Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi?

3 dakika
3,767
Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi? Wikimedia Commons
Büyük İskender, Homeros'un eserinin Aşil'in mezarına konulmasını emrediyor.
Tüm Reklamları Kapat

Büyük İskender, Balkanlardan modern Pakistan sınırlarına ulaşan geniş bir imparatorluk kurmuştu. Eğer yönünü daha batıya çevirmeyi düşünse, henüz kurulmamış Roma'nın tarih sahnesine çıkmasını engelleyebilirdi. Peki Büyük İskender neden İtalya'yı ele geçirmeye çalışmadı? Bunun nedeni belki de fırsat bulamadan ölmüş olması olabilir.

İskender, M.Ö. 336'dan M.Ö. 323 yılına kadar iktidarda kalmış ve çok genç yaşında, 32, Babil'de henüz nedeni bilinmeyen bir hastalık nedeniyle ölmüştür. İskender'in imparatorluğu, ölümünden kısa bir süre sonra dört halefi arasında paylaştırılmıştır. Fakat bu kadar erken ölmeseydi, İskender Roma'yı hedef alabilir ve muvaffak kuvvetleriyle Ebedi Şehri fethedebilirdi.

Bulunan bazı antik kaynaklarda Büyük İskender'in Batı'da Akdeniz boyunca uzanan diğer bölgelerin yanı sıra İtalya'nın da bazı bölgelerini fethetmek için bir sefer planladığı öne sürülmektedir. M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı tarihçi Quintus Curtius Rufus, İskender'in sefer planlarının gerçekleşip başarılı olması halinde İtalya'dan da batıya, bugünkü Cebelitarık Boğazı'na kadar uzanan devasa bir imparatorluk kurmayı hayal ettiğini iddia etmiştir. Rufus, bu iddiasını desteklemek üzere İskender'in bu planı için 700 savaş gemisi inşa ettirmeyi planladığını belirtmiştir. Rufus'un yanı sıra diğer antik tarihçiler de kendi kaynaklarında Rufus'un iddialarını destekleyecek fikirler öne sürmüşlerdir. Washington Eyalet Üniversitesi'nde tarih dalında doçent olan Nikolaus Overtoom, Live Science'a gönderdiği e-postada şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Romalılar İskender'in Roma'yı fethetmeye kalkışacağına inanıyorlardı, ama modern tarihçilerin bunu kesin bir şekilde söylemesi mümkün değil.

Live Science'a bir e-posta gönderen bağımsız bir akademisyen olan Robin Waterfield ise bazı antik yazarların İskender öldükten sonra kâtibi Eumenes'in İskender'in kıdemli generallerinden Perdikkas'a İtalya'nın bir kısmının fethini de içeren planlar verdiğini iddia ettiklerini söylemiştir. Ancak Waterfield, şu görüşlere de değinmiştir:

Bazı akademisyenler planların aslının olmadığına, belki de Eumenes'in bir düzmecesi olduğuna ya da tüm hikâyenin İskender'den yıllar, hatta on yıllar sonra ortaya çıktığına inanıyor.
Büyük İskender'in mozaiği.
Büyük İskender'in mozaiği.
Wikimedia Commons

İşgal Nasıl Sonuçlanırdı?

Büyük İskender'in İtalya'yı istila etme planının gerçek olması halinde sonuçlarının ne olacağı nihayetinde belirsizdir. İskender'in batıya sefer yapmamasına rağmen Romalılar, Makedon kralının Roma'ya bir işgal girişiminde bulunacağına o kadar inanmışlardı ki; bir tarihçi olan Livy, işgalin nasıl sonuçlanacağın ve İskender'in Romalılar tarafından mağlup edileceğini öngörmüştür. Livy, İskender'in aynı isimle bilinen ve bir krallığı yöneten amcası Epiruslu I. İskender'in İtalya'nın bir kısmını fethetmeye çalıştığını ancak M.Ö. 331'de bir savaşta yenilerek öldüğünü belirtmiştir.

Waterfield; İskender'in planlarına dair anlatımların, İtalya anakarasına çıkmadan önce Akdeniz'deki diğer yerleri de ele geçireceğine işaret ettiğini belirtmiştir. Bu da Romalıların İskender'e karşı savaşta müttefikleri olsa bile İskender'in kuvvetlerinin ezici olacağını göstermektedir. Waterfield, durumu şöyle açıklamıştır:

İskender, İtalya'ya ulaştığında ve Roma İmparatorluğu ile karşılaştığında tüm Akdeniz'in kaynaklarına, kalabalık bir paralı asker ordusuna ve tüm ikmal yollarına hâkim olacaktı. Onu durdurabilecek tek şey emrindeki askerlerin başlatacağı bir iç isyan ya da başkaldırı olabilirdi.

Kaliforniya'daki Pepperdine Üniversitesi'nde sosyal bilimler profesörü olan Philip Freeman, İskender'in İtalya'yı işgal etmiş olması halinde büyük olasılıkla başarılı olacağını belirterek, İtalya'da İskender'in yönetimini kabul edebilecek çok sayıda Grek kolonisi bulunduğunu belirtmiştir. Freeman, Live Science'a gönderdiği e-postada durumu şöyle açıklamıştır.

Romalılar dayanıklıydı ve direnebilirlerdi, ancak henüz sonraki yüzyıllarda olacakları kadar güçlü değillerdi. Eğer İskender şehri işgal etmeyi düşünseydi, bence Roma İmparatorluğu diye bir şey olmazdı; çünkü Roma tabiri caizse daha doğmadan yok edilmiş olacaktı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • O. Jarus, et al. Alexander The Great: Facts, Biography And Accomplishments. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2023. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • O. Jarus. Why Alexander The Great May Have Been Declared Dead Prematurely (It's Pretty Gruesome). (4 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2023. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16141

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Jarus, et al. Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi?. (29 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16141
Jarus, O., Yüzüak, E., Alparslan, E. (2023, November 29). Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16141
O. Jarus, et al. “Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Enes Yüzüak, Evrim Ağacı, 29 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/16141.
Jarus, Owen. Yüzüak, Enes. Alparslan, Eda. “Büyük İskender Roma'yı Neden Fethetmedi? Roma'ya Saldırsa Şehri Ele Geçirebilir miydi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Enes Yüzüak. Evrim Ağacı, November 29, 2023. https://evrimagaci.org/s/16141.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close