Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Cüce Fil

Cüce Fil
3 dakika
2,232
  • Zooloji
Tüm Reklamları Kapat

Afrika filleri, yeryüzünde yaşayan en iri kara memelilerdir. Asya filleri ise yeryüzünde yaşayan en iri ikinci kara memelisi türüdür. Ortalamada 4150 kilogram ağırlığa erişebilirler. Bugüne kadar tespit edilen en iri Asya fili 8 tondur! Boyları ise ortalamada 6.8 metreye ulaşabilir.

Bu fotoğrafta gördüğünüz de, Sri Lanka'da tespit edilmiş yetişkin bir Asya fili... Yetişkin sözcüğünü vurguluyoruz; çünkü bu fil, diğer fillere göre oldukça ufak. Çünkü canlılarda oldukça nadir rastlanan bir hastalığa sahip: cücelik! Bu nedenle uzmanlar onu "Walawe Cücesi" olarak isimlendiriyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece 2 metrelik boya sahip olan bu "cüce dev", yetişkin bir Asya filinde görülen ilk orantısız cücelik hastalığı vakası... 2012 yılında fili tespit eden uzmanlar, hastalığının sebebinin, uzuvlarının orantısız olarak ufak gelişmesine neden olan bir mutasyon olduğunu düşünüyorlar.

Dahası da var! Fotoğrafta gördüğünüz fil "azgınlık/kızgınlık dönemi"nde... Yani çiftleşmeye hazır olduğunu gösterecek şekilde testosteron seviyesinin tavan yaptığı, diğer erkeklere karşı saldırganlığın görüldüğü bir dönemde. Uzmanlar bu sayede filin en az 20 yaşında olması gerektiğini de tespit edebiliyorlar; çünkü sadece yetişkin erkekler bu azgın döneme giriyorlar. 

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki cücelik bu fil için büyük bir dezavantaj, çünkü filler kızgınlık döneminde birbirleriyle savaşmak zorundalar. Vahşi doğada 6 metrelik bir filin karşısında 2 metrelik bir cücenin pek bir avantajı yok. Ancak unutmamak gerekiyor ki doğada her şey düz matematik çerçevesinde işlemiyor. Erkekler ve dişiler arasında boyutlar konusunda geniş bir varyasyon var: 8 tonluk erkek Asya filleri olduğu gibi, 3-4 tonluk erkekler de var. Benzer şekilde, 1-2 tonluk dişiler olduğu gibi, 4-5 tonluk dişiler de var. İşte cüce filimiz eğer ki aşırı büyük erkeklerle yüzleşmez ve ufak dişilerin bulunduğu bir sürüye dahil olmayı başarabilirse, çiftleşme şansı da yakalayabilir. 

Ola ki bu cücelik geni yavrularına da aktarılacak olursa, yüzlerce yıl sonunda cüce fillerden oluşan bir koloni bile oluşabilir! Bu cüceler, ataları olan iri fillerle çiftleşemeyeceği için, aralarında cinsel bir bariyer oluşacaktır. Böylece tek bir Asya Fili türü, nihayetinde binlerce yıl sonunda 2 ayrı türe evrimleşmiş olacaktır. Görebileceğiniz gibi bu ufaklık, bize vahşi doğayla ve evrimle ilgili birçok şey öğretebilir. Elbette bu cücenin soy hattının ayrı bir tür ile sonuçlanacağını kesin bir şekilde iddia etmek imkansız; fakat bunun olasılıklardan biri olduğunu görmek gerekiyor. Çünkü eğer ki mutasyon kalıtsal değilse veya çekinik karakterdeyse, cüce filin yavruları tamamen normal boyutlarda doğabilir. Veya ufaklığı dolayısıyla asla çiftleşemeyerek bu soy hattının tamamen yok olmasına neden olabilir.

Buna rağmen, gerçekten de, Uda Walawe Fil Araştırmaları Projesi'nden Dr. Shermin de Silva filin çiftleşme amacıyla erkeklerle mücadeleye girdiğini ve hatta birkaçını kazanmış olabileceğini bildiriyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Cüce fil, oldukça başarılı bir şekilde rakibiyle kafa kafaya gelebiliyor. Daha küçük olduğu için uzun olan rakibinin kafasını hedef alabilmek için tuhaf bir şekilde bükülmesi gerekiyor. Uzun olan erkek filin dengesini yitirmesi daha kolaydır. Ancak cüce fil, yere daha yakın bir ağırlık merkezine sahip olduğu için dengede kalabilir. Dolayısıyla görünen o ki cüce ile normal boyutlu filler arasındaki uyumsuzluk, cücenin işine geliyor gibidir. Tek dikkat etmesi gereken, ağırlık olarak kendisiyle kabaca aynı büyüklükte olan fillerle karşı karşıya gelmek...

Sanıyoruz neler olup biteceğini bekleyip göreceğiz.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
1
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • S. Dasgupta. Dwarf Elephant Beats Up Big. (6 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2019. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/06/2023 18:55:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3955

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hominid
Alan
Çocuk
Newton
Biyokimya
Kanıt
Yaşamın Başlangıcı
Makine
Ara Tür
Çekirdek
Mitler Ve Gerçekler
Beslenme Davranışı
Yapay
Antibiyotik
Kan Hastalıkları
Samanyolu Galaksisi
Moleküler Biyoloji
Anne
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Nasa
Viral Enfeksiyon
Evrimsel Psikoloji
Çağ
Psikoloji
Üreme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Cüce Fil. (4 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3955
Bakırcı, Ç. M. (2015, December 04). Cüce Fil. Evrim Ağacı. Retrieved June 02, 2023. from https://evrimagaci.org/s/3955
Ç. M. Bakırcı. “Cüce Fil.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Dec. 2015, https://evrimagaci.org/s/3955.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Cüce Fil.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 04, 2015. https://evrimagaci.org/s/3955.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close