Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!

2 dakika
9,684
Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!
Tüm Reklamları Kapat

Cinsiyetin tanımı, halk arasında oldukça yanlış bilinen bir konudur. Örneğin sakallı/kılsız olmak, penis/vajina sahibi olmak, vb. özellikler cinsiyeti belirleyen özellikler olarak görülür. Bu tamamıyla hatalıdır.

Bunlar, eşey karakterleridir; yani bazı cinsiyetlerle genetik bazda ilişkilendirilen ve "norm" olarak görülen, aslında her zaman birebir aynı olmak zorunda olmayan, sadece popülasyon içerisindeki genel dağılımı temsil eden özelliklerdir. Örneğin üretilen yavruları taşımak da ("dişiler yavruları taşır") uzun bir süre cinsiyeti belirlemek için yeterli olarak görülmüştür, ta ki deniz atları ve yakın akrabalarında (boru balıkları gibi) yavruları bariz ve tartışmaya yer bırakmaz biçimde erkeklerin taşıdığı tespit edilene kadar.

Bilimsel Olarak Cinsiyet

Bilimde cinsiyet, 2 farklı şekilde tanımlanır:

Tüm Reklamları Kapat

Kromozomlar veya Genler

Farklı kromozom sistemlerinde, farklı kombinasyonlar, farklı cinsiyetleri belirlerler. Örneğin insanların tabi olduğu kromozom sisteminde XX kombinasyonu dişileri, XY kombinasyonu erkekleri belirler. Bu yöntem, neredeyse her zaman isabetli olsa da, kimi zaman hatalı sonuçlar verebilmektedir. Özellikle de kromozom ayrışmasında sıkıntılar olduğunda ve X-Y sisteminin "norm" olarak görülen dağılımından sapmalar olunca... Bu durumda, bilim insanları ikincil ve daha da genel olarak isabetli olan bir yönteme başvururlar:

Sperm ve Yumurta Üretimi

Bilinen tüm eşeyli canlılarda dişiler yumurta, erkekler ise sperm üretirler. Daha doğrusu dişilik ve erkeklik, üretilen gamet tipine göre belirlenir. Bunun haricindeki hiçbir özellik cinsiyeti belirleyici değildir. Ancak ister istemez yumurta ve sperm ile ilişkilendirilen bir özellik vardır: penis ve vajina. Bugüne kadar bildiğimiz hemen her türde yumurta üreten canlıların vajinası, sperm üretenlerinse penisi vardır. Gerçi buna da istisnalar bilinmektedir, örneğin kuşlar. Ancak yine de, kuşların durumunda zaten çoğu türde bu organlar hiç yoktur (evrimsel süreçte körelmiştir), sadece kloak yoluyla ürerler. Buna rağmen eğer ki üreme organlarının varlığından söz ediyorsak, vajina her zaman yumurta üretici olan dişilerde, penis ise her zaman sperm üretici erkeklerde var olarak bilirdik.

Böcekler, Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!

Ancak bir canlı var ki, cinsiyetlere dair tüm bildiklerimizi sarsıyor. Çünkü Neotrolga cinsi Brezilya mağara böceklerinde, evrimsel süreçte işler tam tersine dönmüş! Dişiler, bariz bir şekilde yumurta üretiyorlar, ancak penisleri var! Erkekler ise, bariz bir şekilde sperm üretiyorlar, ancak vajinaları var! Bu, canlılar aleminde böyle bir durumu gördüğümüz ilk ve tek örnek.

Bu böceklerin çiftleşmesi 40 ila 70 saat arası sürüyor! Bu süreçte dişi, penisini erkeğin vajinasına sokarak dölleme işlemini gerçekleştiriyor. Daha doğrusu yumurtalarını spermlerin arasına sokuyor. Bu süreçte dişinin penisi şişerek dikenler çıkarıyor ve erkeğin vajinasına kilitleniyor. Ortalama 55 saat süren çiftleşme sürecinde, dişinin yumurtaları, erkeğin içerisinde bulunan sperm sıvısı içerisinde, spermler tarafından dölleniyor. Ayrıca seks sırasında dişi, erkeğin spermlerini yiyerek besleniyor ve bebekleri için enerji üretiyor.

Gerçekten baş döndürücü bir keşif ve cinsiyetlerin evrimiyle ilgili birçok şeyi öğrenmemiz için bir olanak sunuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 32
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 2
  • İğrenç! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: DNews | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 19:46:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2207

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. DNews, et al. Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!. (19 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2207
DNews, -., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 19). Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2207
-. DNews, et al. “Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2207.
DNews, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Böcekler, Cinsiyetlerle İlgili Bildiklerimizi Alt Üst Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/2207.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close