Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?

2 dakika
33,927
Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Başlık idrar yapma (işeme, çiş yapma) gibi bir konu için biraz fazla heybetli gelebilir. Ancak Brigham Young Üniversitesi'nden araştırmacılar için erkeklerin tuvalette idrar yapması ciddi bir akışkanlar mekaniği sorunu ve önemli bir bilimsel araştırma konusu. Zira her erkeğin bildiği gibi, pisuvarlara yapılan idrar, akışkanın basıncından ötürü dikkate alınması gereken bir miktarda geri sıçramakta ve bacakları, kıyafetleri, vs. ıslatmaktadır. Bu da birçok bakterinin buralara bulaşmasına yol açmaktadır. Bu durumdan rahatsız olan sadece erkekler değil, aynı zamanda evi paylaşan ebeveynler, oda arkadaşları ve sevgililer/eşler gibi kişilerdir de...

Dolayısıyla Brigham Young Üniversitesi Sıçrama Laboratuvarı'ndan Randy Hurd ve Tadd Truscott, yaptıkları bir araştırmayla erkeklere sıçramayı en aza indirmelerini sağlayacak bazı yöntemler sundular. Penisten çıkış yapan idrar akışına temel akışkanlar mekaniği yasalarını uygulayan ve çeşitli testler yürüten ikili, araştırmalarının sonucunu aşağıdan izleyebileceğiniz videolar ile sundular. Araştırmaları aynı zamanda, "İdrar Dinamikleri: Taktiksel Bir Özet" başlığıyla Amerikan Fizik Cemiyeti Yıllık Toplantısı'nın Akışkanlar Dinamiği Bölümü'nde sunuldu.

Aşağıdaki ilk videoda, tuvalete benzer bir su kütlesine giren ve idrarı temsil eden diğer su akımı görülmektedir. Bu tür bir işemede sıçrama dikkate değer boyuttadır ve bu nedenle ayakta işemeyi gözden geçirmeyi gerektirebilir. İdrardan düşen damlalar, su yüzeyinde büyük ve ilgi çekici kenarları olan boşluklar yaratmaktadır. Her bir damla, bir sonraki damlanın geçebileceği bir boşluk yaratmaktadır ve bu yeni damla da yeni bir boşluk açmaktadır. Bu, ufak boşluk yapılarından oluşan bir zincir yaratmaktadır. Sıçrama, hem idrar damlalarının yüzeye çarpması sonucu, hem de bu açılan boşlukların kapanması sırasında oluşmaktadır. Bu süreç, kendini sürekli tekrar ederek gerçek bir pislik yaratmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle işeme sırasında iyi bir tekniğe sahip olmak önemlidir. Aşağıdaki videoda, buna yönelik bazı bulgular ve öneriler yer almaktadır.

Simüle edilmiş bir erkek işeme akıntısını yüksek hızlı bir kamera ile kaydeden uzmanlar, biraz da eğlenceli olması hedeflenen bir biçimde, şu bulgulara ulaşmışlardır:

  1. Rastgele yapılan idrar çok ciddi sonuçlar doğurabilir.
  2. Bu sıçramaları önlemek için "sıçrama önleyici eklentiler" (dikine fırçalar gibi) pisuvarlara yerleştirilebilir. Ancak bu yöntemin sonuçları arzulanan ideal durum kadar iyi değildir.
  3. Neredeyse test edilen tüm denemelerde, dikey yüzeyleri hedeflemek, yatay yüzeylere göre daha iyi sonuç vermiştir.
  4. Düşük çarpma açıları hedeflenmelidir. Yani idrarın dikey yüzeye olabildiğince paralel bir şekilde çarpması hedeflenmelidir. Bu sayede çarpma şiddeti azalır ve sıçrama miktarı düşer.
  5. Eğer mümkünse birey, kendini, akışın yüzeye çarpması, akışın yüzeyden ayrılmasından daha önce olacak şekilde ayarlamalıdır. Bu şekilde yapılan idrarda sıçrama neredeyse yok denecek kadar azdır.
  6. Son olarak, eğer ki ilk denemenizde başarısız olursanız, denemeye devam edin. Bardağa bir de dolu tarafından bakın: En azından Shaquille O'neal değilsiniz.

Bu bulgular, yukarıdaki video ile de desteklenmektedir. İdrar akışı duvara daha yakınken, kaynağa (işeyen kişiye) doğru olan geri sıçrama miktarı azalmaktadır. Eğer bu mesafe artarsa, tekil damlaların duvara çarpışı nedeniyle daha çok geri sıçrama yaşanmaktadır.

Eğer bugüne kadar ebeveynlerinizi ya da değer verdiğiniz insanları dinlemediyseniz, belki bir grup mühendise kulak verirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 35
  • Tebrikler! 20
  • Güldürdü 16
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İğrenç! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 09:21:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1642

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?. (10 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1642
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 10). Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1642
Ç. M. Bakırcı. “Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1642.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çiş Dinamiği: Erkekler, Tuvalette İdrar Sıçratmamak İçin Nasıl İşemeli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/1642.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close