Darwin de, Wallace da Haklıydı: Kuş Renklerinde Hem Doğal, Hem Cinsel Seçilim Rol Oynuyor!

- Özgün
- Evrimsel Biyoloji
Charles Darwin tavus kuşu gibi kuşları gözlediğinde, erkeklerin devasa bir ihtişama sahip kuyruklarının dişileri etkilemeye yaradığı için evrimin Cinsel Seçilim mekanizması tarafından desteklenerek bu hallerini aldığını düşündü. Yani Darwin'e göre normalde bu kuşların ataları sıradan ve soluk renklere sahipti; ancak belli bir soy hattında parlaklık, "sağlıklılık ve bu masraflı yapıya rağmen hayatta kalabilecek kadar güçlülük" anlamına geldiği için cinsiyetlerden biri (genellikle dişiler) tarafından seçildi. Bu seçilim nedeniyle, her nesilde daha iri ve parlak kuyruklular hayatta kaldı ve nesiller sonunda evrimleşen ve bugün "tavus kuşu" dediğimiz türlerin erkeklerinin kuyrukları rengarenk ve kocaman bir hale geldi.
Ancak Evrim Teorisi'nin eş mimarı Alfred Russel Wallace naçizane bir şekilde Darwin'e katılmadığını belirtmişti. Ona göre aslen tavus kuşları parlak renkli ve büyük kuyruklu bir ortak ataya sahipti ve normalde dişiler de parlak ve büyük kuyruklara sahipti. Fakat yavruları korumak, daha iyi bir şekilde saklanmak, var olan tüm enerjisini yavruların bakımına aktarabilmek gibi sebeplerle dişilerin renkleri solgunlaşmış ve kuyrukları küçülerek sıradanlaşmıştı. Yani tavus kuşlarının dişileri, hayatta kalma mücadelesi çerçevesinde evrimin Doğal Seçilim mekanizmasının etkisiyle bugünkü hallerini almışlardı.
İyi ama, hangisi haklıydı? Tavus kuşları gibi kuşlar normalde daha sıradanken Cinsel Seçilim sayesinde mi rengarenk ve iri olacak şekilde evrimleşmişlerdi yoksa normalde zaten rengarenk ve iriyken Doğal Seçilim'in etkisiyle mi küçülüp solgunlaşmışlardı?
27 Mart 2015'te Science dergisinde yayımlanan bir makale, konuya açıklık getirerek sonucu ilan ediyor: iki büyük deha da haklıydı. 900 farklı kuş türünü, renklerini, özelliklerini ve niteliklerini eş zamanlı ve son derece detaylı bir şekilde inceleyen araştırmacılar, özellikle dişiler ile erkekler arasındaki renk farklılığının neden kaynaklandığını tespit etmeyi hedeflediler. Sonuçlarına göre Doğal Seçilim, gerçekten de iki cinsiyetin renklerini birbirine benzeyecek yönde çalışıyor. Dolayısıyla eğer ki canlılar üzerinde çiftleşme baskısı bulunmuyorsa (eş bulmak kolaysa ve eşlerin sayısı fazlaysa), Doğal Seçilim devreye girip gücünü göstererek iki cinsiyetin renklerini birbirine benzer ve yakın hale getiriyor.
Ancak eğer ki üreme konusunda sıkıntı varsa, yani çevresel bir üreme baskısı bulunuyorsa, Cinsel Seçilim devreye girerek belli başlı özelliklerin vurgulanmasını ve ön plana çıkmasını sağlıyor. Böylece az sayıda bulunan eşlerin rastgele çiftleşmek yerine var olanlar arasında en iyileri seçerek popülasyonun küçülmesinin önüne geçilmesi mümkün oluyor.
Uzun lafın kısası, Doğal Seçilim cinsiyetler arası farklılıkları azaltma yönünde çalışırken, Cinsel Seçilim bu farklılıkları arttırma yönünde işliyor. Bu da, Evrim Ağacı olarak bizim sıklıkla sunum ve yazılarımızda belirttiğimiz "Doğal Seçilim ve Cinsel Seçilim genellikle çakışırlar; bu sayede evrimsel süreç, o zaman diliminde o çevre şartlarına en uyumlu bireylerin optimize olmasını sağlar" anlatımımızı doğrulamış ve desteklemiş oluyor.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- P. O. Dunn, et al. Natural And Sexual Selection Act On Different Axes Of Variation In Avian Plumage Color. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: ScienceMag | Arşiv Bağlantısı
- B. Brookshire. Bright Bird Plumage Resulted From Natural, Sexual Selection. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/04/2025 07:08:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3444
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.