Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor!

2 dakika
584
Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor! Science
Tüm Reklamları Kapat

Çoğu hayvan için yaşlanma tek yönlü bir yoldur. Ancak Atlantik Okyanusu'nun doğusuna özgü, mango büyüklüğünde bir taraklı türü olan deniz cevizinde durum böyle değildir. Zor zamanlarda, şeffaf omurgasız bu hayvan yaşlanmayı tersine çevirerek dokunaçlı larva formuna geri döner.

Biyologlar, bioRxiv'de yayınlanan bir ön baskıda, koşullar düzeldiğinde tekrar yetişkin hale geldiğini açıkladı. Bu olağanüstü yetenek, Mnemiopsis leidyi adlı bu taraklının haftalarca yiyeceksiz bir şekilde gemi balastlarında sıkışıp kalarak okyanusları geçmeyi nasıl başardığını ve önce Karadeniz'de, ardından Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde istilacı bir sorun haline geldiğini açıklayabilir. Yaşlanmayı tersine çevirdiği keşfedilen ilk tür olan ve uzun süre bu özelliğe sahip tek tür olarak kabul edilen ölümsüz denizanası Turritopsis dohrnii üzerinde çalışan Texas A&M Üniversitesi deniz biyoloğu Maria Miglietta, araştırmanın önemini şöyle dile getiriyor:

Bu çalışma, omurgasızlardan hâlâ ne kadar çok şey öğrenebileceğimizin bir kanıtı niteliğinde.

Altı yıl önce, Bergen Üniversitesi'nde deniz biyoloğu Joan Soto-Angel ve evrimsel biyolog Pawel Burkhardt, laboratuvarlarında M. leidyi örneklerini hayatta tutmakta zorlandığını, kötü bir gün geçirdiklerinde parçalandıklarını hatırladığını belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aç kalan veya yaralanan bu hayvanlar birkaç milimetre büyüklüğünde topaklar haline gelseler de ölmediler. Test edilen 65 hayvandan 13'ü, larva evresinde sahip oldukları iki dokunaç çıkardı. Soto-Angel ve Burkhardt, şöyle açıklıyor:

Bu hayvanlar, dokunaçlarını kullanarak yüzen mikroskobik planktonları avlıyor. Larva evresinin, yiyecek yakalamada büyük bir avantaj sağlayabileceğini ve bunun da istilacı başarısını açıklayabileceğini düşünüyoruz. Ancak daha bu hipotezi test edebilmiş değiliz. Yeterli besin sağlandığında, loblarını yeniden büyütüp tekrar üremeye bile başladılar.

Biyologlar, şimdiye kadar bu yeteneğin yalnızca iki hayvanda bulunduğunu tespit etmişlerdi: ölümsüz denizanası olarak bilinen bir Cnidarian türü ve Echinococcus granulosus adında bir tür parazit. Soto-Angel, bir taraklıda bu yeteneği bulmanın, adını denizanalarıyla paylaşmasına rağmen farklı bir şubede olan Ctenophora'ya ait olması nedeniyle, oldukça şaşırtıcı olduğunu söylüyor.

Ölümsüz denizanası ve tarak medüzleri yeniden gençleşme yeteneğine sahip olsalar da, bunu farklı şekillerde yapıyorlar. Denizanasının farklı yaşam evreleri bulunur: cinsel olarak üreyen, serbest yüzen çan şeklinde bir medusa ve deniz şakayığına benzeyen, sabit kalan bir “polip” evresi. Yaşlanmayı tersine çevirdiğinde, denizanasının hücreleri kimliklerini kaybedip bir “kist” haline gelir ve bu kist yeniden bir polipe dönüşür. Soto-Angel, bu süreçle ilgili şu cümleyi dile getiriyor:

Bu süreçte, önceki aşamaya geri dönen birey ile eski birey aynı değildir.

Ancak bu hücresel parçalanma taraklılarda gerçekleşmiyor. Soto-Angel, şöyle devam ediyor:

Taraklılarda, tam olarak aynı bireyin gençleştiği, sanki zamana geri dönüyormuş gibi olduğu açık.

Çalışmada yer almasa da denizanalarını inceleyen biri olan Kazusa DNA Araştırma Enstitüsü'nden zoolog Yoshinori Hasegawa çalışmanın önemini vurguluyor, ancak tarak medüzlerinin gerçekten biyolojik saatlerini geri mi çevirdiğini yoksa sadece küçülüp mi büyüdüğünü sorguluyor. Hasegawa, sözleri şöyle sonlandırıyor:

Bu, eksik bir gençleşme gibi görünüyor. Buna rağmen, bu keşif, bilim insanlarının yaşlanmayı tersine çevirebilen daha fazla hayvan örneği bulması açısından umut verici. Birçok türün (...) gençleşme kapasitesine sahip olduğuna inanıyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:30:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18480

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor!. (28 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18480
Derin, U., Derin, U. (2024, August 28). Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18480
U. Derin, et al. “Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 28 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18480.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Deniz Cevizleri de Yaşlanmayı Tersine Çevirebiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/18480.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close