Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?

1 dakika
5,749
Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?
Curiosity'nin örnek toplamak için açtığı delik gösteriliyor.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın Curiosity Uzay Aracı, Mars üzerinde geride bıraktığımız yıllarda bulduğunun 2 katı miktarda ve normalde Mars'ta bulunan ortalamanın 10 katı yoğunlukta metan izine rastladı. Bu metanın nereden geldiği kesin değil. Hatta bu metanın Mars'ta mı oluştuğu, yoksa bir meteor ile mi taşındığı bile belli değil!

Ancak gezegenin antik geçmişinde yaşam olduğuna dair bugüne kadar elde edilen en güçlü kanıtlardan birisi bu. CalTech'te Curiosity görevinin başındaki araştırmacı olan John Grotzinger, 16 Aralık 2014'te yaptığı açıklamasında şöyle diyor:

Mars'ın atmosferinde metan olduğundan tamamiyle eminiz. Mars'taki bu metanı oluşturan olası kaynaklardan bir tanesi de, yaşamdır.

Mars'ta bulunan bu metanın gelebileceği 3 olası kaynak var: birincisi, Mars'ta geçmişte yaşayan canlılardan arta kalan yüzeydeki organik bileşiklerin Güneş'in radyoaktif etkisiyle bozunması sonucu oluşması. İkincisi, Mars'ın yüzey altı kayaçlarındaki minerallerin suyla tepkimeye girerek olivin mineralinden metanın oluşmasına neden olması. Üçüncüsü ise, Güneş Sistemi içerisindeki herhangi bir yerden kozmik tozlar veya meteorlar ile bu gezegene taşınmış olması ihtimali...

Tüm Reklamları Kapat

Her nasıl oluşmuş olursa olsun, bir defa oluştuktan sonra, klatrathidrat adı verilen buz benzeri gaz kristalleri içerisine hapsolmuş halde depolandığı görülüyor. Ayrıca yapılan analizlere göre bu metan periyodik olarak dengesizleşti ve atmosfere kaçtı. Ayrıca yüzey rüzgarları sayesinde gezegenin dört bir tarafına yayıldı. Sonrasındaysa fotokimya olarak da bilinen ışık tepkimeleri nedeniyle, Mars atmosferinin büyük bir kısmını oluşturan karbondioksite dönüştü. NASA uzmanlarının belirttiğine göre Mars'taki metanın kaynağı oldukça yerel ve ufak bir alana sıkışmış halde. Bu durum, Mars'ın şu anda da aktif olduğuna dair önemli ipuçları veriyor.

Peki şimdi ne olacak? Yapılacak çok fazla şey var; ancak henüz bunların hiçbiri halk açısından "işe yarar" sonuçlar verecek şeyler değil. Öncelikle, yüzey sürekli olarak gözlenmeye devam edilecek ve yaşam kaynaklı metan üretimi olduğuna dair izler aranacak. Çünkü NASA'daki uzmanlar, bu metanın gerçekten milyarlarca yıl önce yaşamış canlılardan kaynaklandığını düşünüyorlar (en azından umuyorlar).

Bu umut, boş bir umut da sayılmaz: Mars'taki Gale Krateri'ne Curiosity tarafından açılan delikten alınan örnek içerisinde aynı zamanda klorobenzin kimyasalına da rastlandı. MIT'den Roger Summons'un belirttiğine göre bu, örnek içerisinde daha karmaşık organik bileşiklerin de olması gerektiğine dair önemli bir iz. Bu da, yaşamın varlığına dair daha önemli bilgiler edinmemizi sağlayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 8
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • G. Webster, et al. Nasa Rover Finds Active And Ancient Organic Chemistry On Mars. (16 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • S. Redfern. Curiosity Catches A Whiff Of Methane On Mars – And A Possibility Of Past Life. (16 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:33:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3151

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?. (18 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3151
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 18). Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3151
Ç. M. Bakırcı. “Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3151.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Curiosity Uzay Aracının Mars'ta Bulduğu Metan, Uzayda Yaşam Arayışı İçin Ne Anlama Geliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/3151.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close