Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?

Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?
2 dakika
10,119
Tüm Reklamları Kapat

Hayatta bazı şeyler birbiriyle bir araya getirilmemelidir: Kediler ile köpekler... Petrol ile ateş... Sivri cisimler ile balonlar... Bu deneyimizde bizi ilgilendiren, bu ikililerden sonuncusu olacak; çünkü hepimiz bir balona bir iğneyi saplayacak olursanız onu patlatacağınızı bilirsiniz. Ama ya birazcık bilim sayesinde, bırakın iğneyi, balonunuza tahtadan veya metalden bir çöp şiş bile saplayacak olsanız onu patlatmayacağınızı söyleseydik?

Çöp Şiş ve Balon Deneyi

Malzemeler

Bu deney için ihtiyacınız olan şeyler fazlasıyla basit:

Tüm Reklamları Kapat

  • Birkaç tane balon,
  • Birkaç tane çöp şiş,
  • Vazelin (Parafin yağı)

Eğer vazelin bulamazsanız pişirme yağı veya bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.

Deneyin Basamakları

  • Balonu şişirin. Balonun ağzını bağlayın.
  • Balonunuzu inceleyin. Bağladığınız ağız kısmının ve onun tam zıttının (balonun öteki ucunun) diğer kısımlardan daha kalın olduğunu fark edin.
  • Çöp şişinizi vazelin, yağ veya deterjan kullanarak ince bir tabakayla kaplayın. Bunu yaparken elinize kıymık batmadığından emin olun.
  • Çöp şişin sivri tarafını, balonun bağladığınız ağız kısmındaki kalın alana saplayın. Şişi kendinize batırmadığınızdan emin olun. Çok sert hareketlerden kaçının ve gerekirse şişi döndürerek sokmaya çalışın.
  • Şişi balon boyunca geçirin ve diğer uçtaki kalın tarafa saplayın. Şiş, balonu yırtıp diğer uçtan çıkana kadar şişi itin.
  • Bu noktada şişi çıkarsanız bile balon patlamayacaktır. Tabii ki, zamanla hava kaçırarak ufalacaktır.

Neler Oluyor?

Bir balon, lateks adı verilen bir polimerden oluşur. Farklı tipte birçok polimer vardır, ancak polimerler genel olarak kovalent olarak birbirine bağlanmış, birçok kez kendi kendini tekrarlayan kimyasal birimlerden ("monomer"lerden) oluşan, çok uzun moleküllerdir. Moleküler düzeyde, bu polimerler her birine bir çapraz-bağlantı ağı vasıtasıyla bağlanır. Bu çapraz bağlantılar, polimerlerin gerilmesine izin veren bir ağ oluşturur. Germe sırasında, moleküllerin aynı yönde hizalanmalarına neden olan gerilme kuvveti uygulanır; bu kuvvet kaldırıldığında, çapraz bağlantılar orijinal şekillerine geri dönerler. Bu esneme ve gevşeme becerisi, esneklik olarak adlandırılır. Bir lastik bandı veya sönük bir balonu gerip bıraktığınızda, bu ürünler gerilmemiş forma geri döneceklerdir. Bununla birlikte, polimerleri çok fazla uzatırsanız, tamamen esnerler (sünerler) ve artık eski formlarına geri dönemezler. Örneğin lastik bir bandı çok çekerseniz kopar; bir balonu şişirip söndürürseniz, balonun ilk boyutundan daha iri bir boyuta döndüğünü görürsünüz.

Tüm Reklamları Kapat

Dinlenme halindeyken polimer molekülleri amorf bir düzene sahiptirler (yani yönelimleri birbirinden tamamen bağımsızdır) ve serbestçe hareket edebilirler. Bununla birlikte, birbirlerinden ayrılmak konusunda isteksizdirler ve yüksek bir entropiye sahiptirler. Gerilme halindeyken ise polimerler benzer bir yönde daha organize olurlar ve bu nedenle daha düşük entropi seviyelerine sahiptirler.

Bu deney gösterimini yaparken, ucu balonun bağlandığı ağzın yakınına sokma nedenimiz, balonun bu kısmının diğer kısımlarından daha az gerilmiş olmasıdır. Bu da şişin bazı polimer çapraz bağlantılarını kırmasına ve balonu patlatmadan kauçuk moleküllerini kenara itmesine izin verir. Vazelin, şişi balonun içine soktuğunuzda açılan deliği tıpayla kapatır ve havanın kaçmasını önler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 16:59:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8200

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. L. Bakırcı-Taylor, et al. Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?. (15 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8200
Bakırcı-Taylor, A. L., Bakırcı, Ç. M. (2020, January 15). Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8200
A. L. Bakırcı-Taylor, et al. “Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8200.
Bakırcı-Taylor, Ashlee Lane. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çöp Şiş Balon Deneyi: Bir Balona, Balonu Patlatmadan Şiş Saplayabilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/8200.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close