Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sovyetler Birliği'nin Göz Bebeği: T-34

5 dakika
689
Sovyetler Birliği'nin Göz Bebeği: T-34 Wikimedia Commons
  • Blog Yazısı
Old Kent Road'da Sergilenen Bir T-34/85 Tankı, İngiltere
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayar oyunları oynayanlar (özellikle II. Dünya Savaşı hakkında) ya da yakın tarihe ilgi duyanlar bahsedeceğim tankın savaşta ne kadar önemli bir rol oynadığını bilir. Bu tanklar savaşın yönünü değiştirmiştir. Bu yazımda size Sovyetler Birliği'nin biricik tankı T-34'ler ve onun tasarımcısı hakkında kısa bilgiler vereceğim.

T-34 Tankının Baş Tasarımcısı: "Mikhail Ilyich Koshkin"

Koshkin, 3 Aralık 1898'de Yaroslavl'ın yakınlarında bulunan "Brynchagi" adlı küçük bir kasabada çok çocuklu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası, henüz yedi yaşındayken ağaç kesimi sırasında yaşanan bir kaza yüzünden hayatını kaybetti. Ailesi zor zamanlar geçirdi. Annesi, onu okutmak için sabah akşam demeden çalıştı. Cemaat okulunun 3. sınıfından mezun olduktan sonra Moskova'ya gitti.

Yaptığı ilk iş, I. Dünya Savaşı başlarına kadar şeker fabrikasında çırak olarak çalışmaktı. Savaşın başlarında ülkede seferberlik ilan edilmesinden dolayı Koskhin, cepheye gönderildi. Cephede yaralandı ancak pes etmedi. Sağlam bir komünist yanlısıydı. Koskhin 1918'de gönüllü olarak Kızıl Ordu'ya katıldı. Üç yıl boyunca birçok cephede savaşan Koshkin cesur bir savaşçı olduğunu artık kanıtlamıştı. Komutanları onu takdir ediyordu ve keskin bir zekaya sahip olduğunu fark ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Toplu bir konuşma sırasında Mikail'in Çekilen Fotoğrafı
Toplu bir konuşma sırasında Mikail'in Çekilen Fotoğrafı
Wikimedia Commons

Koshkin, savaş cephesinden alınıp, şimdi adı Yakov Sverdlov olan "Moskova Komünist Üniversitesi"ne gönderildi. 1924'te mezun oldu ve kısa süre sonra eskiden çırak olarak çalıştığı şeker fabrikasının müdürü olarak işe başladı. Ancak kariyerinin zirvesinde olduğunu düşünmüyordu. Sadık bir "bolşevik" olarak bilinmesi onun, Leningrad Politeknik Enstitüsü'ne kayıt olmasını kolaylaştırdı. Kayıt olduğu bölüm "Otomobil ve Traktör Tasarımı" bölümüydü. Yıllarca süren çalışmalarından sonra Koshkin, benzersiz bir tasarım yeteneğinin farkına vardı ve Leningrad Politeknik Enstitüsü'nde tank tasarımı alanında bir uzman oldu.

1934'te tank tasarımı bölümünden mezun oldu ve o alanda çalışmaya devam etti. Sovyet hükümeti askeri teçhizat yapımında bir geliştirme programladığından Koshkin, bu konuya çok ilgiliydi. 1936'da tank tasarımındaki başarılarından dolayı Kızıl Yıldız Nişanı'nı almaya hak kazandı. 1937'de, tank tasarımının önde gelen uzmanı olan Koshkin, Harkov'a gönderildi. Kharkov Lokomotif Fabrikasında BT tankının yerini alacak bir tasarıma liderlik etmek üzere görevlendirildi.

Lokomotif Fabrikasındaki görevi süresince iki farklı tank modeli geliştirmeyi başardı. A-20 ve A-32 (A harfinin yanındaki rakamlar zırh kalınlığını belirtmek amacıyla yazılmıştır.) Bu büyük bir başarıydı ancak yine de yeterli bir çalışma değildi, Hükümet beğenmemiş olacaktı ki başka bir tankın tasarlanmasını emretti. Hükümetin istediği tank daha ağır silaha ve zırha sahip olacaktı. Böylece zırh kalınlığı 45 milimetre olan bir tank ortaya çıktı: T-34. O dönemlerde iki farklı varyantı vardı: Birincisi T-34/76, 76 milimetrelik topa sahip olan, şasisi normal T-34 olan varyantı ve T-34/85 85 milimetrelik topa sahip olan varyantı. Bu başarı öyküsü 26 Eylül 1940'ta son buldu, ancak halkı, ona verdiği hizmetten dolayı minnettardı. Bu yüzden de Kharkiv'de Koshkin anısına bir heykeli yapıldı.[1]

Sıradaki Başarı Öyküsü: T-34'ün Yükselişi

II. Dünya Savaşında Sovyet tanklarının daha modern olan Alman muadilleri tarafından kolayca yenildiği yerde, T-34 ortaya çıkıp hepsini yok ediyordu. Çünkü Alman tanklarına göre daha üstün ateş gücüne, zırha ve çevikliğe (hareket kabiliyetine) sahipti. T-34, 60 derecelik eğimli bir zırha sahipti. Zırhın kalınlığı 45 milimetreydi, ancak çoğu mermi ön zırhtan sekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu eğimli zırh teknolojisi ilerideki yıllarda daha modern olarak tasarlanacak tankların önünü açmıştı. Bu zırh teknolojisi sayesinde T-34, savaş alanında belirgin bir üstünlük ve avantaj sağladı. Tank her ne kadar bir mühendislik harikası olsa da, Sovyet egemenliği içindeki iç savaşlar ve bölünmeler, tankın neredeyse hurdaya ayrılmasına neden oldu. T-34 tankının hurdaya ayrılma kaderi, Hitler'in saldırmazlık paktını bozup Sovyetler'e karşı bir işgal operasyonu olan "Barbarossa Operasyonu"nu başlattığı 1941'de büyük ölçüde değişti.Alman işgali sırasında, Sovyet birliklerinde sadece 967 tane T-34 tankı bulunuyordu. Sınırlı sayıda olmasına rağmen, savaşta büyük bir etki yarattı ve savaşın kaderini adeta değiştirdi.

Pratikte, T-34'lere karşı savaşan Alman birlikleri, tanksavar mermilerinin ve roketlerinin eğimli zırhtan sektiğini görünce dehşete kapıldılar. Alman askerlerinin anlattıkları bu olayı kanıtlıyor:"T-34'e yarım düzine tanksavar topu ateş ediyor, mermiler sektiğinde ise davul sesine benzer bir ses çıkarıyordu. Ama o, zaptedilemez, olağanüstü bir canavar gibi kararlı bir şekilde cepheye doğru ilerliyor." Bu konuda üst düzey rütbelilerin de yaptıkları açıklamalar var. Panzer Kolordu Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Mellenthin, basitçe "Karşılaştırabileceğimiz hiçbir şeyimiz yok" dedi.

Ancak tank ekiplerinin eğitim yetersizliği; sürücülerin genellikle beş saatten az sürüş deneyiminin olması, topçuların daha önce tank topu kullanmaması hatta bazı ekiplerin savaştan önce T-34'ü hiç görmemesi, Ukrayna gibi cephelerde T-34'ün hezimete uğramasına neden olmuştur. Ek olarak, Sovyet zırhlı birliklerinin çoğu yetersiz ekipmana sahipti. Birimler gerekli telsizlere, yedek parçalara, mühimmata ve genel malzemelere sahip değildi ya da çok az bulunuyordu. Bu sorunlar doğru istihbarat ve topçu desteğinin olmaması yüzünden daha da büyüdü. Askeri teknoloji tarihçisi Steven Zaloga'nın da belirttiği gibi, "Kızıl Ordu tank birimlerinin eğitim ve taktik eksikliği yüzünden, T-34'ü 'Barbarossa Operasyonu' sırasında kör bir kılıç haline getirdi."

Alman işgali altında olan bölgelerdeki fabrikaların yok edilmesi ya da Alman hizmetine sunulması, T-34 üretimini Almanlara karşı büyütmek için çok büyük bir engel oldu. 1940'ta 1.800, 1941'de 2.800 ve 1942 ile 1944 yılları arasında 30.000'den fazla T-34'ün üretildiği tahmin ediliyor.[2]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Fransa'da Sergilenen Bir T-34/85
Fransa'da Sergilenen Bir T-34/85
Wikimedia Commons

T-34'ün Özellikleri

26.5 ton ağırlığında, 6.68m uzunluğunda ve 3m genişliğinde bir savaş makinesi olan T-34 değişken bir zırh yapısına sahipti. 20-70mm arası zırh genellikle tarette; 20-60mm arası zırh genellikle ana gövdede kullanılıyordu. İki adet DT makineli tüfeğe sahipti. 500 BG V12 dizel motora sahip olan bu tank saatte 53km hıza ulaşabiliyor.[3]

Ayrıca;

T-34, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülke tarafından kullanılmıştır. Almanlar ele geçirdikleri T-34, KV-1 gibi tankları modernizasyondan geçirerek kendi teknolojilerini ekleyip, savaşta kullanmışlardır. Sovyetler Birliği tanklarında, mürettebatın konforunu ve rahatlığını düşünmemiştir, ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen mürettebat, Stalingrad gibi cephelerde yeteneklerini sergilemiş ve Nazi birliklerini topraklarından geri püskürtmüşlerdir.

SON

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/09/2024 23:36:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12356

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Model
Tohum
Regülasyon
Samanyolu Galaksisi
Sanat
Endokrin Sistemi
Olasılık
İhtiyoloji
Önlem
Algı
Doğal
Kuş
Biyolojik Antropoloji
Evrim Teorisi
Köpekbalığı
Anatomi
Siyaset
Mikrop
Canlılık
Manyetik
Veri Bilimi
Ağız
Epistemik
Güve
Kahve
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close