Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi!

Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi! Bryce Richter
2 dakika
1,376
Tüm Reklamları Kapat

Bütün bitkilerin, tüm hayvanlar âlemi için gereken proteinleri yapmak için ihtiyaç duyduğu, temel amino asitleri üretmek için kullandığı temel kimyasal yolağın iki antik bakteri grubuna kadar izi sürüldü. Bu kimyasal tepkime yolağı aynı zamanda ahşabı güçlü kılan bir bileşiği ve kırmızı şarabı kırmızı yapan pigmentleri içeren yüzlerce kimyasalı yapmasıyla biliniyor. Wisconsin-Madison üniversitesi botanik anabilim dalı doçenti Hiroshi Maeda şöyle diyor:

Biz bir süredir fenilalanin amino asidinin kaynağını çözmeye çalışıyoruz. Bitkiler bu yolakla kendileri için hayati olan doğal ürünleri ve bizim gıda, ilaç, lif ve yakıt gibi ihtiyaçlarımız için önemli olan ürünleri üretiyorlar. Bunların en önemlilerinden olan lignin bitkinin hücre duvarında bulunur ve bitkinin dik durabilmesine ve su taşınımına olanak sağlar. Diğer bilim insanları evrim açısından bitkilere çok yakın olan mantarlara kadar bitkilerin metabolik yolaklarının ilişkisini takip ettiler. Ama bu durumda kaynak daha uzak bir akraba olan bakterilerdir.

Son zamanlarda, çevrimiçi dergi Plant Cell’de yayınlanan bir çalışmada, Maeda ve meslektaşları iki grup bakterideki fenilalanin yolağı takibini anlattı ve şöyle söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Bizim sorumuz, özellikle fenilalanin-türevli bileşikler olmak üzere, bitkilerin nasıl bu kadar farklı miktar ve çeşitte aromatik bileşik üretebildiği.

Çalışma sırasında, Maeda ve meslektaşı Virginia Politeknik Enstitüsü'nden John Jelesko, çeşitli organizmaları kapsayan bir genetik veritabanında bitkilerin fenilalanin yolağı enzimleri için genetik dizileri karşılaştırdı. Maeda şunları söyledi:

Bilgisayardan benzer dizileri bulmasını istedik, binlerce dizi buldu. Biz de benzer dizileri alıp filogenetik analizini yaptık, temel sorumuz şuydu: Sizin en yakın kardeşiniz kim?

Maeda ve arkadaşı, bitki dizilerinin Chlorobi ve Bacteroidetes olarak adlandırılan bakteri sınıfına en benzer olduğunu ortaya koydular. Madea şunları ekledi:

Sonuçlar şaşırtıcıydı çünkü diğer bitki genleriyle yapılan benzer analizlerde genellikle mantarların ya da ataları bitkilere yerleşerek günümüzde onların yeşil renkli görünmesini ve fotosentez yapmasını sağlayan siyanobakterilerin en yakın diziye sahip oldukları ortaya çıkar.

Daha önceki araştırmaların devamı olan deneyler sırasında, araştırmacılar bitki dizilimine yakınlığına göre diğer organizmaların protein dizilimlerini ayarladılar ve fenilalanin üretimi için iki önemli amino asit grubu belirlediler. Fenilalanin yolağı çok değerli bitkisel ürünlerin üretimi açısından kritik olduğundan, Maeda çalışmanın pratik yararları olabileceğini belirtip şunları ekliyor:

Biz bunun besinlerin ve tıbbi bileşiklerin üretimini artırmaya yardımcı olabileceğini umuyoruz. Temel bilim açısından çalışmamız bitki evrimindeki kimyasalların karmaşık evrimine örnekler sağlıyor. Evrim; hayatta kalmak ve kendi çevresel koşullarında yaşamını sürdürebilecek yeni canlılar üretmektir. Bitkiler ortamlarındaki zorlukların üstesinden gelmek ve evrim sırasında farklı genleri (ve enzimleri) benimsemek için birçok fırsata sahipti. Bitkilerin eski bakterilerden benimseyip aldığı enzimler, alındığında bitkiye yardımcı oldu ve bitkiler siyanobakteri veya mantarlardan ziyade bu bakterileri tutmaya devam etti. Bitkilere çok çeşitli ve bol miktarda fenolik bileşik yapma olanağı veren bu enzim ve yolağı bitki aleminin genelinde mevcuttur.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 10:41:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2632

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Tenenbaum, et al. Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi!. (16 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2632
Tenenbaum, D., Zorluer, Z. F., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 16). Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2632
D. Tenenbaum, et al. “Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ziya Furkan Zorluer, Evrim Ağacı, 16 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2632.
Tenenbaum, David. Zorluer, Ziya Furkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkilerin Ürettiği Temel Kimyasalların Evrimsel Kökeni Bakterilere Kadar Takip Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ziya Furkan Zorluer. Evrim Ağacı, September 16, 2014. https://evrimagaci.org/s/2632.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close