Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!
İddia
Darwin'in göz evrimi itirafı: "Farklı uzaklıklara odaklanabilmesi, farklı ışık miktarlarını kabul edebiliyor olması, küresel ve kromatik bozulmaları düzeltebiliyor olması bakımından tüm hünerleriyle gözün doğal seçilimle oluşmuş olmasının üst derecede absürt gözüktüğünü özgürce itiraf etmekteyim."
2. İddia
Çok sayıda, ardışık ve küçük değişikliklerle oluşamayacak bileşik bir organın varlığı gösterilebilseydi, teorim kesinlikle çökerdi.
Gerçek mi?
Sözün Gerçeği Nasıl?
Farklı uzaklıklara odaklanabilir olması, farklı ışık miktarlarını kabul edebiliyor olması, küresel ve kromatik bozulmaları düzeltebiliyor olması bakımından tüm hünerleriyle gözün doğal seçilimle oluşmuş olmasının üst derecede absürt gözüktüğünü özgürce itiraf etmekteyim. Güneş’in sabit, Dünya’nın onun etrafında döndüğü ilk defa söylendiğinde insanlığın sağduyusu bu doktrini reddetmişti. Ancak “Halkın sesi Tanrı’nın sesidir.” deyişine bilimde güvenemeyeceğimizi biliyoruz. Mantığım bana söylüyor ki; basit ve kusurlu bir gözden karmaşık ve kusursuz bir gözün, her bir basamağın kendisinden önce gelene göre daha faydalı olacak şekilde oluşabileceği gösterilebilir. Dahası, eğer ki göz yapısında çeşitlilik varsa ve bu çeşitlilik aktarılıyorsa, ki kesinlikle durum budur; ve eğer bu varyasyonlar yaşamın değişen koşullarında herhangi bir hayvana avantaj sağlıyorsa, kusursuz ve karmaşık bir gözün doğal seçilim ile oluşabileceğine inanmadaki zorluk; her ne kadar hayal gücümüz için aşılmaz gibi gözükse de, teori için herhangi bir güçlük oluşturmamaktadır. Bir sinirin ışığa nasıl duyarlı hale geldiğiyle, hayatın nasıl başladığıyla ilgilendiğimiz kadar ilgilenmeyiz; ancak hatırlatmam gerekir ki, sinirleri bile ayırt edilemeyen bazı organizmalar ışığı algılama kapasitesine sahiptir ve bu canlıların yapısındaki ışığa hassas kısımların kümelenerek sinirlere doğru gelişmesi ve özelleşmiş bir hassaslığa erişmesi imkânsız gözükmemektedir.
Not: Türlerin Kökeni, Had Safhada Mükemmellik ve Karmaşıklık Sergileyen Organlar, syf. 222; Darwin bu cümleden sonra sayfalar uzunluğunda gözün nasıl evrimleştiğini anlatmaktadır; Darwin'in tahmini açıklaması, bugün net bir şekilde gösterilerek gözün teori için herhangi bir yıkıcılığı olmadığı ispatlanmıştır.
Sözün Kökeni
Bu alıntı, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni isimli kitabının İngilizce orijinalinin 143 ve 144'üncü sayfalarında geçmektedir. Yaratılışçılar tarafından söz bağlam dışı bir şekilde kırpılmakta ve Darwin'in sözleri çarpıtılmaktadır.
Bilgiler
Sözlerin doğrularını öğrenmek bu nedenle önemlidir... İnternette, "Cherry Picking" (Cımbızlama) dediğimiz mantık hatasıyla seçilmiş sözler görebilirsiniz. Bu durum, uzun bir metnin kısa bir kısmını çekip alarak bireylerin kastettiklerini değiştirme ve kendi çıkarına kullanma mantık hatasıdır.
Örneğin çeşitli siteler yukarıdaki görselde kırmızı olarak verilmiş halini tek başına vererek algı yönetimi yapmaktadırlar. Eğer sadece o kısmı okuyacak olursanız, Darwin kendi sözlerine inanmıyormuş gibi bir izlenim çıkacaktır. Ancak sözlerin devamı olan yeşil satırlar okunduğunda, gerçek anlam ortaya çıkmaktadır ve sadece kırmızı kısım verildiğindeki muğlak ifade tamamen ortadan kalkmaktadır. Bir diğer örnek, tepede verdiğimiz ikinci söz için geçerlidir. Sözün aslı ise şöyledir:
Çok sayıda, ardışık ve küçük değişikliklerle oluşamayacak bileşik bir organın varlığı gösterilebilseydi, teorim kesinlikle çökerdi. Ama böyle bir örnek göremiyorum. (Türlerin Kökeni, sf. 206)
Son cümleyi koymaksızın ilk kısmı paylaşmak, Charles Darwin'in emeklerine yapılan onursuz bir saldırı olarak görülmelidir. Kimin için yapılacak olursa olsun kabul edilemez bir davranıştır. Bağlam bilgisi olmadan yapılan cımbızlama alıntılar, insanın entelektüel tartışma kültürüne uygun yaklaşımlar değildir.
Dolayısıyla sizi bu tür oyunlarla kandırmak isteyenlere inanmayın. Bir kaynağı kendi gözlerinizle okumadan kabul etmeyin, hele ki bilim dışı çevrelerce, bilimle ilgili olarak ileri sürülüyorsa!
Gözün evrimi ile ilgili olarak şu makalemizi okuyabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 6
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:46:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2332
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.