Biyoloji ile İnşaat Mühendisliğinin Kesişimi: Biyoçimento Nedir?
Oturduğumuz binaları, okullarımızı, köprülerimizi düşünecek olursak etrafımız adeta betonarme yapılarla çevrili. Estetik kaygılar şöyle dursun, sağlamlık ve dayanıklılık açısından betonun önemi yadsınamaz bir gerçek.
“Biyoçimento” denilen yepyeni bir çimento sayesinde bina temellerinin korunması işi, artık, genetik yapısı değiştirilmiş bakterilere emanet. Biyoçimento, genetik yapısı değiştirilmiş toprak bakterilerinin yer altındaki değişen basınç durumlarına tepki olarak ürettiği bir malzeme ve bu malzeme sayesinde yapıların zemini kendiliğinden güçlendirilebiliyor. Nasıl mı?
Biyoçimentoyu geliştiren Newcastle Üniversitesinden bilim insanları, bir grup İngiliz öğrencinin “beton onaran bakteriler” üretmesinden ilham aldılar.
Peki bu bakteriler betonu nasıl onarıyorlar? Bacillus subtilis bakterileri toprağa katıldıklarında “üreaz” denilen bir enzim üretiyorlar. Bu enzim organik bir bileşen olan üreyi amonyuma ve karbonata parçalayarak ortamdaki pH seviyesinin artmasına yol açıyor. Bakteriler betona ulaştıklarında betonun kendine özgü pH seviyesi onların çoğalmasını tetikliyor, yani betonla temas eder etmez üremeye başlıyorlar. Beton içerisindeki çatlaklarda kümelenmeye başlayan bakteriler genetiği değiştirilmiş oldukları için üç tür malzeme (kalsiyum karbonat, güçlendirici iğcikler ve bağlayıcı maddeler) üreterek betonu onarıyorlar.
"Ya bakteriler betondan çıkıp etraflarındaki nesnelere zarar verirse?” diye endişeleniyorsanız, merak etmeyin, hücrelerindeki “intihar” emri veren bir gen sayesinde bakterilerimiz işlerini bitirir bitirmez kendi kendilerini imha ediyorlar.
Biyoçimento da, beton onaran bakterilerin içeriden yaptıkları işi, bu sefer dışarıdan içeriye olmak üzere gerçekleştiriyor. Basınç farklılıklarına tepki vermek için genetiği değiştirildikten sonra toprağa bırakılan bakteriler, toprak üzerine ağırlık konduğunda, oluşan basınç farkıyla yeni bir malzeme olan biyoçimentoyu üretiyorlar. Bu malzeme toprağı güçlendirip üzerindeki binayı sağlamlaştırıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 10
- 9
- 7
- 7
- 5
- 4
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Singularity Hub | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/12/2024 17:27:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5201
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.