Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor!

2 dakika
1,373
Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor! People
Tüm Reklamları Kapat

Doğa, sayısız harikası ve ilginç adaptasyonları ile bizi sürekli şaşırtır. Özellikle tropik bölgelerde yaşayan canlılar, benzersiz özelliklere sahip olabilir ve bazen beklenmedik şekillerde hayatta kalma stratejileri geliştirebilirler. Kosta Rika'ya özgü olan su anolü veya Latince adıyla Anolis aquaticus bu ilginç adaptasyonlara güzel bir örnek teşkil eder.[1]

Su anolü, diğer birçok kertenkele türünden farklı olarak uzun süre su altında kalabilme yeteneğine sahiptir. Yapılan araştırmalar, su anolünün 18 dakikaya kadar su altında kalabilme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koymuştur.[2]

Bu özellik, su anolünün avcılarından daha yavaş hareket edebilmesi nedeniyle evrimleşmiş olabilir. Uzun süre su altında kalabilme yeteneği sayesinde, su anolü avcıların gözünden kaybolur ve güvenliğini sağlar. Bu şekilde, avcılarını şaşırtır ve kaçma şansı elde eder. Su anolü, su altında kalarak avını da etkili bir şekilde avlayabilir. Su altında yaşayan ve normalde ulaşılamayan avları hedefleyebilir ve bu benzersiz dalış yeteneğiyle beslenme stratejisini destekleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Su anolü, avcılarından kaçmak için su altında uzun süre kalabilme yeteneğine sahiptir, ancak bu yeteneği kullandığında, hipoksi ile karşı karşıya kalır.[3] Hipoksi, vücudun yeterli oksijen alamaması durumudur ve canlılar için potansiyel bir tehlike oluşturur. Nitekim su anolü bir avcının varlığını algıladığında uzun süre su altında kalmak için hipoksiye dayanabilir. Ancak, uzun süre su altında kalmak enerji tüketici bir aktivitedir. Enerji seviyelerinin düşmesi ve hızlı tepki verme kabiliyetinin azalması, su anolünün avcılardan kaçma konusunda bazı kısıtlamalar yaşamasına neden olabilir. Bu adaptasyon, su anolü için bir avantaj sağlasa da kaçış ihtiyacı doğduğunda enerji seviyelerinin düşük olması dezavantaj oluşturabilir.

Su anolünün uzun süre su altında kalabilme yeteneği, su altında hava kabarcığı oluşturabilme yeteneklerine dayanmaktadır. Bu kertenkeleler, tehlike anında veya av ararken ağaçlardan veya kayalıklardan suya atlarlar. Suda batarken nefeslerini verir ve burunlarının ucunda bir hava kabarcığı oluştururlar. Araştırmacılar bu canlıların, bu hava kabarcığını uzun bir süre boyunca soluduğunu ve tekrar tekrar nefes aldığını doğrulamışlardır.

Ayrıca, araştırmacılar zamanla hava kabarcığı içindeki oksijen satürasyonunu ölçmüş ve zamanla azaldığını tespit ederek kertenkelelerin hava kabarcığından nefes aldıklarını göstermiştir. Buna ek olarak, hava kabarcıklarının kertenkelelerin vücutlarında biriken karbondioksiti uzaklaştırmalarına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Karbondioksit, kabarcık içindeki suya kolayca geçebileceği ve suya göre çok daha yüksek bir karbondioksit kısmi basıncına sahip olduğu için kabarcık içinde biriken karbondioksiti uzaklaştırmak kolay olur.

Oluşan hava kabarcığının kertenkelelerin vücutlarındaki karbondioksiti uzaklaştırmalarına yardımcı olmasının yanı sıra suya daldıklarında oksijen emebilen bir tür "fiziksel solungaç" ( İng: "Physical gill") işlevi görebileceği de düşünülmektedir. Yani, su anolü bu hava kabarcığı aracılığıyla su altındaki oksijeni doğrudan kullanarak solunum yapabilir. Bu düşünceye göre, hava kabarcığı su anolünün derisi üzerinde bulunurken, suyun içindeki gazlarla etkileşime girer ve oksijeni emer. Bu şekilde, su anolü su altında bulunan oksijeni difüzyon yoluyla kullanarak solunum yapabilir.[4]

Ancak, bu konu hala araştırma ve keşif aşamasındadır. Hava kabarcığına dayalı yeniden nefes alma davranışı, su anollerinin su altında kalma sürelerini muhtemelen uzatır, ancak bu konuda kesin bir bilgi henüz mevcut değildir. Aşağıda su anolünün bu eylemi nasıl gerçekleştirdiğini izleyebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Su anolü, yapılan araştırmalara göre 18 dakikaya kadar su altında kalabilir.

Su anolü, avcılarından kaçabilmek ve avlanma stratejisini desteklemek için su altında uzun süre kalabilme yeteneğini geliştirmiştir.

Uzun süre su altında kalmak enerji tüketici bir aktivitedir ve enerji seviyelerinin düşmesine ve hızlı tepki verme kabiliyetinin azalmasına neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli su altında kalma hipoksi (oksijen eksikliği) riskiyle de karşı karşıya bırakabilir.

Su anolü tehlike anında veya av ararken suya atlar, suda batarken nefesini verir ve burunlarının ucunda bir hava kabarcığı oluşturur.

Su anolünün hava kabarcığı, su altındaki oksijeni doğrudan kullanarak solunum yapmasına yardımcı olabilir. Hava kabarcığı su anolünün derisi üzerinde bulunurken, suyun içindeki gazlarla etkileşime girer ve oksijeni emer. Ancak, bu konu hala araştırma ve keşif aşamasındadır ve kesin bir bilgi henüz mevcut değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:57:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14715

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor!. (30 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14715
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2023, May 30). Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/14715
A. K. Selçukoğlu, et al. “Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14715.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Bu Kertenkele Türü Su Altında Nefes Alabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 30, 2023. https://evrimagaci.org/s/14715.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close