Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çakal: Ona Göre...

Çakal: Ona Göre...
2 dakika
4,577
Tüm Reklamları Kapat

Çakallar, Canis latrans türünden canlılardır. Türün ismindeki cins adından fark etmiş olabileceğiniz gibi bu hayvanlar, köpekgiller ailesindendirler ve sadece Kuzey Amerika'da yaşarlar. Evrimsel süreçte en yakın kuzenleri olan vahşi gri kurtlardan daha erken evrimleşmişlerdir ve diğer kuzenlerinden daha erken ayrılmışlardır. Çakalların ataları vahşi kurtlardan yaklaşık 1.5 milyon yıl önce ayrılmıştır. 2005 yılı itibariyle türe ait en az 19 alttür tespit edilmiştir. 

Dilimizde tilki haricinde "kurnaz, zeki hayvan" olarak "çakal" sözcüğünün kullanılması, tesadüf değildir. Çakallar, Kuzey Amerika'ya özgü birçok halk efsanesi ve masalında bu şekilde kurnaz ve zeki canlılar olarak tanımlanırlar ve diğer ülkelere de bu anlamlar bu öyküler sayesinde geçmiştir. Çakalların zekasının arkasındaki en büyük faktör, aslında hatalı bir gönderme olsa da, bilinen en yüksek adaptasyon ve evrim becerilerine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Kuzey Amerika'nın son birkaç yüz bin yıldır süregelen coğrafi ve iklimsel değişimlerine en hızlı ve en başarılı şekilde uyum sağlayan hayvanlardan biri çakallardır. Çakalların soyu, geri kalan sayısız canlının aksine, hiçbir tükenme tehdidi altında değildir. Hatta yapılan istatistikler, çakalların tüm zamanlarda sahip oldukları en geniş ve çok sayılı popülasyonlara günümüzde ulaştıklarını göstermektedir. 

Elbette bu onların zekası ya da akıllılığı ile ilgili değildir; zira zeki hayvanlar daha başarılı evrimleşmezler. Bir diğer deyişle, evrimleşebilirliğin (İng: evolvability) zekayla doğrudan bir alakası yoktur. Ancak yine de her türlü koşula uyum sağlayabilen bu canlıların, son derece zeki ve kurnaz oldukları da düşünülmektedir. Bu yüksek uyum başarılarının asıl mimarı, zekaları değil, büyük oranda diyetleridir. Diyetlerinin aşırı geniş olması ve basitçe, "ne bulursam yerim" mantığıyla hareket ediyor olmaları, en zorlu şartlardan bile ustalıkla çıkmalarını sağlamaktadır. Avları arasında tavşanlar, kemirgenler, balıklar, kurbağalar, geyikler, koyunlar, inekler, evcil hayvanlar ve diğer aklınıza gelebilecek her türlü hayvan bulunmaktadır. Dahası, sosyal yapıları da oldukça çıkarcıdır ve bu da, evrimsel başarılarına katkı sağlamaktadır: çakallar, soğuk ve zorlu sonbahar ve kış zamanlarında sürüler inşa ederek birlikte avlanırlar. Daha rahat geçen yazlar ve ilkbaharlardaysa daha çoğunlukla tekil yaşarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Çakallar sadece yüksek kabiliyetli gözlere değil, aynı zamanda son derece hassas burunlara da sahiptirler. Bu sayede avlarını çok uzaklardan tespit edebilir, takip edebilir ve avlayabilirler. Saatte 64 kilometreye varabilen hızlarda koşabilirler. Yavrular, hem anne, hem de babaları tarafından beslenir, korunur ve eğitilirler. Sadece 1 yıl içerisinde, kendi başlarına avlanabilecek olgunluğa erişirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 04:01:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3316

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çakal: Ona Göre.... (1 Mart 2015). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3316
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 01). Çakal: Ona Göre.... Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3316
Ç. M. Bakırcı. “Çakal: Ona Göre....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3316.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çakal: Ona Göre....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 01, 2015. https://evrimagaci.org/s/3316.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close