Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit)

Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit)
2 dakika
1,646
Tüm Reklamları Kapat

Kızamık, günümüzde doktor kontrolü altına girildiğinde kolaylıkla atlatılabilen, çoğu zaman vücudun sorunsuzca üstesinden gelmeyi başarabildiği ve son derece işlevsel aşılar sayesinde ömür boyunca hiç yaşamadan atlatılabilen bir hastalıktır. Hastalık, Paramyxoviridae ailesinden olan Morbillivirus cinsi virüsler nedeniyle oluşur. Virüs solunum sistemini, savunma sistemini ve deriyi enfekte eder ve 7-14 gün içerisinde belirtileri ortaya çıkar. Öncelikle ateş yükselir, sonrasında ağızda Koplik noktaları denen döküntüler oluşur, iştah kaybı ve öksürük görülür, burun akar ve gözler kızarır. Tabii onu meşhur yapan ise tüm vücudu saran isilik benzeri kızarıklardır. Hastalık sonrası alınan ilaçlar genellikle semptomları iyileştirmeye ve idare etmeye yöneliktir. Böylece vücudun savunma sistemine yardımcı olunur ve bir süre sonra hastalık yenilir, hasta normale döner ve çok nadir bazı vakalar haricinde bir daha kızamık geçirilmez.

Ancak ortalama her 100.000 kızamık vakasından 1 tanesinde çok ilginç bir şey olur: eğer ki hasta 2 yaşından küçükse ve hastanın annesinin kızamığa bağışıklığı yoksa, virüs bebeğe bulaştığında onu hemen hasta etmez. Öncelikle akut faza girer, sonrasında latent faz denen "bekleme dönemi"ne girer ve hasta vücudunda hiçbir belirti göstermeksizin öylece durur. Bu süre zarfında virüs belli mutasyonları geçirirse, insanın savunma sistemi virüsü tanıyamaz hale gelir ve böylece virüs vücut içerisinde istediği gibi dolaşabilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu istenmeyen misafir, bir insanın vücudunda 6-15 sene kadar hiçbir belirti göstermeksizin bekleyebilir. Ancak uygun şartlar oluştuğunda, virüs hızla çoğalmaya başlar. Geçirmiş olduğu mutasyondan ötürü savunma sistemi virüsü tanıyamaz ve engelleyemez. Özgürce çoğalan virüs, sinir sistemine saldırmaya başlar ve özellikle omurilik ve beyne hızla yayılır. Bu durum, çok ciddi nörolojik sorunları beraberinde getirir: nöbetler, istesiz kas kasılmaları (miyoklunus), ataksi, ışığa aşırı duyarlılık, görme sorunları, aşırı kas kasılması (spastisite) ve hatta koma... Bu hastalığa Dawson Hastalığı, ya da Subakut Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) adı verilir.

Bu hastalığın ne yazık ki bilinen hiçbir tedavisi yoktur ve vakaların çoğu ölümle sonuçlanır. Her ne kadar semptomları hafifletici bazı yöntemler biliniyorsa da, hastalar genellikle SSPE'nin semptomlarının görülmesinden sonraki 3 sene içerisinde ölürler. Hastalık eğer faz 1'deyken tespit edilebilirse tedavisi mümkündür; ancak bu erken faz sırasında neredeyse hiçbir zaman tespit edilemediği için tedaviler de neredeyse her zaman başarısız olur. Üstelik erken fazda tespit edilebilirse bile, hastanın ömrü boyunca bu hastalığa tekrar yakalanmamak için ilaç içmesi gerekmektedir. 

Hastalığa inanılmaz nadir rastlanır; ancak Asya ve Orta Doğu'da görülme sıklığı diğer bölgelere göre biraz daha fazladır. Neyse ki, kızamık aşısının giderek yaygınlaşması ve müthiş başarısı sayesinde bu hastalığın görülme oranları da hızla düşmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Wikipedia. Subacute Sclerosing Panencephalitis. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2023 04:49:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2638

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Çeşitlilik
Hayatta Kalma
Pandemik
İhtiyoloji
Sürüngen
Evrim Kuramı
Mit
Einstein
Yaşamın Başlangıcı
Uluslararası Uzay İstasyonu
İklim
Hava
Hızlı
Yeşil
Elektrik
Yanlış
Şiddet
Homeostasis
Jeoloji
Orman
Matematik
Yeme
Viral
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit). (5 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2638
Bakırcı, Ç. M. (2014, September 05). Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit). Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/2638
Ç. M. Bakırcı. “Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2638.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dawson Hastalığı (Subakut Sklerozan Panensefalit).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/2638.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close