Liberalizm Üzerine
Genel Hatlarıyla Liberalizm

- Blog Yazısı
Liberalizm Nedir;
Bireysel özgürlük üzerine kurulan felsefi bir görüştür. Liberalizmi savunanların geniş bir görüş havuzu vardır. Bu havuzun içinde "Siyasi Özgürlük, İnanç Özgürlüğü, Seküler Devlet, Özel Mülkiyet, Piyasa Ekonomisi," gibi görüşler bulunur. Liberalizm eski yüzyıllarda monarşi düzenine karşı çıkartılmış bir görüştür. Sadece bireyde değil, ekonomide, ahlakta, devlette liberalizmde, liberalizmin türlerindendir.
Toplumda Liberalizm
Liberalizm, ortaya atılmaya başladığı dönemlerde tabakalar arası eşitsizliğe karşı çıkmış ve feodal düzende olan toplum eşitsizliğini eleştirmiştir. Liberalizm temele özgürlüğü koyarken bu kavramı, başka bir kavram etrafında geliştirmiştir, bu kavramda bireydir. Liberalizm hukukta eşitliği de savunduğu gibi insanlara doğuştan bir takım haklar verir ve bu haklar herkeste eşittir. Bu haklar insanın yaşamı boyunca sürer. Fakat bu hukuki eşitliği kabul eden liberalizm, sosyal eşitliği kabul etmez. Neden olarak da her insanın farklı yetenek ve zekaya sahip olması gösterilir. bu yüzden hayat süresince bu özelliklerini kullanarak farklı yerlere gelebilirler. Bir diğer faktörde siyasi iktidarın bireylerin rızasına dayanmasıdır. Liberalizme göre bireylerin tek tek mutlu olması, toplumun mutlu olması demektir.
Ekonomide Liberalizm
Liberalizmin en kötü yanı olan "Ekonomide Liberalizm". Liberalizm her ne kadar toplumda özgürlüğü, bireyde özgürlüğü savunsa da, ekonomide "Özel Mülkiyet" sistemini savunur. Bu da ekonomik liberalizmi, kapitalizmden farksız kılar. Ekonomik liberalizmin özel mülkiyeti savunması sonucu oluşan burjuva sınıfı, emekçi kesimi ezerek eşitsizliğin en büyüğünü yaratır. Bu temelde liberalizm felsefesine aykırı gibi duruyor olsa da değildir. Liberaller ekonomide "Özel Mülkiyet" ve "Serbest Piyasa" gibi kavramları savunarak en büyük eşitsizliği yarattığı gibi belli bir kesimi zengin eder, zengin kesimse gücüyle emekçi kesimi köle gibi kullanır. Bu da insanları, en adaletli, en iyi ekonomik sistem olan "Sosyalist Ekonomiye" itmeli ve liberal ekonominin, kapitalizmin boyunduruğundan kurtarmalıdır.
Ahlakta Liberalizm
"Liberal Ahlak" çoğu liberalin benimsediği "Faydacı" ahlak biçimidir. Bu ahlak biçimine göre insan; çıkarcı, faydacı ve kişisel bencilliklerini ön planda tutan bir varlıktır. Fakat şu bir gerçektir ki kişisel çıkarlar toplumu mutlu edemediği gibi, toplumu olumsuz yönde etkiler. İnsan bencil olur ve sadece kendisini düşünürse, toplum gelişemez ve bir adım öne çıkamaz. Bunun çözümü, insanın merkeze kendisini değil de toplumu koymasıyla gelecektir. İnsan kendi çıkarlarını değil de toplumun çıkarlarını düşünür ve toplum bilincini kazanabilirse, toplum kazanır. Toplumun kazanması için ikinci bir husussa ekonomide liberalizmi kaldırmak, yerine toplumun eşit olduğu sosyalist ekonomiyi getirmek ve toplumdaki alt kesimin sömürüye kurban gidip özgürlüklerini kaybetmesini engellemektir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 07:30:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13966
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.