Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor!

3 dakika
837
Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor! pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İklimi hızla değişen Kuzey Kutbu'nda, yakın bölgelerdeki koşullar elverişsiz hale geldiğinde, Grönland'ın kuzeyindeki bölge ve Kanada Arktik Takımadaları buza bağımlı türleri barındırmaya devam edebilecek bir sığınak olarak hizmet edebilir. Bu bölge, Son Buz Bölgesi olarak adlandırılmıştır; ancak Washington Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar, bu bölgenin bazı kısımlarında bulunan yaz deniz buzunda bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan araştırmada, 2020'nin Ağustos ayında Grönland'ın kuzeyindeki deniz buzunun iklim değişikliğinin uzun dönem etkilerine karşı savunmasızlığı gösterildi.[1] UW Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda kutup bilimcisi ve baş yazar Axel Schweiger şöyle dedi:

Şu anki düşünce, bu bölgenin buza bağımlı türler için son sığınak olabileceği yönünde. Dolayısıyla eğer bu bölge, çalışmamızın da gösterdiği gibi iklim değişikliğine karşı insanların varsaydığından daha savunmasızsa, bu önemli olacaktır.

Son buzla kaplı bölgelerin kaderinin nasıl sonuçlanacağı, buzu yavruları için mağaralar inşa etmek için kullanan foklar, onları avlamak için buzu kullanan kutup ayıları ve yiyecek aramak için bir platform olarak buzu kullanan morslar için önemlidir. UW Uygulamalı Fizik Laboratuvarı çalışanı ve araştırmayı yürüten bilim insanı Kristin Laidre şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu bölgenin uzun zamandır buza bağımlı türler için birincil sığınak olması bekleniyordu çünkü Kuzey Kutbu, yaz deniz buzunun varlığını sürdürmesini beklediğimiz son yerlerden biri.

Çalışma, Ağustos 2020'de, yıl boyunca kalın, çok yıllı (yaşlı) buzla kaplı olan Wandel Denizi'ndeki deniz buzu üzerine odaklandı. Schweiger şöyle diyor:

Deniz buzu Kuzey Kutbu boyunca dolaşıyor, belirli bir kalıbı var ve doğal olarak Grönland ve kuzey Kanada kıyılarına karşı yığılıyor. İklim modellerinde, onları gelecek yüzyılda ileriye doğru döndürdüğünüzde, bu bölge buzun en uzun yaz aylarında hayatta kalma eğilimine sahip.

Arktik Okyanusu'nun diğer kısımları gibi, buradaki buz da giderek inceliyor; ancak geçen baharda, Wandel Denizi'ndeki deniz buzunun, ortalama olarak önceki yıllara göre daha kalın olduğu gözlendi. Ancak uydu görüntüleri, 14 Ağustos 2020'de %50 deniz buzu konsantrasyonu ile rekor bir düşüş gösterdi.

Yeni çalışma, geçen yazki rekor düşüklüğe neyin neden olduğunu belirlemek için uydu verilerini ve deniz buzu modellerini kullanıyor. Yaklaşık %80'inin, kırılan ve buzu hareket ettiren rüzgarlar gibi hava ile ilgili faktörlerden kaynaklandığını tespit etti. Diğer %20, küresel ısınma nedeniyle deniz buzunun uzun vadede incelmesinden kaynaklandı.

Model, 1 Haziran'dan 16 Ağustos'a kadar olan dönemi simüle etti ve olağandışı rüzgarların deniz buzunu bölgeden uzaklaştırdığını, ancak çok yıllı incelme eğiliminin de okyanusu daha fazla güneş ışığının ısınmasına izin vererek katkıda bulunduğunu buldu. Daha sonra, rüzgarlar yükseldiğinde, bu ılık su yakındaki buz kütlelerini eritebildi. 2020'deki rekor düşük buz konsantrasyonu şaşırtıcıydı, çünkü yaz başındaki ortalama buz kalınlığı aslında normale yakındı. Schweiger şöyle diyor:

2020'nin kışı ve ilkbaharında, oraya sürüklenen daha eski, daha kalın buz parçaları vardı, ancak açık okyanusu ortaya çıkabilmesi için yeterince eriyen daha ince, daha yeni buz vardı. Bu durum, biraz kalın buz olmasına rağmen, daha fazla buzu eritmek için ısı enerjisini emme döngüsünü başlattı. Dolayısıyla, bu bölgedeki buz örtüsünün daha eski ve daha kalın buzla dolacağı gelecek yıllarda, bu durumun düşünüldüğü kadar yardımcı olacağı düşünülmüyor.

Sonuçların Son Buz Bölgesi ile ilgili endişeleri artırdığını, ancak hemen tüm bölgeye uygulanamayacağını söyledi. Ayrıca, bu bölgedeki daha fazla açık suyun kısa ve uzun vadede buza bağımlı türleri nasıl etkileyeceği de bilinmiyor. Su ve Balıkçılık Bilimleri Okulu'nda doçent olan Laidre şöyle diyor:

Son Buz Bölgesi'ndeki deniz memelileri hakkında çok az şey biliyoruz. Neredeyse hiçbir tarihsel veya günümüze ait veriye sahip değiliz ve gerçek şu ki, bu popülasyonların geleceği hakkında cevaplardan çok daha fazla soru var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/12/2024 14:48:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10664

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Evcil Hayvanlar
Mars
Jüpiter
Mikoloji
Evrimsel Tarih
İspat
Popülasyon
Hastalık
Yılan
Komplo Teorisi
Gıda
Böcek Bilimi
Önyargı
Yeni Doğan
Samanyolu Galaksisi
Biyokimya
Google
Kuantum Mekaniği
Hasta
Ortak Ata
Mikrobiyota
Gen İfadesi
Goril
Boyut
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor!. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10664
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 01). Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10664
S. Akman, et al. “Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10664.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Buza Bağımlı Arktik Hayvanlarının Son Sığınağı Olarak Görülen "Son Buz Bölgesi" de Eriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10664.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close