Cassini Uzay Aracının Çektiği Fotoğraflarda ile Titan'ın Denizlerinden Yansıyan Güneş Görünüyor!

Çeviri İçerik Nedir?
Bu yazı, IFLS isimli kaynaktan birebir çevrilmiştir. Çevirmen tarafından, metin içerisinde (varsa) açıkça belirtilen kısımlar haricinde, herhangi bir ekleme, çıkarma veya değişiklik yapılmamıştır. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.

Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bu gördüğünüz, Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın bugüne kadar çekilmiş en baş döndürücü fotoğraflarından birisi. Cassini aracı tarafından çekilen fotoğrafta, uydunun yüzeyini kaplayan denizlerden yansıyan Güneş gözüküyor! Cassini, daha önceden de Titan'ın atmosferini kaplayan bulutlar arasından görünen yeryüzünün fotoğraflarını yakalamayı başarmıştı. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz:
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fa3e278f3ec8eceb1c919320bd5d07404.jpg)
Hatta yine Cassini, Titan yüzeyindeki bir gölden yansıyan Güneş'in fotoğraflarını da yakalamayı başarmıştı; ancak o fotoğraflar bu kadar net değildi. Aşağıda, Kivu Lacus gölünden yansıyan ışınların bir örneği görülüyor:
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fae1519ec79885ac3eb354c482a539aa9.jpg)
Bu son fotoğraf, ikisinin bir bileşimi gibi... Titan'ın gölleri ve denizleri, uydunun kuzey kutup bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle, uzun kış boyunca buraya hiç Güneş ışığı ulaşamıyor. Böyle bir fotoğrafı yakalayabilmek için Cassini'nin doğru zamanda, doğru yerde ve doğru açıda bulunması gerekiyor.
Fotoğrafta görünen parlak bölge, Kraken Mare olarak bilinen bir metan ve etan denizi... Bu deniz, Karadeniz'den sadece birazcık ufak. Deniz üzerinde buharlaşan gazlardan ötürü ışık etrafa doğru saçılıyor ve bu nedenle çok daha genişmiş gibi gözüküyor. Fotoğrafın bu kadar başarılı yakalanabilmesinin bir diğer nedeni de, Güneş'in ufkun 40 derece kadar yukarısında olması ve bu sebeple çok daha güçlü bir şekilde yansıyabilmesi. Parlak kısmın hemen yanında görülenlerse Kraken Mare'ın hemen yakınlarındaki Ligeia Denizi'ne olan kanal bağlantıları. Görüntünün çoğu bulutlarla kaplı. Bu bulutlarsa, sıvı metan damlacıklarından oluşuyor.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Her şeyi algoritmik bir düzen ile yapan bilgisayarlar rastgele sayıları da aslında rastgele üretmiyor mu?
- Ortam asit denkleştirerek 2 mol fe den kaç gr h2o elde edilir?
- İnsanı materyalist bir bakış açısıyla basitleştirmek felsefi olarak paradoks mudur?
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/01/2021 21:27:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2947
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in IFLS. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.