Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!

2 dakika
5,370
Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!
Tüm Reklamları Kapat

Süzmek var, "süzmek" var. ABD'deki mühendisler, insanlara içme suyuna erişim sağlama ve kuraklık gibi sorunlarla mücadelede yardım etme bakımından büyük kolaylıklar sağlayabilecek olan, deniz suyundan tuzu ayırmada önemli derecede daha fazla enerji tasarruflu bir yöntemle çıkageliyorlar.

Araştırmacılar, tuz ve diğer kirletici maddeleri engellerken, yüksek hacimlerdeki suyun 'nanogözenekler' adı verilen son derece küçük delikler üzerinden geçişini sağlayan bir malzeme geliştirdi. Kullandıkları malzeme (bir nanometre kalınlığında ve nanogözenekler ile delinmiş molibden disülfit [MoS2]) mühendislerin örneklediği bir miktar ince filmli zarların en verimli olanı ve grafenden yüzde 70'e kadar daha fazla su süzüyor. Illinois Üniversitesi'nde mekanik bilimi ve mühendisliği profesörü olan ve çalışmaya önderlik eden Narayana Aluru şöyle konuşuyor: 

Bu gezegende bir sürü suya sahip olsak bile, bunun çok küçük bir miktarı içilebilir durumdadır. Eğer deniz suyunu saflaştırmak için düşük masraflı, etkili bir yöntem bulabilirsek, su krizini çözmede iyi gelişmeler kaydediyor oluruz.

Bu çözüm, nanodeliklere sahip “molibden disülfit” olabilir. Tuzdan arındırma işlemi yeni bir fikir olmasa da, bu yeni tür malzeme ile birlikte kazanılan verim (hem süzme işini yapmak için gereken enerji hem de tuzdan arındırma düzeneğini çalışır halde tutmanın masrafı bakımından), büyük miktarlardaki deniz suyunu işlemede büyük bir fark oluşturabilir. Aluru şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Etkili şekilde tuzdan arındırma için malzeme bulmak büyük bir sorundu ve şimdi bu çalışmanın, sonraki nesil malzemeler için temel oluşturduğunu düşünüyorum. Bu malzemeler, uzun bir süredir tuzdan arındırma teknolojisinin başına dert açan konular olan enerji kullanımı ve tıkanma bakımından verimliler.

Geleneksel tuzdan arındırma işlemi, deniz suyunu ince bir plastik zar üzerinden geçiren ters osmoza dayanıyor, fakat işlem bir miktar darboğaza uğruyor. Zar ince görünse de, mikroskobik bir bakış açısından, bir tabakadan ziyade daha çok sadece bir nanometre kalınlığındaki boru veya tünel gibi. Bu da çalışması için daha fazla basınç (ve bu yüzden daha fazla enerji) gerektirdiği anlamına geliyor. Aynı zamanda bunlar, işletimsel masrafları artıran tıkanmaya daha müsaitler.

Karşılaştırıldığı zaman, molibden disülfitin sahip olduğu son derece ince yapı, suyun çok daha az dirençle geçmesine izin verirken, yukarıdaki engellerin çoğunu azaltıyor veya ortadan kaldırıyor. Fakat yapının ardındaki marifet sadece sahip olduğu mühendislikte değil. Çalışmanın ilk yazarı olan Muhammed Heiranian şöyle konuşuyor:

MoS2, merkezde bulunan molibdenin suyu çekme üstünlüğüne sahip, ardından diğer taraftaki sülfür bunu itiyor, bu sayede gözenekten çok daha fazla su geçiyor. Bu, gözeneğin ve MoS2'nin kimyasının doğasında bulunuyor, bu yüzden grafen ile birlikte çok karmaşık bir işlem olan gözeneği işlevsel hale getirmek zorunda kalmıyoruz.

İşte artık dünyanın ilk susamış su süzgecine sahibiz. Araştırmacılar için bir sonraki adım, örnekledikleri tuzdan arındırma yöntemini hayata geçirecek üreticilerle işbirliği yapmak. İlk adım test etmek olacak; fakat elde ettikleri (ve Nature Communications dergisinde yayınlanan) bulgulardan, herkesin faydalanması için endüstriyel bir ölçeğe uygulanabileceğinden emin durumdalar. Yüksek lisans öğrencisi olarak Illinois'teki araştırmada çalışmış olan, Stanford Üniversitesi'nde doktora sonrası üye Amir Barati Farimani şöyle söylüyor: 

Şimdi Kaliforniya'dayım ve burada kuraklık ve bunun nasıl ele alınacağı hakkında bir sürü şey konuşuluyor. Bu çalışmanın, tuzdan arındırma tesislerinin tasarımcılarına yardım edebileceğine dair epey umutluyum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 14
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:33:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4161

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Dockrill, et al. Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!. (3 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4161
Dockrill, P., Zaloğlu, O., Öztürk, O. (2016, February 03). Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4161
P. Dockrill, et al. “Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!.” Edited by Osman Öztürk. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 03 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4161.
Dockrill, Peter. Zaloğlu, Ozan. Öztürk, Osman. “Deniz Suyundan Tatlı Su Üretiminde Büyük Adım: Tuzu Ucuza Süzen Nano-Gözenekler!.” Edited by Osman Öztürk. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, February 03, 2016. https://evrimagaci.org/s/4161.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close