Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi!

2 dakika
111
COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi! ABC
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışma, doğu Avustralya kambur balinalarının, insan faaliyetlerinin okyanusta sınırlı olduğu COVID-19 pandemisinin ilk yılında daha sağlıklı ve daha az stresli olduklarını ortaya koydu. Makalenin başyazarı Jake Linsky ve Queensland Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, Brisbane yakınlarındaki North Stradbroke Adası açıklarındaki sularda balinaların deri ve yağ örneklerini almak için oklar kullandı.

Marine Environmental Research dergisinde yayınlanan araştırma, Boston'daki New England Akvaryumu bilim insanlarının 11 Eylül terör saldırılarından kısa bir süre sonra Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırılar sonrasında yaptıkları çalışmaya benzer sonuçlar buldu.[1] Saldırılardan sonra uçaklar ve ticari gemiler durma noktasına geldi ve bilim insanları takip eden haftalarda Kuzey Atlantik sağ balinalarının dışkılarında daha düşük stres hormonu seviyeleri tespit etti.

Dr. Linsky ve ekibi, koruma altındaki Avustralya balinalarını 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleşen göçleri sırasında gözlemledi. Bu gözlemler sırasında balinaların boyutlarını, sağlık durumlarını ve enerji depolarını incelediler.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Linsky, bu durumun ticari gemilerin genellikle ürettiği yoğun sualtı gürültüsü gibi çeşitli nedenlere bağlı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, balinaların sesi kullanarak yön bulduklarını ve geniş su kütleleri üzerinden birbirleriyle iletişim kurduklarını, bu nedenle gürültüye karşı oldukça hassas olduklarını vurguluyor:

Ses, okyanustaki ticari gemilerle çok uzağa ve çok geniş bir alana yayılıyor. Balinalar, göç yolunda uzun mesafeler boyunca iletişim kurmak için ses kullandığından iletişim kurma yeteneklerini zayıflatacak herhangi bir şeyin, popülasyon üzerinde bir etkisi olacaktır.

Ek olarak, Dr. Linsky, gen ifadesi analizi sonuçlarına dayanarak şu açıklamayı yaptı: Pandemi sırasında balinaların vücutlarında, normalde endüstriyel atıklardan kaynaklanan poliklorlu bifenil (PCB'ler) ve diğer insan yapımı kirleticilerin daha az miktarda bulunduğu gözlemlendi. Bu durum, muhtemelen pandemi döneminde azalan insan faaliyetleri nedeniyle bu zararlı maddelerin okyanuslara daha az karışmasından kaynaklanıyor olabilir.

Yazarlar, insan faaliyetleri dışında, balinaların Antarktik krill yaşam döngüsünü değiştiren La Niña koşullarından da etkilenmiş olabileceğini de düşünüyor. Avustralya kambur balinalarının soyu, 1960'larda aşırı avlanma nedeniyle ciddi tehlike altına girdi ve kapsamlı koruma programları başlatıldı. Dr. Linsky, şöyle ekliyor:

Göçmen balinaların sağlığı, bir bütün olarak Antarktik deniz ekosisteminin sağlığının iyi olduğunun bir göstergesi. Balina sağlığını etkileyen çeşitli nedensel mekanizmaları tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da insan faaliyetlerinin büyük bir rol oynadığını açık. Çalışmamız, hızla değişen okyanuslarımızda gelişmeye devam edebilmeleri için insan etkilerini azaltmanın önemini vurguluyor.

Linsky sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Avustralya'nın doğu kıyısı açıklarındaki kambur balinaları izlemeye ve korumaya devam ederek, sağlıklarını ve popülasyon dengelerini sağlayabiliriz. Aynı zamanda, bu çalışmalar diğer mücadele eden balina popülasyonlarının nasıl korunabileceği konusunda değerli bilgiler sunabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. M. J. Linsky, et al. (2024). Blubber Gene Expression And Cortisol Concentrations Reveal Changing Physiological Stress In A Southern Ocean Sentinel Species. Elsevier BV, sf: 106596. doi: 10.1016/j.marenvres.2024.106596. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18227

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi!. (29 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18227
Derin, U. (2024, July 29). COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18227
U. Derin. “COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18227.
Derin, Ufuk. “COVID-19 Karantinaları Avustralya Kambur Balinalarının Sağlığını İyileştirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/18227.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close