Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor!

Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor! Medical Laboratory Wallpapers
3 dakika
655
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Biyoelektronik alanında çığır açan bir buluşa imza atan EPFL bünyesindeki araştırmacılar, Escherichia coli bakterisinin elektrik üretme yeteneğini geliştirdi. Bu yenilikçi yaklaşım, bir yandan organik atıkların işleyişi için sürdürülebilir bir çözüm sunarken aynı zamanda önceki yöntemlerden daha iyi bir performans göstererek çok yönlü mikrobiyal elektrik üretiminde de yeni ufuklar açıyor. EPFL'den Profesör Ardemis Boghossian, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Biz elektrik üretebilmek için çok yaygın biçimde çalışılan E. coli bakterisini biyolojik olarak düzenledik. Her ne kadar doğal yoldan elektrik üretebilen egzotik mikroplar var olsa da bunlar sadece spesifik kimyasalların varlığında elektrik üretebiliyorlardı. E. coli ise çok çeşitli kaynaklarda büyüyebiliyor ve bu da atık sular dahil olmak üzere birçok çevrede elektrik üretebilmemize olanak sağlıyor.

Joule dergisinde yayınlanan bir makalede Boghossian ve ekibi, E. coli bakterisinin yeteneklerini geliştirip elektrik üretmesini sağlayarak biyoelektronikte ezber bozan bir başarı bildirdiler. Bu çalışma hem atık yönetimi hem de enerji üretiminde devrim yaratabilecek yeni bir yaklaşımı ana hatlarıyla belirliyor.

Hücre Dışı Elektron Transferi (EET) olarak bilinen bir yöntemde elektrik üretimi için biyolojik araştırmaların başlıca odağı olan E. coli bakterisinden yararlanıldı. EPFL araştırmacıları E. coli'yi oldukça etkili bir "elektrik mikrobu" yapabilmek için E. coli'deki EET'yi geliştirdiler. Elektrik üretimi için spesifik kimyasallara ihtiyaç duyan diğer canlıların aksine, biyolojik olarak düzenlenmiş E. coli; çeşitli organik substratları metabolize ederek elektrik üretebilir hale geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın en önemli yeniliklerinden biri de araştırmacıların E. coli bakterisinde eksiksiz bir EET metabolik yolu yaratarak daha önce hiç elde edilememiş bir başarıya ulaşmalarıdır. Araştırmacılar, elektrik üretmesiyle meşhur olan Shewanella oneidensis MR-1 bakterisine ait bileşenleri entegre ederek hücrenin iç ve dış zarlarını kapsayan optimize edilmiş bir yol oluşturdular. Bu yeni yol, geleneksel stratejilerle kıyaslandığında elektrik akımı üretiminde üç kat artış sağladı ve önceki kısmi yaklaşımları geride bıraktı.

Atık Sularda E. Coli Sayesinde Elektrik Üretimi

Biyolojik olarak düzenlenmiş E. coli, bira fabrikasından toplanmış olan atık su örneği dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda kayda değer bir performans sergilemiştir. Aynı ortamda egzotik elektrik mikropları zayıf düşerken, düzenlenmiş E. coli’nin çoğalabilmesi büyük çaplı atık arıtımı ve enerji üretimi potansiyelini gözler önüne sermiştir. Boghossian, uyguladıkları testler hakkında şunları söylüyor:

Organik atıkları işlemek için harcanan enerjiyi hem organik atığı hem de elektriği aynı zamanda üretmek için kullanabiliyoruz, bir taşta iki kuş! Teknolojimizi direkt olarak Lausanne’da bir yerli bira fabrikası olan Les Brasseurs’den toplanmış suda da test ettik. Egzotik elektrik mikropları hayatta bile kalamazken bizim biyolojik olarak düzenlenmiş elektrik bakterilerimiz bu atıktan beslenerek çoğalmayı başardı.

Bu araştırmanın sonuçları atık arıtımının ötesine uzanıyor. Biyolojik olarak düzenlenmiş E. coli'nin çok geniş bir kaynak yelpazesinde elektrik üretebiliyor olması bu bakterinin mikrobiyal yakıt hücreleri, elektrosentez ya da biyosensör gibi uygulamalarda da kullanılabileceğini gösteriyor. Ek olarak, bakterinin genetik esnekliğinin ortama ve beslenme stoğuna uyum sağlayabilecek şekilde düzenlenmiş olması, sürdürülebilir teknoloji gelişimi için onu çok yönlü bir araç haline getiriyor. Makalenin baş yazarı Mouhib, araştırmanın geleceğiyle alakalı şunları söylüyor:

Düzenlenmiş biyoelektrik mikroplar gerçek dünyanın sınırlarını giderek daha fazla zorladığından çalışmalarımız oldukça yavaş ilerliyor. Bu alanda yakın zamanda yayınlanmış en büyük makalelerden birinde kullanılan mikrop bizim çalışmamızdakiyle ve metodumuz sadece kısmi bir yola dayanan önceki yöntemlerle karşılaştırıldığında yeni bir rekor kırdık. Bu alanda mevcut olan bütün araştırma eforuyla birlikte biyoelektrik bakterilerin geleceği konusunda heyecanlıyız ve bizimle beraber herkesin bu teknolojiyi yeni basamaklara taşıması için sabırsızlanıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 10
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Mouhib, et al. Extracellular Electron Transfer Pathways To Enhance The Electroactivity Of Modified Escherichia Coli. (8 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2023. Alındığı Yer: Joule doi: 10.1016/j.joule.2023.08.006. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 11:25:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15603

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Demiryol, et al. Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor!. (15 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15603
Demiryol, S., Alparslan, E. (2023, September 15). Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15603
S. Demiryol, et al. “Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15603.
Demiryol, Selin. Alparslan, Eda. “Biyolojik Olarak Değiştirilmiş E. coli, Atık Sulardan Elektrik Üretebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 15, 2023. https://evrimagaci.org/s/15603.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close