Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!

2 dakika
133
Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada Caltech araştırmacıları, birçok bakterinin düşük oksijen koşullarında nitrat "solumasına" olanak tanıyan yeni bir enzim sınıfı keşfettiler.[1] Bu, hayatta kalma için evrimsel bir avantaj sağlarken, süreç sonucunda karbondioksit ve metandan sonra üçüncü en güçlü sera gazı olan diazot monoksit (N2O) yan ürün olarak üretilir.

Karbondioksitten farklı olarak, diazot monoksit atmosferde uzun ömürlü değildir, bu da emisyonlarını azaltmak için yapılan müdahalelerin anında fayda sağlayabileceği anlamına gelir. Örneğin, mahsuller için aşırı gübre kullanımı, toprak bakterilerine bol miktarda nitrat sağlar ve bu da onların diazot monoksit üretmesine neden olur. Gübrelerin daha akıllıca uygulanması hem sera gazı emisyonlarını azaltabilir hem de çiftçilerin para tasarrufu yapmasını sağlayabilir. Çalışmanın kıdemli araştırmacısı ve Jeobiyoloji Profesörü Woody Fischer şöyle söylüyor:

Diazot monoksit, karbondioksitten çok daha zor izlenen bir sera gazıdır, ancak bu araştırma sayesinde diazot monoksit üreten çok daha fazla kaynağın olduğunu biliyoruz. Bu gazın atmosfere ne zaman ve nerede salındığını anlamak, daha akıllıca kararlar almamıza yardımcı olabilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte bir çiftçi, toprağındaki mikrop toplulukları hakkında bilgi sahibi olarak gübreyi nasıl ve ne zaman kullanacağına dair bilinçli kararlar verebilir.

Eski doktora sonrası araştırmacısı ve çalışmanın başyazarı Ranjani Murali ve araştırmacı James Hemp’in başında olduğu ekip, Dünya'daki çeşitli ortamlarda bulunan on binlerce farklı mikrobiyal türün genomik dizilerini inceledi. Biyosferdeki çoğu hücre, oksijen solumak için belirli proteinleri kullanırken Murali ve ekibi, nitroz oksit soluyan ve bu süreçte diazot monoksit üreten yakından ilişkili proteinler geliştirmiş geniş bir redüktaz yelpazesi keşfetti.

Tüm Reklamları Kapat

Diazot monoksit ve nitrik oksit bakterilerin gübrelerde bulunan nitratı parçalarken, denitrifikasyon süreci sırasında, ortaya çıkan ara kimyasallardır. Bakteriler, oksijen seviyeleri atmosfer seviyesinin yaklaşık %10'unun altına düştüğünde, sulak alanlar, alpin topraklar, göller gibi birçok farklı ortamda oksijen solunumundan nitrik oksit solunumuna geçebilirler. Fischer şöyle devam ediyor:

Bu proteinler keşfedilmediği için diazot monoksitin üretildiği geniş biyosfer bölgelerini gözden kaçırdık. Artık genomik dizi bilgileri aracılığıyla hangi organizmaların hangi ortamlarda diazot monoksit ürettiğini çok daha doğru bir şekilde tahmin edebiliyoruz, ki düşündüğümüzden çok daha fazla var.

Jeobiyologlar daha önce, nitrat solunumu gibi anaerobik (oksijensiz) yolların, erken tek hücreli atalarımızda oksijen soluma yeteneğinden önce evrimleştiğine inanıyordu. Bu çalışma, Fischer'a göre "senaryoyu tersine çevirerek" ve nitrat solunumunu sağlayan proteinlerin aslında iki milyar yıl önce oksijen soluyanlardan evrimleştiğini gösteriyor. Şimdi Utah'taki Meliora.bio şirketinde olan eski Caltech doktora sonrası araştırmacısı ve çalışmanın yazarlarından James Hemp ise şöyle söylüyor:

Mikrobiyologlar genellikle karşılaştırmalı genomik temelinde mikropların hangi metabolizmaları gerçekleştirebileceğini tahmin ederler. Ancak, bu hipotezler nadiren deneysel olarak test edilir. Çalışmamız, mikrobiyolojide en çok çalışılan enzim ailelerinden birinin biyokimyasal çeşitliliğini büyük ölçüde artırdı. Ayrıca bu çalışma; deneysel doğrulama olmadan yapılan otomatik metabolik analizlerin, mikropların ve toplulukların işlevleri hakkında yanlış sonuçlara yol açabileceğine dair bir uyarı işlevi görüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/10/2024 05:09:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17940

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Işık Hızı
Asteroid
Gen İfadesi
Skeptisizm
Aile
Abiyogenez
Karbon
Uygulama
Astronot
Genel Halk
Atmosfer
Fizik
Yayılım
Hava
Pandemi
Bitkiler
Kanser
Maskeler
Sıvı
Hormon
Matematik
Tüyler
Allah
Maske
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!. (22 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17940
Derin, U. (2024, June 22). Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17940
U. Derin. “Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17940.
Derin, Ufuk. “Daha Önce Düşünülenden Çok Daha Fazla Bakteri Sera Gazı Üretiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/17940.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close