Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!

2 dakika
960
Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!
Tüm Reklamları Kapat

İki yarım fosil, en az 163 yıl arayla keşfedildiler. 160 yıldan fazla bir ara ile bulunan iki fosilleşmiş kemik, bilim insanlarının şu ana kadar yaşamış en büyük deniz kaplumbağalarının boyutunu anlamalarını sağladı. Atlantochelys mortoni türü, bir Amerika eyaleti olan New Jersey’de 1840’lı yıllarda bulunan kırık bir kol kemiğinin ya da humerus kemiğinin keşfiyle ortaya çıkmıştı. Takdire şayan bir biçimde bulmacanın kayıp kısmı gün yüzüne çıktı. Fosil parçaları birbirine tamamen uyuyor ve fosiller, Atlantochelys mortoni’nin başından kuyruğuna 3 metre uzunlukta olduğunu gösteriyor. Drexel Üniversitesi Doğa Bilimleri Akademisi'nden Philadelphia’dan Dr. Ted Daeschler şöyle diyor:

İki yarımı bir araya getirdiğimizde afallamıştık. ‘Hayır, bu olamaz!’ demiştik ve uymadıklarını göstermek adına evirip çevirmiştik, fakat belli ki bu iki parça birleşik olmak zorunda.

Yeniden birleştirilmiş fosillere Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia dergisinin yeni sayısında tekrar değinilecek. İki parça da New Jersey’in Monmoth ilçesinde bulunan 70-75 milyon yıl yaşındaki tebeşirimsi tabakalardan çıkarıldı. Çıkarılan fosillerin merkezden uzak kesimleri (dirseğe en yakın bölgeleri) hakkında çok az şey biliniyor.

Fosillerin ilk tanımını ünlü doğa bilimci Louis Agassiz 1846 yılında yaptı. Yıllarca kemiğin Burlington ilçesinden çıkarıldığı düşünüldü. Fakat ardından amatör fosil paleontoloğu Gregory Harpel, Burlington’a komşu Monmouth ilçesinde bulanan bir çaydan omuza yakın olan kemiği gün yüzüne çıkardı. Harpel şöyle diyor: “Kemiği elime aldım ve bir kaya olduğunu sandım, ağırdı.”

Tüm Reklamları Kapat

Kayalarda genellikle köpek balığı diş izleri bulunmaz, buna bağlı olarak Harpel bulduğu şeyin bir kayadan çok daha önemli olduğunu anladı. Bu kemik parçaları birlikte Atlantochelys mortoni hakkında çok daha berrak bir görüntü oluşturuyor. Atlantochelys mortoni, boyutunu bir kenara bırakırsanız modern kaplumbağalara oldukça benzerdi. Dr. Daeschler bu konu hakkında şunları söyledi:

Bu kaplumbağa bir canavardı, muhtemelen bir kaplumbağada elde edilebilecek en büyük boyuttaydı. Bilimsel açıdan bu kaplumbağa hakkında artık çok daha fazla şey biliyoruz. En önemli şey olarak orijinal fosilin hangi kaya formasyonundan geldiğini keşfettik. Bu sayede daha kesin bir biçimde yaşını tespit edebilir ve aynı kaya formasyonunu araştırarak daha fazla materyal bulabilir ve A. mortoni hakkında ileri bilgi sahibi olabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:30:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2163

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Amos, et al. Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!. (14 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2163
Amos, J., Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 14). Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2163
J. Amos, et al. “Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 14 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2163.
Amos, Jonathan. Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Canavar Kaplumbağanın Fosilleri Birleştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, April 14, 2014. https://evrimagaci.org/s/2163.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close