Büyük Başarılara Giden Her Yol Hayal Kırıklıklarından Geçer!
Bir bilimsel araştırmanın duygusal çalkantıları...
Faraday Discussions dergisinin 2009 sayısında yayınladığı makalesinde George M. Whitesides, bir teknolojiye yönelik insanlığın (ve bilim camiasının) beklentilerinin zamanın bir fonksiyonu olduğunu söylemektedir.
İlk başta abartılı beklentilere sahibizdir; buna "abartı fazı" denir. Bu süreçte bir teknoloji (ya da keşif) hakkında abartılı, hatta kimi zaman tekrar edilemez iddialar ileri sürülür. Bunun hemen arkasından, söz konusu iddiaların hataları fark edildiğinde "hayal kırıklığı fazı" başlar. İnsanlar (ve bilim camiası), o bilim dalı, keşif ya da yeni teknolojinin aslında bekleneni veremeyeceğini fark eder. Burada, umutsuzluk hakim olur. Ancak bazıları, umutsuzluğun ötesine geçip gerçekleri görmeyi başarır ve yılmadan yoluna devam eder. İşte bu noktada, "gerçekleştirme fazı" başlar. Çünkü ilk etaptaki "abartılı iddialar" arasında gerçekten de isabetli olanlar vardır ve bilimin zorlu yollarında yürüyen insanlar, bunları ortaya çıkarıp söz konusu keşfin ya da icadın gerçek potansiyeline ulaşmasını sağlar.
Buradaki görselde de söz konusu yol, bilimsel keşfin insanlar üzerinde ve bilim insanları arasında yarattığı hisler yerine, o büyük fikirler peşinde koşan insanların süreç boyunca nasıl hissettikleri gösterilmektedir.
Bilimsel Gelişmeler
Bilimsel bir araştırma yapmak, bilime yeni bir şeyler katmak zordur. Çok zordur. Çok ama çok zordur. Bu süreçte bilim insanının hayatında çok şey olur, çok şey değişir, duygulara etki eden birçok olay yaşanır. Ancak araştırmanın nereye gittiği ve o yöne doğru nasıl gittiği bilim insanının her gün gündemindedir. Bu yolculukta durmaksızın bir o yana bir bu yana giden duygusal çalkantılar, birçok bilim insanının başından benzer şekillerde geçer. Bu harika çizimde, bu çalkantıları ve nedenlerini görüyoruz.
Halkın Tepkileri
Tabii bir de halkın bu gelişmelere verdiği tepkiler var. O da şu çizimde harika bir şekilde görülüyor:
Ancak ve ancak yılmadan bilimsel ve teknolojik atılımların peşinde koşanlar ve bunu yaparken statükoyu korumak isteyenlere kulak asmayanlar başarılı olurlar, değişim yaratırlar.
Yılmayın!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 66
- 37
- 26
- 17
- 6
- 4
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- G. M. Whitesides. (2009). Soft Nanotechnology: “Structure” Vs. “Function”. Faraday Discussions, sf: 373-384. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:43:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4970
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.