Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!

Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!
2 dakika
966
Tüm Reklamları Kapat

Brezilya orman yağmurlarının yok oluşu, beklenmedik bir sonucu ortaya çıkardı: Palmiye ağaçlarının tohumları, hızlı bir evrimle küçüldü. 

Değişimin ana sebebi, Brezilya Atlantik ormanında kalabalık kuş popülasyonlarını yok etmiş insan zirai faaliyetleri ve avlanması. 31 Mayıs 2013 tarihinde Science dergisinde yayımlanan makaleye göre içlerinde bölgesel olarak soyları tükenmiş ya da tükenmek üzere olan tukanları ve kotingaları da barındıran kuşlar ile palmiyelerin büyük tohumlarını dağıtması mümkün olmuyor. Buna bağlı olarak, büyük kuşların eksik olduğu yağmur ormanı bölgelerinde tohumlar daha küçük oluyor. Brezilya - Paulista State University’de bir ekolog, Mauro Galetti şunları söylüyor: 

İklim değişimi ile birleştirildiğinde bu sonuç palmiyeler için yok edici olabilir. İklim değişimi ile, daha az yağmurumuz olacak, ve büyük tohumlara kıyasla küçük tohumlar daha fazla su kaybına uğruyorlar. Bu palmiye için büyük bir problem.

Ufalan tohumlar Atlantik ormanı Güney Amerika’nın en doğusundan başlar, brezilya kıyı kesiminden doğru devam eder ve ülkenin güney sınırına kadar ulaşır. Bu bölgenin ormanları insan zirai faaliyetleriyle yüksek oranda değiştirilmiş, orijinal ormanın yalnızca %12 kadarı kalmıştır. Bu alanın %80’i, büyük hayvanlara yetmeyecek kadar ufak parçalara ayrılmış ayrık ormanlardır. Buna bağlı olarak bu ormanlardaki meyve yiyen büyük kuşların soyu ya tükenmiş ya da tükenmek üzeredir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu kuşlar, orman ekosisteminin hayati önem taşıyan bir parçasıdır, yuttukları meyve tohumlarını atıkları ile millerce öteye taşıyabilirler. Galetti ve araştırma görevlileri, bazıları hemen hemen hiç büyük kuşun olmadığı parçalarda, bazıları da kuş popülasyonunun sağlam ve sağlıklı olduğu konumlardaki 22 palmiye ağacı popülasyonunun tohum boyutlarını araştırdılar. 

Büyük kuşların olmadığı alanlarda tohumların küçük olduğunu buldular. Tohum boyutları değişiyor, fakat büyük kuşların olmadığı ya da bir kaç tane olduğu alanlarda ortalama çap 0.3 ile 0.4 inç (8-10 milimetre) arasında değişiyor; ve neredeyse hiç yarım inç (12 milimetre) çapında tohum bulamadılar. Bulgulara göre büyük kuşların olmadığı alanlarda, yarım inç ya da yarım inçten daha büyük tohumların ebeveyn ağaçtan uzağa dağıtılma şansının imkansız olduğu düşünülüyor. 

Araştırmacılar toprak verimi, orman zemini ve iklim gibi diğer faktörlerin tohum boyutu değişimini açıklayamayacağını belirtiyorlar. 

İnsan Etkisi

Tohumlardaki genetik veriyi kullanarak Galetti ve araştırma görevlileri, daha az kuşun bulunduğu alanlarda ağaçların daha ufak tohumlar üretmesinin ne kadar vakit aldığını saptamak amacıyla bilgisayar modelleri oluşturdular. Galetti:  “Araştırdığımız bitkiler için bu süre, 50 ile 75 yıl arasıydı, bu oldukça hızlı.”

Atlantik Ormanı'nda insanların orman katli 1800’lerde başlıyor, bu da gözlemlenen değişimlerin oluşması için gereğinden fazla süre demek. Araştırmacılar, tohum genetiğine dair daha derin bir araştırma yapmayı, diğer bitki türlerini de incelemeyi, ve böylece orman fragmentasyonunun nasıl kalıtıma etki ettiğini anlamayı planlıyorlar. Galetit: 

Değişimlere karşı durmanın tek yolu, ağaçlandırmak ve elimizdekini korumak. Her şeyden önce ormanları tekrar oluşturmalı ve önemli hayvanları habitatlarına döndürmeli ve avlanmayı kesmeliyiz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:37:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1687

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Pappas, et al. Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!. (23 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1687
Pappas, S., Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 23). Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1687
S. Pappas, et al. “Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 23 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1687.
Pappas, Stephanie. Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Brezilya'da Ormanların Katli, Hızlı Bir Evrimi Tetikledi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, November 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1687.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close