Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor!

2 dakika
833
Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor! QPS
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sidney Üniversitesi'nden bilim insanlarının liderliğindeki uluslararası bir ekip, nanotel ağlarının insan beyni gibi hem kısa hem de uzun süreli hafızaya sahip olabileceğini gösterdi. Dr. Alon Loeffler liderliğinde yürütülen araştırma, Science Advances dergisinde yayınlandı. Dr. Loeffler, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Bu araştırmada, normalde insan beyniyle ilişkilendirdiğimiz üst düzey bilişsel işlevlerin biyolojik olmayan donanımlarda taklit edilebileceğini bulduk. Çalışma, sinir ağı benzeri devre ve sinaps benzeri sinyallemeler ile beyinden ilham alan bir elektrikli cihaz oluşturmak için nanoteknolojinin nasıl kullanılabileceğini gösterdiğimiz önceki araştırmamıza dayanıyor.

Mevcut çalışmalarımız, biyolojik olmayan sistemlerde beyne benzer şekilde öğrenme ve hafızayı taklit etmenin yolunu açıyor ve insan zekasını mümkün kılan şeyin fiziksel yapısı olabileceğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nanotel ağları; tipik olarak bir ağ gibi birbirine dolanmış, plastik bir malzemeyle kaplı ve çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, oldukça iletken gümüş tellerden üretilen bir tür nanoteknolojidir. Nanotel ağlarındaki gelişmeler, öngörülemeyen ortamlarda hızlı kararlar vermesi gereken robotik cihazların veya sensör cihazlarının iyileştirilmesi gibi birçok gerçek dünya uygulamasının habercisi olabilir. Araştırmanın yazarlarından Prof. Dr. Zdenka Kuncic, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Bir nanotel ağı, sentetik bir sinir ağı gibidir çünkü nanoteller nöronlar gibi davranır ve birbirleriyle bağlantı kurdukları yerler sinapslara benzer. Dr. Loeffler, bu çalışmada nanotel araştırmalarını bir adım daha ileri götürerek ağların makine öğrenmesinden ziyade bilişsel işlevler sergilediklerini göstermeye çalıştı.

Araştırmacılar, nanotel ağının yeteneklerini test etmek için, "N-Geri görevi" adı verilen ve insan psikolojisi deneylerinde kullanılan ortak bir bellek görevine benzer bir test yaptılar. N-Geri görevi, bir dizide sunulan bir dizi kedi resminden belirli bir kedi resmini hatırlamak gibi görevlerden oluşur. İnsanların ortalaması olan 7'lik bir N-Geri puanı, kişinin yedi adım geride görünen aynı görüntüyü tanıyabildiğini gösterir. Araştırmacılar bu testi nanotel ağına uygulandığında, bir elektrik devresinde istenen bir uç noktayı yedi adım geriden "hatırlayabildiğini", bunun da bir N-Geri testinde 7 puana denk geleceğini buldular. Dr. Loeffler şunları söylüyor:

Burada yaptığımız şey, ağın normal akışında ilerlemesine izin vermek yerine izlediği yolakları değiştirmeye zorlamak için elektrotların voltajlarını manipüle etmekti. Böylece yolakları gitmelerini istediğimiz yere gitmeye zorladık. Bunu uyguladığımızda, ölçtüğümüz bellek doğruluğu çok daha yüksekti ve zamanla azalmadı. Bu da yolakları güçlendirmenin bir yolunu bulduğumuzu, onları istediğimiz yere doğru ittiğimizi ve ağın bunu hatırlayabildiğini gösteriyor. Nörobilimciler beynin bu şekilde çalıştığını, bazı sinaptik bağlantıların güçlenirken bazılarının zayıfladığını düşünüyorlar. Bazı şeyleri hatırlarken bazılarını hatırlamamamız ve bilgileri öğrenmemiz gibi işlevler de böylece açıklanabiliyor.

Araştırmacılar ayrıca nanotel ağı sürekli olarak güçlendirildiğinde bilgi hafızada konsolide edildiğinden, artık bu takviyeye ihtiyaç duyulmayan bir noktaya ulaşıldığını söyledi. Profesör Kuncic, bu durumu şöyle açıklıyor:

Bu durum, beynimizdeki uzun süreli hafıza ile kısa süreli hafıza arasındaki farkı andırıyor. Bir şeyi uzun süre hatırlamak istiyorsak, bunu pekiştirmek için beynimizi eğitmeye devam etmeliyiz, aksi takdirde hatırlamak istediğimiz şeyi zamanla unuturuz. Bu çalışmada denenen yöntem; nanotel ağının pekiştirme olmadan sadece tesadüfle açıklanamayacak kadar yüksek bir seviyede hatırlama işlevine sahip olduğunu gösterdi. Yani nanotel ağları, yedi adede kadar öğeyi hafızasında depolayabiliyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 19:56:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14581

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Cinkara, et al. Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor!. (15 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14581
Cinkara, T., Alparslan, E. (2023, June 15). Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14581
T. Cinkara, et al. “Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14581.
Cinkara, Taha. Alparslan, Eda. “Cansız Hafıza: Nanotel Ağları, İnsan Beynine Benzer Şekilde Hatırlayabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 15, 2023. https://evrimagaci.org/s/14581.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close