokular oluşabilir: kıl yumakları, dişler, çeşitli kemikler ve çok çok nadir vakalarda görülüyor olsa da gözler, insan vücudu, eller, ayaklar ve diğer uzuvlar! Bunlar, vücudunuzun herhangi bir yerinde, bir tümör içerisinde oluşup büyüyebilir. Dermoid kist içerisinde genellikle sadece fazladan deri tabakaları, kıl kesecekleri ve ter bezleri gibi daha "normal" oluşumlar gözlenir. Fakat buna rağmen sebum, kan, yağ, kemik, tırnak, diş, göz, kıkırdak ve tiroid dokusu da kısmen sıklıkla görülen dokulardır.
Bunun olma sebebi, kisti oluşturan germ hücrelerinin hemen hemen tüm doku ve organlara dönüşebilme kapasitesinde olmasıdır. Hangisine dönüşeceğini ise çevre şartları ve genetik yapı belirler. Bir kere aktive olduğunda, yavaşça büyüyerek az önce sözünü ettiğimiz herhangi bir doku, vücudunuzun herhangi bir kısmında oluşabilir. Ancak genellikle bu oluşuma üreme organlarında, kaş-göz bölgesinde ve omurga hattında görülür. Kimi zaman tiroit dokusu oluşur ve hatta bu dokudan tiroit bezinin normalde salgılayacağı hormonlar salgılanabilir!
Demoid kistlerin özellikle sık rastlanan formlarından biri olan yumurtalık dermoid kisti, dişilerin üreme organlarında oluşur. Bunun sebebi ise döllenmemiş bir yumurtanın bölünmeye başlamasıdır. Yumurta, yapısı gereği herhangi bir dokuya dönüşme potansiyeline sahip olduğu için, dişinin üreme organlarında yukarıda sayılan herhangi bir organın oluşmaya başladığı görülebilir.
Bu yapı her ne kadar neredeyse her zaman (ortalama olarak vakaların %98'inde) zararsız dokular olsa da; derhal müdahale edilmelidir. Müdahale yöntemi de çok önemlidir, çünkü hatalı bir işlem sonucunda doku ölümcül bir hal alabilir. Genellikle cerrahi yöntemlerle tümör kesesi alınır.
Başka dermoid kist örneklerini ise aşağıda gösteriyoruz. Ancak uyarıyoruz, fotoğraflar birçok okurumuz için rahatsızlık verici olabilir:


Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Dermoid Cyst. (20 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 21:00:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2390
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.