Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
İçine düştüğünüz bunalımdan, yemek yiyerek mi çıkmaya çalışıyorsunuz? Yeni bir çalışma, depresyon ve anksiyete düzeylerine bağlı ruh halleri de dâhil olmak üzere öğün zamanlamasının ruh sağlığını etkilediğine dair kanıtlara bir yenisini daha ekledi. Çalışmayı, Mass General Brigham sağlık hizmeti sisteminin kurucu üyelerinden Brigham&Kadın Hastanesindeki araştırmacılar gerçekleştirdi.
Araştırmacılar, geceleri yapılan bir işi simüle edip, hem gece hem gündüz yemek yemek ile sadece gündüz yemek yemenin etkilerini test etmek üzere bir çalışma tasarladılar. Ekip, hem gece hem gündüz yiyen gruptaki katılımcılar arasında depresyon benzeri ruh hali düzeyleri %26 yükselirken, anksiyete benzeri ruh hali düzeylerinin %16 arttığını buldu. Sadece gündüz yeme grubundaki katılımcılarda ise böyle bir artış gözlemlenmedi. Bu da ruh hali kırılganlığının öğün zamanlamasından etkilendiğini ortaya koydu.
Sonuçlar, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.[1] Brigham'ın Uyku ve Sirkadyen Rahatsızlıklar Bölümünde Tıbbi Kronobiyoloji Program yöneticisi ve yardımcı yazar Doktor Frank A.J.L. Scheer şöyle söylüyor:
Bulgularımız, sirkadyen sapması yaşayan bireylerde ruh hali kırılganlığını potansiyel olarak en aza indirmek için yeni bir strateji olarak gıda alımının zamanlamasına dair kanıt sağlıyor. Sirkadyen sapmasına; vardiyalı çalışan, jet lag deneyimleyen veya sirkadyen ritim bozukluğundan muzdarip olan insanlar örnek verilebilir. Vardiya işçileri ve klinik nüfuslar üzerine gelecek çalışmalar, öğün zamanlamasındaki değişimlerin artan ruh hali kırılganlıklarını önleyip önlemeyeceğini kesin bir şekilde belirlemeli. O zamana kadar, çalışmamız masaya sadece yeni bir oyuncu getirmiş olacak: besin alımı zamanlaması ruh halimiz için önemlidir.
Endüstriyel toplumlarda vardiyalı işçiler, iş gücünün %20'sini oluşturuyor ve doğrudan birçok hastane hizmeti, fabrika işi ve diğer gerekli hizmetlerde sorumlular. Vardiyalı işçiler, sıklıkla beyinlerindeki merkezi biyolojik saatleri ile günlük davranışları arasında bir ayarsızlık deneyimliyorlar. Bu, uyku-uyanıklık ve yemek yememe/yeme döngülerini etkiliyor. Daha da önemlisi bu bireyler, %25 ila %40 daha yüksek depresyon ve anksiyete riskine sahip oluyorlar. Brigham'dayken bu proje üzerine çalışmayı tamamlayan yardımcı yazar Tıp ve Bilim doktoru Sarah L. Chellappa şöyle söylüyor:
Vardiya işçileri ve aynı zamanda jet lag gibi sirkadyen bozukluğu yaşayan bireyler, öğün zamanlaması müdahalemizden faydalanabilirler.
Şu anda Almanya'da Köln Üniversitesinin Nükleer Tıp bölümünde olan Chellappa şunları da ekliyor:
Bulgularımız, aynı zamanda ruh hastalıklarıyla mücadele eden insanların da yararlanabileceği yeni bir uyku/sirkadyen davranış stratejisine kapı aralıyor. Çalışmamız, uyku ve sirkadyen ritimleri optimize eden stratejilerin ruh sağlığını desteklediğine dair artan kanıtlara bir yenisini daha ekliyor.
Çalışmayı gerçekleştirmek için Scheer, Chellappa ve iş arkadaşları, randomize-kontrollü bir çalışma için 19 katılımcı (12 adam ve 7 kadın) aldılar. Katılımcılar, 28 saatlik dört gün boyunca loş ışıkta Zorunlu Desenkronizasyon protokolüne maruz kaldılar. Gece vardiyası simüle edilerek davranış döngüleri 12 saat tersine çevrildi ve sirkadyen sapması ortaya çıkarıldı.
Katılımcılar, iki tane öğün zamanlama grubundan bir tanesine rastgele yerleştirildi. Gündüz ve Gece Yemek Kontrol Grubu 23 saatlik döngüye göre besin alarak, gece işçilerinde yaygın olan bir şekilde hem gündüz hem de gece yemek yediler. Sadece Gündüz Yiyen Müdahale Grubu ise 24 saatlik bir döngüye göre sadece gün içerisinde yemek yedi. Ekip, depresyon ve anksiyete benzeri ruh hali düzeylerini her saat ölçtü.
Öğün zamanlamasının, katılımcıların ruh hali düzeylerini önemli ölçüde etkilediğini buldular. Temel çizgisine (1. gün) kıyasla simüle edilmiş gece vardiyası boyunca (4. gün), Kontrol Grubundakilere nazaran Gündüz ve Gece Yemek Yiyenlerin depresyon ve anksiyete benzeri ruh hali düzeyleri artış gösterdi. Bunun aksine Sadece Gündüz Yiyen Müdahale Grubunda simüle edilmiş gece vardiyasında herhangi bir ruh hali değişikliği gerçekleşmedi. Daha fazla sirkadyen sapma derecesine sahip katılımcılar, daha çok depresyon ve anksiyete benzeri ruh halleri deneyimlediler. Chellappa şöyle söylüyor:
Öğün zamanlaması, fiziksel sağlığı etkileyebilecek beslenmenin önemli bir yönü olarak ortaya çıkıyor. Ancak besin alınımının ruh sağlığı üzerindeki nedensel rolü hala test edilmeyi bekliyor. Gelecek çalışmalar, öğün zamanlamasındaki değişikliklerin depresif ve anksiyete/anksiyeteye bağlı rahatsızlıklara sahip bireylere yardım edip edemeyeceğini tespit etmelidir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. Qian, et al. (2022). Daytime Eating Prevents Mood Vulnerability In Night Work. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2206348119. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:28:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12529
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.