Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Su altında nefes alabilmek uzun zamandır insanlığın ilgisini çekiyordu fakat hantal oksijen tankları ve yüz maskeleri bu işin büyüsünü biraz kaçırdı. Yine de "Dalgıç kristali"nin, veya tam adını kullanacak olursak "[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2*H2O" maddesinin oluşturulması sayesinde yakında buna ihtiyaçları kalmayabilir.
Madde, gazı oksijen tanklarından daha yüksek bir yoğunlukta saklama kabiliyetine sahip, bu demek oluyor ki taşımak için çok küçük ve hafif olacak ve biraz ısıya maruz kalınca oksijeni yavaşça bırakabiliyor. Christine McKenzie kristalin yanlarında ağır tanklar taşımak zorunda olan akciğer kanseri hastaları için değerli olduğunu, ayrıca dalgıçların bir gün oksijen tanklarını evde bırakıp yerine bu maddeden oksijen alacaklarını çünkü bu maddenin çevresindeki hava veya sudaki yoğunlaştırıp "arıttığını" söyledi.
Bir kaç tanesi bir nefes için yeterli oksijen içeriyor. Madde dalgıcın çevresindeki oksijeni emdiği ve dalgıcı bununla desteklediği için dalgıcın bu bir kaç taneden fazlasını getirmesine gerek olmayacak. Madde oksijen ile doyunca, basınç altında saf oksijen bulunduran bir oksijen tankı ile kıyaslanabilir - fark ise bu maddenin 3 kat daha fazla oksijen tutabilmesidir.
"Dalgıç kristali" katılık açısından süngere benziyor ve ornagik bir molekülde kobalt bağı kullanıyor, takma ismini su altında yüzebilen bir DC çizgi roman karakterinden alıyor. McKenzie:
Kobalt yeni maddeye çevresindeki oksijeni emmesini sağlayan tamamıyla moleküler ve elektronik yapı veriyor. Küçük miktarlarda metaller oksijen emilimi için zorunludur, bu yüzden aslında yeni maddemizde bu etkiyi görmek büsbütün şaşırtıcı değil.
Bilim adamları şimdi oksijen salınımının ışık ile başlayıp başlamayacağına bakıyor, yine de bu aşamada kristali karmaşık formülü yüzünden sentezlemek zor.
Ufak Bir Düzeltme...
Haberin önceki bir versiyonunda, 1 oda oksijeni temizlemek için 1 kaşık bu maddeden yeterli olacağı söyleniyordu. Bunun bir hesap hatası olduğu anlaşıldı. Syddansk Üniversitesi'nden bir temsilci bileşimin yeniden gözden geçirilen bir verimlilik değerlendirmesini yayınladı. Vice sitesine verdikleri bir beyanda şöyle dediler.
Sadece websitemizdeki makalemizi güncelliyorum çünkü Prof. McKenzie'nin bir hesaplama hatası yaptığı ortaya çıktı, lütfen bir oda oksijeni temizlemek için bu şeyin bir kaşık dolusu olmadığına dikkat edin. Doğrusu bir kova (10 litre) olacak. Özür dileriz.
Madde yine de sudan, havadan çektiği kadar kolay oksijen çekebiliyor, bu yüzden su altı dalışının geleceği için hala ilginç bir teklif olarak duruyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 10
- 6
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Independent | Arşiv Bağlantısı
- J. Sundberg. (2014). Oxygen Chemisorption/Desorption In A Reversible Single-Crystal-To-Single-Crystal Transformation. Chemical Science. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/10/2024 04:33:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2912
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Independent. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.