Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!

Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!
3 dakika
720
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İçine düştüğünüz bunalımdan, yemek yiyerek mi çıkmaya çalışıyorsunuz? Yeni bir çalışma, depresyon ve anksiyete düzeylerine bağlı ruh halleri de dâhil olmak üzere öğün zamanlamasının ruh sağlığını etkilediğine dair kanıtlara bir yenisini daha ekledi. Çalışmayı, Mass General Brigham sağlık hizmeti sisteminin kurucu üyelerinden Brigham&Kadın Hastanesindeki araştırmacılar gerçekleştirdi.

Araştırmacılar, geceleri yapılan bir işi simüle edip, hem gece hem gündüz yemek yemek ile sadece gündüz yemek yemenin etkilerini test etmek üzere bir çalışma tasarladılar. Ekip, hem gece hem gündüz yiyen gruptaki katılımcılar arasında depresyon benzeri ruh hali düzeyleri %26 yükselirken, anksiyete benzeri ruh hali düzeylerinin %16 arttığını buldu. Sadece gündüz yeme grubundaki katılımcılarda ise böyle bir artış gözlemlenmedi. Bu da ruh hali kırılganlığının öğün zamanlamasından etkilendiğini ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.[1] Brigham'ın Uyku ve Sirkadyen Rahatsızlıklar Bölümünde Tıbbi Kronobiyoloji Program yöneticisi ve yardımcı yazar Doktor Frank A.J.L. Scheer şöyle söylüyor:

Bulgularımız, sirkadyen sapması yaşayan bireylerde ruh hali kırılganlığını potansiyel olarak en aza indirmek için yeni bir strateji olarak gıda alımının zamanlamasına dair kanıt sağlıyor. Sirkadyen sapmasına; vardiyalı çalışan, jet lag deneyimleyen veya sirkadyen ritim bozukluğundan muzdarip olan insanlar örnek verilebilir. Vardiya işçileri ve klinik nüfuslar üzerine gelecek çalışmalar, öğün zamanlamasındaki değişimlerin artan ruh hali kırılganlıklarını önleyip önlemeyeceğini kesin bir şekilde belirlemeli. O zamana kadar, çalışmamız masaya sadece yeni bir oyuncu getirmiş olacak: besin alımı zamanlaması ruh halimiz için önemlidir.

Endüstriyel toplumlarda vardiyalı işçiler, iş gücünün %20'sini oluşturuyor ve doğrudan birçok hastane hizmeti, fabrika işi ve diğer gerekli hizmetlerde sorumlular. Vardiyalı işçiler, sıklıkla beyinlerindeki merkezi biyolojik saatleri ile günlük davranışları arasında bir ayarsızlık deneyimliyorlar. Bu, uyku-uyanıklık ve yemek yememe/yeme döngülerini etkiliyor. Daha da önemlisi bu bireyler, %25 ila %40 daha yüksek depresyon ve anksiyete riskine sahip oluyorlar. Brigham'dayken bu proje üzerine çalışmayı tamamlayan yardımcı yazar Tıp ve Bilim doktoru Sarah L. Chellappa şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Vardiya işçileri ve aynı zamanda jet lag gibi sirkadyen bozukluğu yaşayan bireyler, öğün zamanlaması müdahalemizden faydalanabilirler.

Şu anda Almanya'da Köln Üniversitesinin Nükleer Tıp bölümünde olan Chellappa şunları da ekliyor:

Bulgularımız, aynı zamanda ruh hastalıklarıyla mücadele eden insanların da yararlanabileceği yeni bir uyku/sirkadyen davranış stratejisine kapı aralıyor. Çalışmamız, uyku ve sirkadyen ritimleri optimize eden stratejilerin ruh sağlığını desteklediğine dair artan kanıtlara bir yenisini daha ekliyor.

Çalışmayı gerçekleştirmek için Scheer, Chellappa ve iş arkadaşları, randomize-kontrollü bir çalışma için 19 katılımcı (12 adam ve 7 kadın) aldılar. Katılımcılar, 28 saatlik dört gün boyunca loş ışıkta Zorunlu Desenkronizasyon protokolüne maruz kaldılar. Gece vardiyası simüle edilerek davranış döngüleri 12 saat tersine çevrildi ve sirkadyen sapması ortaya çıkarıldı.

Katılımcılar, iki tane öğün zamanlama grubundan bir tanesine rastgele yerleştirildi. Gündüz ve Gece Yemek Kontrol Grubu 23 saatlik döngüye göre besin alarak, gece işçilerinde yaygın olan bir şekilde hem gündüz hem de gece yemek yediler. Sadece Gündüz Yiyen Müdahale Grubu ise 24 saatlik bir döngüye göre sadece gün içerisinde yemek yedi. Ekip, depresyon ve anksiyete benzeri ruh hali düzeylerini her saat ölçtü.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Öğün zamanlamasının, katılımcıların ruh hali düzeylerini önemli ölçüde etkilediğini buldular. Temel çizgisine (1. gün) kıyasla simüle edilmiş gece vardiyası boyunca (4. gün), Kontrol Grubundakilere nazaran Gündüz ve Gece Yemek Yiyenlerin depresyon ve anksiyete benzeri ruh hali düzeyleri artış gösterdi. Bunun aksine Sadece Gündüz Yiyen Müdahale Grubunda simüle edilmiş gece vardiyasında herhangi bir ruh hali değişikliği gerçekleşmedi. Daha fazla sirkadyen sapma derecesine sahip katılımcılar, daha çok depresyon ve anksiyete benzeri ruh halleri deneyimlediler. Chellappa şöyle söylüyor:

Öğün zamanlaması, fiziksel sağlığı etkileyebilecek beslenmenin önemli bir yönü olarak ortaya çıkıyor. Ancak besin alınımının ruh sağlığı üzerindeki nedensel rolü hala test edilmeyi bekliyor. Gelecek çalışmalar, öğün zamanlamasındaki değişikliklerin depresif ve anksiyete/anksiyeteye bağlı rahatsızlıklara sahip bireylere yardım edip edemeyeceğini tespit etmelidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 05:15:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12529

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!. (10 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12529
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 10). Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12529
S. Küçükkıvanç, et al. “Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12529.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Depresyondayken Kendinizi Yemeğe Veriyorsanız, En Azından Gündüz Yemeyi Tercih Edin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/12529.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close