Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?

Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?
6 dakika
19,990
Tüm Reklamları Kapat

"Evrim, biyolojinin temel prensibi ve bu kitabın ana temasıdır." diyor, Dünya'nın en çok okunan biyolojiye giriş ders kitaplarının başında gelen Campbell'ın Biyoloji kitabı (Türkçesini edinmek isterseniz, buradan en güncel baskısını satın alabilirsiniz). Şöyle yazıyor:

(...) Biyologlar arasındaki görüş birliği (konsensüs), biyolojinin temel temasının evrim olduğu yönündedir. Evrim, yaşayan organizmalarla ilgili bildiğimiz her şeyi mantıklı bir şekilde anlamamızı sağlayan tek fikirdir. Fosil kaydının net bir şekilde gösterdiği üzere, Dünya üzerindeki yaşam milyarlarca yıldır evrimleşmektedir ve bu durum, geçmişteki ve günümüzdeki organizmalardaki engin çeşitliliği yaratmaktadır. Ama çeşitliliğe ek olarak, aynı zamanda bir birlik de vardır. Bu birlik, ortak olarak paylaşılan özellikler şeklindedir. Örneğin deniz atları, tavşanlar, arı kuşları ve zürafalar çok farklı gözükseler de, iskeletleri aynı basit organizasyona sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Organizmaların birliği ve çeşitliliği ile birlikte, organizmaların kendi yaşadıkları çevreye adapte olmalarına yönelik bilimsel açıklama, evrimdir. Evrim, günümüzde Dünya'da yaşayan türlerin ortak bir atadan geldiklerini izah eden konsepttir.

Campbell'ın Biyoloji kitabı bir evrimsel biyoloji ders kitabı değil; ancak evrim, bu kitabın her sayfasında karşımıza çıkan bir gerçek. Çünkü evrim, biyolojik organizmaların her bir özelliğinde, her bir davranışında, her bir türünde karşımıza çıkan bir doğa yasası. Cambell'in Biyoloji ders kitabı, bunu harika bir şekilde yansıtmayı başarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kim Bu Campbell?

Günümüzde lise ve üniversite düzeyinde 5 milyondan fazla öğrencinin[3] okuduğu Biyoloji ders kitabının yazarı Neil Allison Campbell, 17 Nisan 1946'da Culver City, Kaliforniya'da doğdu. Yüksek lisansını Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) zooloji bölümünde yapan Campbell, doktorasını bitki biyolojisi sahasında, Riverside Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCR) aldı. 30 yıl boyunca Cornell Üniversitesi, Pomona Koleji, Kaliforniya Üniversitesi ve San Bernardino Valley Koleji'nde öğretmenlik yaptı.[1]

Neil Allison Campbell (1946-2004), Biyoloji ders kitabının yazarı.
Neil Allison Campbell (1946-2004), Biyoloji ders kitabının yazarı.
UC Riverside

Hayatı boyunca birçok ödüle layık görülen Neil Campbell, aynı zamanda çöl ve sahil bitkileri üzerinde araştırmalar yaptı. Özellikle de bitkilerin farklı tuzluluk, sıcaklık ve pH değerlerine nasıl adapte olduğunu araştırdı. Mimosa bitkisi ve diğer baklagiller üzerinde de çalışmalar yaptı.[2]

Bu sırada, toplamda 9 senesini harcayarak, 1987 yılında Biyoloji (İng: "Biology") başlıklı ders kitabının ilk baskısını yayınladı.[3] Ders kitabı, yukarıda değindiğimiz gibi evrime ek olarak genetik, biyokimya, bitki ve hayvan anatomisi, ekoloji, insan davranışlarının biyolojik temeli ve daha nice biyolojik araştırma sahasını içeriyor. Yazar, aynı zamanda Temel Biyoloji (İng: Essential Biology) ve Biyoloji: Kavramlar ve Bağlantılar (İng: Biology: Concepts and Connections) isimli kitapların da yazarı. Campbell'ın bütün kitapları, okurun zihninde biyolojik kavramları çok net ve görsel bir şekilde canlandırabilmeyi hedefleyen nitelikte. Ölümü ardından Biyoloji'nin ilk editörü Jim Behnke şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dr. Campbell, bir bilim insanının duyarlılıklarını kitaplarına taşımayı başarmış; ancak bunu yaparken görsel bir hikaye anlatımı fikrinin de önemini kavramıştı.

Ne yazık ki geçirdiği bir kalp krizi sonucunda, uluslararası başarıya erişmiş ders kitabının 7. baskısının taslağını tamamladıktan kısa bir süre sonra, 21 Ekim 2004'te, sadece 58 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.[3]

Ölümü sonrasında kitabı unutulmadı; tam tersine, Dünya'nın en saygın biyologları ve eğiticileri tarafından bayrak devralındı ve ders kitabı, Campbell'ın Biyolojisi adıyla anılacak bir şekilde, yeni baskılar yapmaya devam etti. Bu yazının yazıldığı sıralarda, 2020-2021 eğitim yılı için yayınlanan 12. baskısı, kitabın en güncel baskısı olarak satışta.[4]

Kitabı sürdüren yazarlar arasında Mills Koleji'nde biyoloji profesörü ve bölüm başkanı olan, Berkeley'deki Kaliforniya Üniveritesi akademisyenlerinden Lisa Urry, ekoloji ve evrimsel biyoloji yazaraı Michael L. Cain, San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Steven A. Wasserman, Mercy Koleji biyoloji profesörü Peter V. Minorsky, kitabın eski editörü ve yeni baş yazarı olan Jane B. Reece yer alıyor.

Tufts Üniversitesi'nde Fransızca ve biyolojide çift anadal yapmış olan Lisa Urry, doktorasını MIT'nin MIT/Woods Hole Oşinografi Enstitüsü Ortak Programı'nda tamamladı. Deniz kestanelerinde embriyonik ve larval gelişim döneminde gen ifadesi üzerine araştırmalar yayınlayan Urry, akademik hayatı boyunca biyolojiye giriş, gelişim biyolojisi, vb. dersler verdi. Evrimin halk arasındaki anlaşılırlığını arttırmayı hedefleyen Urry, biyoloji-harici bölümlerde okuyan öğrenciler için Geleceğin Başkanları İçin Evrim başlıklı bir ders veriyor. Ayrıca Dünya'nın en önde gelen evrimsel biyoloji sitelerinden biri olan, Kaliforniya Üniversitesi Paleontoloji Müzesi tarafından sürdürülen Evrimi Anlamak (Understanding Evolution) sitesinin Öğretmen Danışma Kurulu üyesi.

Kitabın Organizasyonu

Biyolojiyi öğrenmek isteyen herkesin okuması gereken bir ders kitabı olan Biyoloji, toplamda 8 üniteye ve 56 bölüme ayrılmış bir eser. Kitabın Türkçe çevirisi de 2021'in ekim ayı itibariyle 12. baskıyı temel alıyor (bundan önce yaygın olarak 9. baskısı satıştaydı). Bizse bu analizimizi, elimizde bulunan ve İngilizce olarak yayınlanan 11. baskıya göre yapmaktayız. Zaman içinde ve sürümler geçtikçe kitabın içeriği kademeli bir şekilde evrimleşebileceği için, elinizdeki kitapta belli başlı farklar görmeniz mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Kitap Hakkında

  • Künye: Neil A. Campbell, Jane B. Reece, Peter V. Minorsky, Steven A. Wasserman, Michael L. Cain, Lisa A. Urry (Çeviri: Prof. Dr. Ertunç Gündüz, Prof. Dr. İsmail Türkan)
  • Kitabevi: Pearson (İngilizce), Palme (Türkçe)
  • Sayfa Sayısı: 1284 (Ek sayfalar hariç)
  • İlk Baskı Yılı: 1987

Kitabın 8 ünitesi, sırasıyla şöyle:

  1. Yaşamın Kimyası (Bölüm 2-5)
  2. Hücre (Bölüm 6-12)
  3. Genetik (Bölüm 13-21)
  4. Evrim Mekanizmaları (Bölüm 22-25)
  5. Biyolojik Çeşitliliğin Evrimsel Tarihi (Bölüm 26-34)
  6. Bitki Formu ve Fonksiyonu (Bölüm 35-39)
  7. Hayvan Formu ve Fonksiyonu (Bölüm 40-51)
  8. Ekoloji (Bölüm 52-56)

Bu 8 ünitenin altında yer alan 56 bölüm ise şöyle (aşağıda sadece 1. bölüm 8 ünitenin altında değil de hepsinden önce gelen bir bölüm olarak, ayrıca yer alıyor):

  1. Evrim, Biyolojinin Temaları ve Bilimsel Sorgulama
  2. Yaşamın Kimyasal Bağlamı
  3. Su ve Yaşam
  4. Karbon ve Yaşamın Moleküler Çeşitliliği
  5. Büyük Biyolojik Moleküllerin Yapısı ve Fonksiyonu
  6. Hücreye Bir Yolculuk
  7. Zar Yapısı ve Fonksiyonu
  8. Metabolizmaya Bir Giriş
  9. Hücresel Solunum ve Fermentasyon
  10. Fotosentez
  11. Hücre İletişimi
  12. Hücre Döngüsü
  13. Mayoz ve Cinsel Yaşam Döngüleri
  14. Mendel ve Gen Fikri
  15. Kalıtımın Kromozomal Temeli
  16. Kalıtımın Moleküler Temeli
  17. Gen İfadesi: Genlerden Proteine
  18. Gen İfadesinin Regülasyonu
  19. Virüsler
  20. DNA Aletleri ve Biyoteknoloji
  21. Genomlar ve Evrimleri
  22. Modifiye Edilmiş Özelliklerin Kalıtımı: Yaşamın Darwinci Bir Görüşü
  23. Popülasyonların Evrimi
  24. Türlerin Kökeni
  25. Dünya'da Yaşamın Tarihi
  26. Filogeni ve Yaşam Ağacı
  27. Bakteriler ve Arkeler
  28. Protistalar
  29. Bitki Çeşitliliği 1: Bitkiler Karaları Nasıl Kolonize Etti
  30. Bitki Çeşitliliği 2: Tohumlu Bitkilerin Evrimi
  31. Mantarlar
  32. Hayvan Çeşitliliğine Genel Bakış
  33. Omurgasızlara Bir Giriş
  34. Omurgalıların Kökeni ve Evrimi
  35. Damarlı Bitki Yapısı, Büyümesi ve Gelişimi
  36. Damarlı Bitkilerde Kaynak Edinimi ve Taşıması
  37. Toprak ve Bitki Beslenmesi
  38. Kapalı Tohumlularda Üreme ve Biyoteknoloji
  39. İç ve Dış Sinyallere Bitki Tepkisi
  40. Hayvan Form ve Fonksiyonunun Temel Prensipleri
  41. Hayvan Beslenmesi
  42. Dolaşım ve Gaz Alışverişi
  43. Savunma Sistemi
  44. Osmoregülasyon ve Boşaltım
  45. Hormonlar ve Endokrin Sistem
  46. Hayvan Üremesi
  47. Hayvan Gelişimi
  48. Nöronlar, Sinapslar ve Sinyalleme
  49. Sinir Sistemleri
  50. Duyu Organları ve Motor Mekanizmalar
  51. Hayvan Davranışları
  52. Ekolojiye Bir Giriş ve Biyosfer
  53. Popülasyon Ekolojisi
  54. Komünite Ekolojisi
  55. Ekosistemler ve Restorasyon Ekolojisi
  56. Koruma Biyolojisi ve Küresel Değişim

Kitabın tüm bölümleri modern bilimsel veriler ışığında derlenmiş bilgilerle ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı görseller ve grafiklerle donatılmış halde. Ayrıca kitap boyunca mini quiz soruları, kavramların anlaşıldığına yönelik kontroller, görsel yetenek testleri, anahtar kavramların özetleri, adım adım grafik anlatımlar, bilimsel araştırma yeteneklerini pratik sorunlara uygulayan sorular, problem çözme egzersizleri, öğretmenler için modüller, kitabı pekiştirici internet sitesi animasyonları (özellikle de Mastering Biology sitesi) ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı daha nice eklenti mevcut.

Ayrıca kitap boyunca Harvard Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Jack Szostak, Princeton Üniversitesi genetikçilerinden Shirley Tilghman, Austin'deki Texas Üniversitesi'nden evrimsel biyolog ve entomolog Nancy Moran gibi isimlerle röportajlar da yer alıyor. Kitapta, bunlar haricinde yüzlerce akademisyenin emeği, editöryal düzenlemesi ve eklemesi bulunuyor. Yani kitap, sıradan bir "ders kitabı" olmanın çok ötesinde, adeta bir "öğretim kurumu" gibi işlev görüyor denebilir.

Anlatım dili, her seviyeden insanın anlayabileceği kadar basit; ama elbette, bölümler ilerledikçe (veya bir ünite altındaki daha ileri konulara geldikçe), önceki ünitelerde verilen bilgilerin tam olarak anlaşılmış olması gerekiyor. Biyolojiyi öğrenmek isteyen herkese bu eseri önemle tavsiye ediyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 42
  • Tebrikler! 21
  • Bilim Budur! 14
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Umut Verici! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 07:41:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9335

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9335
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 12). Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9335
Ç. M. Bakırcı. “Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9335.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Campbell Biyoloji: Dünya'nın En Çok Okunan Biyoloji Ders Kitabının Ardındaki İsimler Kim?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/9335.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close