Şempanzelerden bile yakın olduğu düşünülen kuzenlerimiz olan Bonobo Maymunları (ya da kısaca Bonobolar, bilimsel olaraksa Pan paniscus türü), tıpkı şempanzeler gibi çok yüksek zekaya sahiptirler. Özellikle insanlarla olan etkileşimlerinden sonra, insanları taklit etme ve öğrendiklerini uygulama konusunda aşırı becerikli olan bu türler, insanların gerçekleştirebildiği birçok motor faaliyeti (kas faaliyetini) aynı başarı düzeyinde gerçekleştirebilir, hatta kimi konuda insanları geçer.
Görseldeki bonobo da, eğitmeniyle birlikte çıktıkları bir gezide mangalı hazırlıyor. Bunu gerçekleştirmek için yaptığı basamaklar yan yana koyulduğunda, insandan hiçbir farkı olmadığı görülüyor.
Unutmayınız ki doğumunuzdan itibaren, öldüğünüz ana kadar öğrendiğiniz her şey, "taklit" (mimikri) olarak adlandırdığımız süreç sayesinde olmaktadır. Taklit edebilme yetisi, zeka düzeyi ile doğrudan ilişkilidir ve insanı insan yapan da aslında yüksek taklit becerisidir. İnsan da, taklit süreci içerisinde gözlemler, öğrenir ve tekrarlar. Buna "taklit etme" denir, kısaca "öğrenme" olarak da anılır. Yaptığınız herhangi bir faaliyeti düşünün, aslında bu zincirin bir ürünü olduğunu göreceksiniz. İnsan taklit etmeksizin bir hiçtir ve "taklit", günlük yaşantımızda kullandığımız olumsuz anlamının aksine "özentilik" kavramına değil, aslında son derece faydalı bir fonksiyona işaret eder.
Görsel: HasanAbi