Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!

2 dakika
8,730
Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!
Tüm Reklamları Kapat

Arabidopsis thaliana adı verilen ufak bir çiçekli bitki, tırtılların yapraklarını çiğnerken çıkardığı titreşimleri duyabiliyor! Yapılan yeni bir araştırmaya göre, bitkiler tehlikeyi açık ve net bir şekilde duyabiliyorlar ve kimyasal savunmalarını çalıştırarak tepki veriyorlar.

Anektotlar ve daha önceki çalışmalar aracılığıyla bitkilerin rüzgarlara, dokunmaya ve akustik enerjiye tepki verebildiklerini biliyorduk. ABD'nin Kolumbiya eyaletindeki Missouri Üniversitesi'nden Rex Cocroft şöyle söylüyor:

Bu alan nedense bitkilere müzik çalmayla dolu bir tarihle işgal edilmiş haldedir. Bu tür bir uyaran bitkilerin doğal ekolojisinden o kadar uzaktır ki, bitkinin müziğe verdiği tepkileri yorumlamak çok zor olur. Bizlerse bitkilerin akustik çevresinin ne olabileceği üzerine düşünüyoruz ve neler dinliyor olabileceklerine odaklanıyoruz.

Ekolojik olarak ilişkili titreşimsel seslere bitkilerin tepki verdiğini gösteren bu ilk örnekte Cocroft ile birlikte aynı üniversitenin Schultz-Appel Kimyasal Ekoloji Laboratuvarı'ndan Heidi Appel, işitsel ve kimyasal analizler yaptılar. İlk olarak bir bitki yaprağı üzerine ufak bir yansıtıcı bant koydular ve bir lazer ışını kullanarak bitkinin hareketlerini, bir tırtıl üzerinde bir şeyler yerken tespit ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Tırtılın yediklerini çiğnemesi sırasında kulaklarımız tarafından işitilemiyor gibi gözüken sesleri kaydettikten sonra, aynı sesleri bir dizi Arabidopsis bitkisine yeniden dinlettiler. Bir kontrol grubuna ise eş zamanlı olarak hiçbir şey dinletilmedi, sessiz bir odada tutuldular. Beslenmenin akustik izlerini taklit etmek için pizeoelektrik çalıştırıcılar kullandılar. Bunlar, gerçekten hayvandan gelen sesler yerine titreşimler üreten minik hoparlörler olarak görev yaptılar. Cocroft, üniversitesi için hazırladığı bir bildiri metninde, şöyle söylüyor:

Bir tırtılın yapraklarını yemesi sırasında olduğu gibi yaprakları titreştirmek hassaslık gerektiren bir iştir. Çünkü yaprağın yüzeyi sadece 2.54 mikron (milimetrenin 1000'de biri) aralıkta yukarı aşağı hareket ettirilmelidir. Ancak biz bunu bir miktar mum içerisine gömülü bir çalıştırıcı ekleyerek çözdük. Bu sayede, bir tırtılın 2 saat boyunca süren tipik bir beslenme döngüsünü bitkiye dinletebildik.

Daha sonra, lahana kelebek tırtıllarının her bir bitki setinin yapraklarının 3'te 2'sini yemesine izin verdiler. Bitkilerin saldırıya cevap üretmeleri için 24-48 saat arasında bir süre tanıdılar. Sonrasında ise yapraklar kesilerek toplandı. Appel şöyle anlatıyor:

Hardalları baharatlı kılan ve anti-kanser özellikleri bulunan glukosinolatlara ve kırmızı şaraba rengini veren ve çikolatanın sağlığa faydalı bazı özelliklerini kazandıran antosiyaninlere baktık. Bunların seviyesi daha yüksekse, böcekler oradan uzaklaşırlar ve o bitkiden beslenmezler.

Daha önceden beslenme titreşimlerine maruz bırakılan bitkiler, daha yüksek miktarda glukosinolat salgılayarak kendilerini böcekler için çekici olmaz hale bürüdüler. Appel'in açıkladığına göre beslenme titreşimleri, bitki hücrelerinin metabolizmalarını değiştirmektedir. Böylece daha fazla savunma kimyasalı salgılayarak saldırıyı savuştururlar.

Etkileyici bir şekilde, rüzgarın veya diğer böceklerin titreşimlerine maruz kalan bitkiler kimyasal savunmalarını arttırmadılar. Yani bitkiler, kendilerini yiyen titreşimlerle diğer sık rastlanan kaynaklardan gelen titreşimleri ayırt ediyor gibi gözükmektedir. Appel, yayınladıkları bir haber bildirisinde şöyle söylüyor:

Bu araştırma, bitki davranışlarına yönelik penceremizi biraz daha genişletiyor ve bitkilerin, her ne kadar tepki türleri farklı olsa da, hayvanlar gibi dış etkenlere benzer tepkiler verdiğini gösteriyor.

Araştırma ekibi şu anda bitkilerin bu titreşimleri nasıl algıladıkları üzerine çalışıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/10/2024 20:51:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2481

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Örgütü
İyi
Çocuklar İçin Bilim
Küresel
Veri Bilimi
Goril
Vücut
Transkripsiyon
Radyo
Evrimsel Psikoloji
Çiftleşme
Güve
Burun
Nobel Ödülü
Bilişsel
Genel Görelilik
Canlılık
Yılan
Şempanzeler
Hastalık
Tardigrad
Elektromanyetik
Hidrotermal Baca
Kanser
Su Ayısı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!. (5 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2481
Bakırcı, Ç. M. (2014, July 05). Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2481
Ç. M. Bakırcı. “Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2481.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkiler, Kendini Yiyen Otçullara ve Yarattıkları Titreşimlere Tepki Veriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/2481.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close