Biyocoğrafya: Canlıların Coğrafi Dağılımları, Primat Evrimine Yönelik Önemli Bilgiler Sunuyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bazı akademik makaleler evrimsel biyoloji için çok kıymetli bilgiler sağlamaktadır. Genellikle çok saygın dergilerde yayımlanan bu makaleler, türümüzün ve diğer birçok türün evrimsel geçmişine dair çok önemli bilgiler edinmemizi sağlar.
Yukarıda gördüğünüz görsel, bunun en güzel örneklerinden birisidir. Şimdiye kadar çizilmiş en büyük primat moleküler filogenisi olma özelliğini taşıyan bu araştırmada, içlerinde türümüzün de bulunduğu tam 367 primat türünün evrimsel analizi yapılmıştır. Makalede şöyle söyleniyor:
367 primat türüyle yaptığımız araştırma, bugüne kadarki en fazla tamamlanmış primat cinsleri ve türleri filogenisini sağlamaktadır.
Bir diğer ilginç çalışma ise, insan türünün atalarının göç yollarının filogenetik olarak analizini içeriyor. Aşağıda buna dair baş döndüren bir çizim görülüyor:
Dikkatle incelenirse görüleceği gibi, her bir ayrım/birleşme noktası (nod) üzerindeki kare o dallanma anının hangi kıtada gerçekleştiğini gösteriyor. Buna göre bizim gibon ve orangutanlarla son ortak atamız aslen Asya'da ortaya çıkmış. Büyük insansılardan bir grup Afrika'ya geçerek türleşmiş ve insan-şempanze-goril üçlüsünü oluşturmuş. Çok sonraları biz insan olarak yine Asya'ya dönmüşüz mesela.
Burada gördüğünüz, gerçekten de biyocoğrafya bilimine çok önemli katkıları olacak bir çalışma. Öncelikle bütün çalışmalar Madagaskar lemurlarının monofiletik (tek bir atadan türemiş) olduğunu gösteriyor. Lemursular, Madagaskar Adası'nın endemik canlılarıdır ve başka yerde lemur bulunmamaktadır. Fosil kayıtlarına göre de lemurlar milyonlarca yıldır Madagaskar'ın yerlileri olmaya devam ediyor. Açık bir şekilde 50 küsur milyon yıl önce 1 göç dalgası olmuş. İlkel bir ön maymun (prosimian) türünün popülasyonu yanlışlıkla adaya çıkmış ve rekabetin yokluğunda adaptif radyasyona (evrimsel süreçte tek bir popülasyondan başlayıp hızla farklı soy hatlarına evrimleşme) uğrayarak türleşmiş gibi görünüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. S. Springer. (2012). Macroevolutionary Dynamics And Historical Biogeography Of Primate Diversification Inferred From A Species Supermatrix. PLOS One. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2022
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.