Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!

Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!
1 dakika
6,928
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Su altında nefes alabilmek uzun zamandır insanlığın ilgisini çekiyordu fakat hantal oksijen tankları ve yüz maskeleri bu işin büyüsünü biraz kaçırdı. Yine de "Dalgıç kristali"nin, veya tam adını kullanacak olursak "[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2*H2O" maddesinin oluşturulması sayesinde yakında buna ihtiyaçları kalmayabilir.

Madde, gazı oksijen tanklarından daha yüksek bir yoğunlukta saklama kabiliyetine sahip, bu demek oluyor ki taşımak için çok küçük ve hafif olacak ve biraz ısıya maruz kalınca oksijeni yavaşça bırakabiliyor. Christine McKenzie kristalin yanlarında ağır tanklar taşımak zorunda olan akciğer kanseri hastaları için değerli olduğunu, ayrıca dalgıçların bir gün oksijen tanklarını evde bırakıp yerine bu maddeden oksijen alacaklarını çünkü bu maddenin çevresindeki hava veya sudaki yoğunlaştırıp "arıttığını" söyledi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir kaç tanesi bir nefes için yeterli oksijen içeriyor. Madde dalgıcın çevresindeki oksijeni emdiği ve dalgıcı bununla desteklediği için dalgıcın bu bir kaç taneden fazlasını getirmesine gerek olmayacak. Madde oksijen ile doyunca, basınç altında saf oksijen bulunduran bir oksijen tankı ile kıyaslanabilir - fark ise bu maddenin 3 kat daha fazla oksijen tutabilmesidir.

"Dalgıç kristali" katılık açısından süngere benziyor ve ornagik bir molekülde kobalt bağı kullanıyor, takma ismini su altında yüzebilen bir DC çizgi roman karakterinden alıyor. McKenzie:

Kobalt yeni maddeye çevresindeki oksijeni emmesini sağlayan tamamıyla moleküler ve elektronik yapı veriyor. Küçük miktarlarda metaller oksijen emilimi için zorunludur, bu yüzden aslında yeni maddemizde bu etkiyi görmek büsbütün şaşırtıcı değil.

Bilim adamları şimdi oksijen salınımının ışık ile başlayıp başlamayacağına bakıyor, yine de bu aşamada kristali karmaşık formülü yüzünden sentezlemek zor.

Tüm Reklamları Kapat

Ufak Bir Düzeltme...

Haberin önceki bir versiyonunda, 1 oda oksijeni temizlemek için 1 kaşık bu maddeden yeterli olacağı söyleniyordu. Bunun bir hesap hatası olduğu anlaşıldı. Syddansk Üniversitesi'nden bir temsilci bileşimin yeniden gözden geçirilen bir verimlilik değerlendirmesini yayınladı. Vice sitesine verdikleri bir beyanda şöyle dediler.

Sadece websitemizdeki makalemizi güncelliyorum çünkü Prof. McKenzie'nin bir hesaplama hatası yaptığı ortaya çıktı, lütfen bir oda oksijeni temizlemek için bu şeyin bir kaşık dolusu olmadığına dikkat edin. Doğrusu bir kova (10 litre) olacak. Özür dileriz.

Madde yine de sudan, havadan çektiği kadar kolay oksijen çekebiliyor, bu yüzden su altı dalışının geleceği için hala ilginç bir teklif olarak duruyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Independent | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 09:58:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2912

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Hooton, et al. Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!. (30 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2912
Hooton, C., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 30). Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2912
C. Hooton, et al. “Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 30 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2912.
Hooton, Christopher. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dalgıç Kristali: Bilim İnsanları, Su Altında Nefes Almamızı Sağlayacak Kristal Ürettiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, October 30, 2014. https://evrimagaci.org/s/2912.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close